Kanta-Häme

Neulatyynynä stressipeikkoja vastaan

Ei sitä neulakammoksi voi sanoa, mutta pistäminen on aina tuntunut ajatuksena ikävältä. Mikäpä siis olisi luontevampaa kuin mennä akupunktiohoitajan vastaanotolle.

Syksy on raskas. On pitkiä, kahvitauottomia työpäiviä, ankarat taloudelliset ajat ja vielä pimenevä vuodenaika. Niska on kuin puuta, eikä hengitys ole viikkoon jaksanut kulkea keuhkojen alaosaan asti. Silmät rävähtävät auki aamuyöllä.

Ehkä tätä voi kutsua stressiksi.

Siihen neulahoidon sanotaan purevan.

Hämeenlinnassa akupunktiota tarjoaa nykyään kymmenkunta paikkaa. Akupunktiohoitaja Merja Salo on äskettäin aloittanut vastaanoton Artemis City Spassa.

Hoito alkaa haastattelulla. Sitten Salo painelee niskalihaksia ja mittaa pulssin. Vaimeaa on.

– Väsymys vaikuttaa pulssiin, Salo sanoo.

Sitten neulat. Tarkoitus on saada jännityksiä hellittämään ja ”energia virtaamaan vapaammin”. Siitä vain makuulle hierontapöydälle, ja Salo pistää yhteensä kuusi neulaa jalkapöytiin, nilkkoihin ja sääriin. Neljä hän taputtelee niskaan.

Vasemman jalan neulojen laittaminen vihlaisee, ja mielessä käy, että apua. Oikean jalan ja niskan neulat sujahtavat kuitenkin ihoon miellyttävän vaivihkaa. Kun neulat ovat paikoillaan, yksikään niistä ei tunnu.

Neulat saavat olla 20 minuuttia. Tilanne ei ole aivan tavallinen, sillä valokuvaaja pölähtää ovesta ja säkenöi ympäri huonetta. Keskustellaan kuvakulmista, ja kuvaaja kertoo akupunktion vaikuttaneen itseensä lämmön ”humahduksena”.

Jostain syystä puhe ja liikkuvat ihmiset eivät häiritse. Näin viulunkielenä on usein vaikeaa rentoutua edes hierojan käsittelyssä, mutta nyt häslinki tuntuu olevan etäällä. Oma äänikin kuuluu kaukaa, kun kuvien aikataulua varmistellaan.

Ei ole paha tunne yhtä aikaa tiedostaa ympäristö, mutta silti vajota yksityiseen tilaan, jossa hengitys omia aikojaan syvenee. Hengitys on yllätys. Ensi kertaa vuorokausiin happi kulkee ponnistuksitta pohjaan asti.

Ei tule edes vilu, vaikka jalat ja käsivarret jäävät paljaiksi. Saunamaista humahdusta ei ilmaannu.

– Hoito ei ole kenellekään ihan samanlainen, Merja Salo muistuttaa.

Alun perin hierojaksi ja shiatsuterapeutiksi kouluttautuneen Merja Salon mukaan akupunktiohoidon – myös kosmeettisen akupunktion – kysyntä on viime vuosina kasvanut Hämeenlinnassa.

– Ihmiset haluavat pehmeitä hoitomuotoja.

Saloa itseään kiinnostavat juuri ”hellemmät”, luonnonmukaiset ja pillerittömät keinot hoitaa ihmisten vaivoja. Hän opiskeli kiinalaista lääketiedettä useita vuosia.

– Kiinalainen lääketiede ei poissulje länsimaista. Ne ovat hyvät yhdessä. Joihinkin vaivoihin tarvitaan länsimaista lääketiedettä, mutta moneen saa apua esimerkiksi akupunktiosta.

20 minuuttia on lyhyt ja pitkä aika. Kädet ja jalat alkavat painaa. Ajatuksia tulee ja menee, mutta ne saavat ilmaa ympärilleen ja lakkaavat räpistelemästä toisiaan päin.

Hoidon jälkeen ripsivärit löytyvät hierontapenkin suojuspaperista. Olo on odottamattoman kevyt.

– Pulssikin on vähän vahvempi nyt, Salo sanoo.

Hänen mukaansa jo yksi tai kaksi kertaa saattaa auttaa, mutta useimmiten hoitoa annetaan 3–10 kerran sarjoissa. Aikajana on tiivis: neulattavaksi pitäisi mieluiten tulla muutaman päivän välein.

Hoidon jälkeen Salo neuvoo juomaan paljon vettä ja välttämään ”hirveää huhkimista”.

– Ei esimerkiksi metsähommia, hän tarkentaa.

Stressi aiheuttaa tietynlaisen putkikatseen. Sitä näkee vain seuraavan velvoitteen, ja sitä seuraavan, ja…

Ulkona odottaa työelämä. Neulatyynynä makaaminen saa maailman tuntumaan avarammalta. Ehkä johtuu aivoissa taas virtaavasta verestä, mutta ensi kertaa viikkoihin tuntuu luvalliselta suoda itselle istahdus kahvilaan. Töiden kanssa, kuitenkin.

Akupunktio tuottaa samankaltaisen reaktion kuin kuumakivihieronta muutamia vuosia sitten. Silloinkin oli syksy. Ja epäilemättä stressiäkin.

Kaksi päivää kuluu kuin veden alla. Juttujen kirjoittaminen on omituista, sillä töitä tuntuu tekevän jokin erillinen persoona tai selkäydin. Loppuminuus on poissa käytöstä.

Vasta kaksien yöunien jälkeen päivä valkenee ymmärrettävänä ja tarkkarajaisena. Yllättäen myös ilman työajatuksia.

Menen oikeaoppisesti muutaman päivän kuluttua vielä toistamiseen akupunktiohoitajan pöydälle. Jonkinlaiseen unimaailmaan vajoaminen tapahtuu nopeasti ja kestää koko hoidon ajan.

Pois lähtiessäni askel ja ajatukset ovat yhtä hitaat. Illalla kaikki muistutukset puhelimessa saavat siirtyä tuonnemmaksi. Uni tulee aikaisin. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic