Kanta-Häme

Nettipelaamiselle tulee aika- ja euroraja

Hämeenlinnalaislähtöisen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen mukaan rajoitukset voisivat estää erityisesti alaikäisten ja peliongelmaisten pelaamista. Myös alalla mylläävää rahanpesua voisi niiden avulla hillitä.

– Tutkimusten mukaan peliriippuvuus on kasvanut koko Euroopassa viime vuosina, siksi tähän ongelmaan alettiin miettiä ratkaisua.

Tällä hetkellä eurooppalaistenkin pelisivustojen ongelmana on Pietikäisen mukaan rahanpesu sekä olematon henkilötunnistus. Pelaaja voi halutessaan luoda itselleen useita eri tilejä useilla eri nimillä.

Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton pelisivustot vaativat tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksin.

– Tällöin yksittäisen pelaajan pelimäärää ja tilin rahaliikennettä on helppo seurata, Pietikäinen sanoo.

Mietintö on suositus

Euroopan parlamentin sisämarkkinavaliokunnassa on valmisteltu mietintöä, jonka tarkoituksena on tehostaa netissä pelattavien rahapelien valvontaa.

– Esimerkiksi sopupelit ovat maailmalla aika yleisiä. Esimerkiksi jalkapalloilija voi järjestää etukäteen sovitun rangaistuspotkun, tai joukkue voi hävitä tahallaan koko ottelun, Pietikäinen kertoo.

Valvonta toteutettaisiin kansainvälisellä viranomaistyöllä.

– Ensimmäiseksi täytyisi määritellä, mitä on laillinen pelaaminen. Jos esimerkiksi päätettäisiin, että Suomeen ei saa tarjota ulkomaisia nettipelejä, pitäisi miettiä myös, miten toimintaa rajoitettaisiin, miten rikkomuksista sanktioidaan, estää rahanpesu sekä saada toimiva tunnistusjärjestelmä kaikille sivustoille, Pietikäinen linjaa.

Mietintö on suositus, joka ei rajoita esimerkiksi maakohtaista monopolia. Jäsenmaat päättävät jatkossa myös pelaamista koskevista laeistaan itse.

Pelaaja määrittää itse rajansa

Tarkoituksena olisi luoda yhtenäinen tietokanta pelaajista, jolloin esimerkiksi pelaajan itsensä asettamia rajoituksia voi valvoa. Pelaaja asettaa ennen pelin alkua itselleen henkilökohtaiset häviö- ja peliaikarajat, jolloin pelaamista ei pysty jatkamaan ajan tai summan täytyttyä.

– Kun pelaaja on asettanut esimerkiksi RAYn sivuille rajan, se tieto on myös kaikilla muilla pelioperaattoreilla, maasta riippumatta.

Komissio ei määritä eurorajalle kattosummaa. Pietikäinen perustelee linjausta pelaajien erilaisilla taustoilla.

– Ammatikseen pelaavat tuskin ilahtuisivat muutaman kympin suuruisesta katosta. Toisaalta liian iso raja ei hyödytä jo ennestään ylivelkaantunutta. Tässä on siis luotettava pelaajan omaan harkintaan.

Mietintö tulee parlamentin hyväksyttäväksi heinäkuussa. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic