Kanta-Häme

Nettitikku jäi kehityksen jalkoihin

Tietokoneen USB-porttiin liitettävän nettitikun ovat syrjäyttäneet langattomat 3G- Ja 4G-modeemit, joiden avulla verkon voi jakaa usealle laitteelle samaan aikaan. DNA:n kuluttajamyynnin johtaja Sami Aavikko arvioi, että nettitikkujen myynti on enää noin 30 prosenttia liikkuvien modeemien kokonaismyynnistä.

Koteihin ja mökeille hankintaan mieluummin niin sanottu ryhmämokkula, josta saa yhteyden parhaimmillaan kymmeneen laitteeseen. Verkon kantomatka sisällä riippuu tilan rakenteista, mutta ulkona verkko kantaa 20–30 metriä.

Tablettitietokoneiden ja älypuhelinten lisääntynyt myynti on myös yksi syy nettitikun myynnin vähenemiseen. Älypuhelin tai tabletti toimii verkon lähteenä langattomasti ja monelle laitteelle yhtä aikaa.

Viisi konetta yhdellä mokkulalla

Yrittäjä Pekka Lyly käyttää karavaanarireissullaan liikkuvaa laajakaistaa, ja on ollut ratkaisuun tyytyväinen.

– Meillä pitää aina olla toimivat yhteydet, sillä yrittäjänä autan asiakkaita yhteysasioissa vaikkapa sunnuntai-iltana.

Lyly matkustaa vaimonsa kanssa Suomen suvessa parituhatta kilometriä vuosittain. Perinne aloitettiin kymmenisen vuotta sitten, ja nettiyhteys oli oltava työn takia alusta asti.

Nykyinen järjestely Lylyllä on ollut noin neljä vuotta. Vaunun katossa on Soneran 4G-mokkula, ja johdot on viety kaappien takaa niin, etteivät ne hänkslätä ja kerää pölyä irrallaan.

Yhteyttä voi käyttää vaunussa yhtä aikaa viisi tietokonetta. Verkko toimii myös autossa, joka matkailuvaunua vetää.

– Koskaan ei ole ollut linja poikki Suomessa matkustaessa.

Vaunussa on kannettava tietokone ja televisio, johon on kytketty tietokone ja siitä voi katsoa internetistä vaikkapa elokuvia.

– Tämä on äärimmäisen helppoa.

Ainoa ongelma on mokkulassa itsessään: Lyly joutuu vaihtamaan laitteen suunnilleen vuoden välein. Hän ei osaa sanoa, miksei laite kestä kauempaa.

Lylyn ratkaisu on ilmeisen harvinainen karavaarien joukossa.

– Ei ole tullut samanlaista vastaan.

 

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic