Kanta-Häme

Nettikirppiksillä on oma koodikielensä ja lyhenteillä salattuja merkityksiä – Ylläpitäjä avautuu: "Ihmisiltä katoaa terve järki"

Suositun somekirppiksen ylläpitäjä kertoo, mikä nettikaupankäynnissä on pielessä. Listasimme käytetyimmät lyhenteet ja tukun koodeja, jotka pitäisi ottaa käyttöön.
Kuvitus: Soile Toivonen

Facebookista löytyy lukuisia kantahämäläisille, Hämeenlinnan seudulle tai vielä rajatummalle kohderyhmälle suunnattuja kirpputoreja ja tavaranlahjoitusryhmiä.

Hämeen Sanomat haastatteli yhden ryhmän perustajaa ja ylläpitäjä. Perustaja ei halua esiintyä nimellään, koska ryhmän ylläpito vie ihan tarpeeksi aikaa jo nyt.

Ylläpitäjä kuvailee ryhmän toiminnan valvomista ja hallinnointia harrastukseksi, joka on jäänyt päälle vahingossa. Ryhmä perustettiin ennen kuin Facebook-kirppikset olivat yleisiä.

– Opiskelin aikoinaan Markkinointi-instituutissa, ja yhtenä tehtävänä oli luoda Facebook-ryhmä. Loin sitten koemielessä suljetun kirppis- ja lahjoitus-ryhmän, joka on ajan myötä hieman paisunut.

Ryhmässä on nyt noin 10 000 jäsentä.

Tottele koodia tai muuten…

Some-kirppisten koodikieli on asia, joka voi hämmentää kokenuttakin nettishoppailijaa.

Lyhenteet, kuten AV, YV ja MMM ovat yleisesti käytössä, ja niistä on syytä olla perillä.

Käyttäytymiskoodin rikkominen on teko, joka voi johtaa ryhmästä erottamiseen tai sosiaaliselle medialla ominaiseen railakkaaseen ylireagointiin. Ryhmien rivijäsenet myös puuttuvat herkästi muiden virheisiin, vaikka ryhmän ylläpito ei olisikaan turhan tarkka.

– Ilmiantoja ja yhteydenottoja tulee sen verran paljon, että kaikkeen ei viitsi reagoida, ylläpitäjä huokaa.

”Annan ihmisten sekoilla keskenään.”

Ylläpitäjä sanoo varsinkin alustavan varailun (AV) saavan hänet hulluuden partaalle.

– Se on aivan ihmeellistä touhua, mutta annan ihmisten sekoilla keskenään. Turha minun siihen on puuttua, jos porukalta katoaa terve järjenkäyttö. Ainakin itse myyn tai lahjoitan tavaran ensimmäiselle, joka sen käy hakemassa.

Vanhat lakanat eivät kelpaa edes ilmaiseksi

Ylläpitäjä sanoo, että yleisesti ottaen miesten kaupankäynti on yksinkertaisempaa kuin naisten välinen some-shoppailu.

– Jos mies haluaa jotain, hän ostaa sen ja myyjä myy. Naiset saattavat useammin pyytää tuotteista valokuvia, mittoja ja muita lisätietoja älyttömyyteen asti. Ihan kuin sillä olisi mitään merkitystä, onko jokin elektroniikkalaite eläintaloudesta vai ei!

Toisaalta ylläpitäjä kehuu naisten olevan kierrätysmielessä miehiä valveutuneempia.

– Tuntuu, että naiset ainakin tarjoavat vanhoja tavaroita ilmaiseksi, ennen kuin heittävät ne roskiin. Tosin vanhat pyyhkeet tai lakanat voisi vipata suoraan menemään, ei niitä kukaan halua.

Naisia pidetään miehiä ahkerampina shoppailijoina. Ylläpitäjän mukaan käsitys on vahvistunut ryhmään tulevia viestejä seuratessa.

– On olemassa tietty naisten ikäryhmä, joka tarjoaa tai myy ehkä kerran pidettyjä tai vain ylle sovitettuja vaatteita. Ihmettelen sitä kovasti. Miksi hemmetissä he ovat ylipäätään pitäneet vaatteen, eivätkä ole aikoinaan palauttaneet tuotetta sinne, mistä ovat ostaneet?

Petostehtailijoita paljastuu yllättävän vähän

Varastetun tavaran määrä ryhmissä on arvoitus. Varmaa on, että sitäkin liikkuu.

– Eihän sitä voi millään tietää onko joku fillari pöllitty ja mistä useampaan kertaan kelloja tai koruja kaupanneiden henkilöiden tavarat ovat peräisin. En ole nettipoliisi, mutta jos riittävä epäilys tulee, niin poistan ilmoituksen ja erotan henkilön ryhmästä.

Lue myös: Nainen myi olemattomia äitiyspakkauksia ja elektroniikkaa netissä – kymmeniä syytteitä neljälle osalliselle

 

Poliisin kanssa ylläpitäjä ei ole ollut tekemisissä.

– Ryhmän jäseniltä tulee jonkin verran vihjeitä henkilöistä, jotka saattavat myydä varastettua omaisuutta tai eivät koskaan lähetä tavaraa, josta ovat saaneet maksun. Olen pyytänyt asianomaisia olemaan itse yhteydessä poliisiin, ja olen korkeintaan ilmiantanut epäillyt Facebookin ylläpidolle.

– Yllättävän vähän tällaisia petostehtailijoita kuitenkin on. Ihmiset ovat nykyään aika valveutuneita siitä, milloin rahaa kannattaa alkaa siirtämään.

Ylläpitäjä sanoo, että hänen on monesti tehnyt mieli lyödä hanskat tiskiin ”harrastuksensa” kanssa.

– Jostain syystä olen jäänyt ryhmään roikkumaan. Lopetan ehkä heti tämän haastattelun jälkeen, hän nauraa. HäSa

Lyhenteitä ja niiden piilomerkityksiä

AV= Alustava varaus. Alustavan varauksen tekijä on himohamstraaja tai ei tiedä vaatekokoaan. Varaus johtaa harvoin kauppoihin, mutta silti alustava varaaja hermostuu, jos joku muu pyrkii ”etuilemaan” kaupoissa. Kysyy myyjältä lisätietoja rasittavuuteen asti.

Eläintalous= Perheessä on puudeli tai kala. Ilmoitus, jota on syytä käyttää, sillä lemmikki voi estää stereoiden myynnin allergiselle. 

Epätoivojono= Parkaisu, jonka kommentoi himoitun tuotteen 156. jonottaja.

Epätoivojono= Parkaisu, jonka kommentoi himoitun tuotteen 156. jonottaja.

Jono= Joku muu on varannut tai ilmoittanut ostavansa tuotteen, joten jono. Jos kaupat peruuntuvat, eikä myyjä kunnioita jonottajan jono-viestin tuomaa ostaja-asemaa, seuraa hirmuinen kosto, joka päättyy parhaimmillaan rikosilmoituksen tekoon vainoamisesta ja vähintään myyjän tai jonottajan poistamiseen ryhmästä.

Lisätietoja/kuvia kommenteissa: Tätä käyttää myyjä, joka konmarittaa, ja myy yhden ilmoituksen alla koko kodin irtaimistoa sohvasta miehensä LP-kokoelmaan. Suosittu merkintä myös pedanttien vauvanvaatemyyjien keskuudessa, jotka ottavat vähintään 10 erikoislähikuvaa jokaisesta myymästään käytetystä kestovaipasta.

MMM= Myynnissä myös muualla. Tämä pitää ilmoittaa syystä, jonka Aalto-yliopiston terävimmät tutkijat yhä pyrkivät ratkaisemaan.

Nopeat kaupat= Myyjä on rahapulassa. Mahdollisuus todella törkeään tinkimiseen.

Vapautan= varasin tuotetta viikon, mutta en ostakaan. Vapautus-viestin tullessa kukaan jonottaja ei ole enää tuotteesta kiinnostunut.

YV= Yksityisviesti. Ostaja lähettää myyjälle yksityisviestin Messenger-palvelussa tai odottaa myyjän olevan yksityisesti häneen yhteydessä. Viesti menee muut-kansioon, josta sitä ei lueta ikinä.

Lyhenteitä, jotka pitäisi ottaa käyttöön

EÄLK= Ei ärsyttäville lisätietojen kyselijöille. Tarkoittaa, että myyjä on liikkeellä tosimielellä, eikä välitä alustavista varauksista, jonoista tai muusta spedeilystä.

Hometalous= Tuote tuoksuu mummolalta.

JÄR= Jälkialennusruinaaja. Henkilö, joka ostaa käytetyn tuotteen, ja alkaa kaupan toteuduttua ruinata alennusta 2,50 eurolla (sis. postikulut) ostamansa potkupuvun hinnasta, koska löysi suurennuslasilla tutkimalla sisäsaumasta Pikku kalastaja -vauvansössötahran.

KR= Kiinalaista romua. Tuote saattaa kaupantekohetkellä olla ehjähkö. Jos kyseessä on elektroniikkaa, tuote todennäköisesti sytyttää ladattaessa tulipalon.

OOMJMU= Ostettu osamaksulla ja myyjä on ulosotossa.

OVK= Otetaan vastaan -kerjäläinen. Henkilö, joka ilmoittaa tarvitsevansa tarkkaan määriteltyjä tuotteita, ilmaiseksi tietenkin. Voi jättää esimerkiksi ilmoituksen: ”Otetaan vastaan mustakehyksinen 44″ Sonyn taulutelevisio seinäkiinnityksellä”.

RET= Rikki, ei toimi.

TEOO= Tuotetta ei ole olemassa. Myyjä harrastaa petoksia kauppaamalla olematonta tavaraa.

UTKPKV= Uusi, takuukuitti puuttuu koska tuote on varastettu. Hyödyllinen merkintä elektroniikan osalta.

SH= Sikahinta. Samankaltaisen tuotteen saa uutena merkittävästi edullisemmin. Tarpeellinen merkintä tiettyjen lastenvaatemerkkien kohdalla. 

KR= Kiinalaista romua. Tuote saattaa kaupantekohetkellä olla ehjähkö.

VMP= Vaihdetaan myös päihteisiin. Myyjä kauppaa mummonsa omaisuutta tai talvirenkaita naapurin häkkivarastosta.

VOO= Varastettu oikealta omistajalta. Tuote on kiehtovan halpa, mutta kaupan sivutuotteena saattaa tulla syyte kätkemisrikoksesta. Ja poliisi voi viedä vielä tuotteen.

ÄVV= Älkää vaivautuko varaamaan. Tarkoittaa, että myyjä myy tuotteen kenelle tahansa, joka ensimmäisenä maksaa sovitun hinnan.