Kanta-Häme

Neuloilla lievitystä vanhan koiran vaivoihin

Jackrussellinterrieri Rasavillin Ipe on ärtynyt. Pieni koira on viidettä kertaa akupunktiossa. Sitä mukaa kun pian eläinlääkäriksi valmistuva Olga Kuksina laittaa neuloja koiran ihon alle, se silminnähden rauhoittuu.
 
Neuloja laitetaan tällä kertaa 13, maksimi on yleensä 20. Törröttävät, kuparista ja teräksestä tehdyt neulat näyttävät hurjilta. Kintereissä kaksi neulaa on jopa työnnetty kudoksen läpi.
 
– Laitan neulat niihin kohtiin, joista saa tarvittavan vaikutuksen, sanoo Kuksina.
 
Hoito kestää noin 40 minuuttia. Välillä Kuksina pyöräyttää neuloja vaikutuksen maksimoimiseksi. Pian koira on täysin rentoutunut.
 
Koiran omistaja Tarja Pouttu toi 12-vuotiaan terrierinsä hoitoon varsin proosallisesta syystä:
 
– Ipe kärsii vanhojen miesten vaivasta, se tiputtelee virtsaa lattialle.
 
Kuksina ehdotti akupunktion kokeilemista. Hoito on auttanut tiputteluongelmiin.
 
– Jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen oli huomattavissa iso ero. Vaikutus kesti kolme päivää, seuraavat kerrat eivät olleet niin tehokkaita, mutta vaiva ei myöskään ole palannut enää niin pahana, Pouttu kertoo.
 
Hoidot jatkuvat säännöllisesti, mutta harvemmin.
 
– Lääkitys olisi ollut seuraava vaihtoehto, mutta halusin kokeilla akupunktiota, ja olen ollut tyytyväinen.
 
Kesätyö toi Suomeen
Venäjän Pietarissa syntynyt Olga Kuksina valmistui eläinlääkärin avustajaksi Maataloudellisessa Oppilaitoksessa Uralissa 1993. Hän sai töitä tallimestarina Pietarissa, mutta päätti hakea Pietarin Eläinlääketieteelliseen Akatemiaan. Valmistuttuaan eläinlääkäriksi 1999 hän työskenteli yksityisellä pieneläinklinikalla kirurgin assistenttina ja klinikanhoitajana. Tuolloin Kuksina tutustui myös mieheensä, ja perheeseen syntyi tytär.
 
Miehen työ toi perheen aika ajoin Suomeen, ja vuonna 2002 Kuksina aloitti Pietarissa suomenkielen opiskelun, tavoitteenaan kesätyöpaikka Suomessa.
 
Leppäniemen Hirsihuvilat -matkailuyritys palkkasi naisen kesätyöhön taloudenhoitajaksi ja turistien oppaaksi. Pian työpaikka muuttui vakituiseksi, ja vuonna 2005 perhe muutti pysyvästi Suomeen, Hauholle.
 
– Minua on kuitenkin aina kiinnostanut eläinlääkärin työ, joten vuodesta 2007 alkaen olen käynyt noin kerran viikossa avustamassa eläinlääkäreitä Hämeenlinnan kaupungineläinlääkärin vastaanotolla.
 
Vuonna 2009 Kuksina aloitti tutkintonsa laillistamiskoulutuksen Helsingin yliopistossa. Toinen tytär syntyi kesken opiskelukiireiden vuonna 2011.
 
– Valmistuin toukokuussa 2013, ja nyt vain odotan Eviran päätöstä.
 
Akupunktiohoitoa Hauholla
 
Olga Kuksina avaa ensi lauantaina eläimille akupunktiovastaanoton Hauholle. Kuksina on osallistunut akupunktiokurssille Helsingin yliopistossa ja harjoitellut Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Suunnitelmissa on osallistua IVAS:n akupunktiokurssille.
 
– Akupunktiohoitaja ei tarvitse lisenssiä. Riittää, että on koulutusta.
 
Eläinlääkäriasemilla akupunktioeläinlääkärit yleistyvät. Akupunktio sopii kaikille eläimille. Se rentouttaa myös syviä lihaksia, joihin ei hieronnalla pääse käsiksi.
 
– Kun kipu poistuu, eläin alkaa käyttää lihaksiaan, ja lihakset vahvistuvat ja tukevat sairasta kohtaa. Kaikkein palkitsevinta on, kun koira, joka on tullut hoitoon kolmella jalalla, hyppii pois iloisesti kaikilla neljällä jalallaan.
 
Lisätietoa: www.acuvet.fi. Avoimet ovet lauantaina 8.6. kello 11–13.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic