Kanta-Häme

Neuvolatädin kotikäynti arvossaan

Äiti, isä ja terveydenhoitaja juttelevat hiljaisella äänellä. Aikuiset puhuvat nukkumisesta, ruokahalusta ja imettämisestä. Neljän päivän ikäinen Jessica saa viipyä vielä hetken untenmailla ennen punnitusta.

– Tämä on tosi hyvä juttu. Tyttöä ei tarvitse altistaa kaiken maailman pöpöille, kun terveydenhoitaja tulee käymään kotiin, sanoo hattulalainen Tommi Hiekkanen.

Tunnelma Hiekkasilla on terveydenhoitaja Riikka Uschanovin mukaan tyypillinen. Perheissä suhtaudutaan synnytyksen jälkeiseen kotikäyntiin erittäin myönteisesti.

– Ideana on, ettei äidin ja vauvan tarvitse heti lähteä kotoa pois, vaan terveydenhoitaja menee sinne vaa´at ja muut tarvittavat välineet mukanaan.

Ensimmäisellä synnytyksen jälkeisellä kotikäynnillä alkaa lapsen kehityksen seuraaminen, mutta yhtä tärkeää on varmistua vanhempien hyvinvoinnista.

– Tavallisesti tässä vierähtää aikaa sellainen reilu tunti, kertoo Uschanov.

Puhetta kaikesta mahdollisesta

Neuvoloiden kotikäyntien käytännöt Kanta-Hämeen kunnissa eroavat toisistaan vain vähän. Kaikissa kunnissa kotona vieraillaan yhden, korkeintaan kahden viikon sisällä synnytyksestä oli lapsien lukumäärä perheessä mikä tahansa.

Janakkalassa, Riihimäellä ja Hattulassa tehdään kotikäynti myös raskauden aikana.

– Oma, tuttu ympäristö on luonteva paikka keskustella. Puhutaan muun muassa tulevaisuuden mielikuvista, jaksamisesta, alkoholin käytöstä, väkivallasta. Neuvolatyö on tänä päivänä hyvin kokonaisvaltaista, sanoo Hattulan palveluvastaava Tiina Suontausta.

Kotikäynti ennen synnytystä on tavoitteena myös Hämeenlinnassa.

– Resursseista johtuen tällainen varhaisen vuorovaikutuksen kotikäynti ei toteudu meillä vielä ihan joka alueella. Käymme kuitenkin ennen synnytystä tarpeen mukaan, kertoo Hämeenlinnan palveluesimies Virva Jäppinen.

Asetus suojelee säästöuhalta

Aivan kaikki perheenlisäystä saaneet eivät halua avata oveaan neuvolatädille. Etukäteen tehty vierailu saattaa tuntua tupatarkastukselta. Jos lapsi on jo toinen tai kolmas, voi kotikäynti kääntyä ajanhukaksi.

– Sekin on ymmärrettävää. Meitä ihmisiä on monenlaisia. Koti on omaa reviiriä eikä sinne välttämättä haluta ulkopuolisia, sanoo terveydenhoitaja Miia Hintikka Turengin neuvolasta.

Niissä harvoissa tapauksissa, joissa perhe ei toivota terveydenhoitajaa tervetulleeksi kotiinsa, sovitaan aika neuvolaan. Palveluvastaavat korostavat, että järjestelyistä voidaan aina sopia ja neuvotella. Tämä pätee myös kotikäyntien määrään.

Hämeenlinnaan syntyy vuosittain vauvoja 650-700, Janakkalaan noin 150 ja Hattulaan 100-120. Vaikka kotikäynnit vievät terveydenhoitajien työaikaa enemmän kuin palvelu neuvolassa, ei niistä ole tarkoitus ruveta tinkimään.

Suositukset kotikäynneistä on kirjattu sekä neuvola-asetukseen että kuntien strategioihin ja palvelusopimuksiin.

– Me haemme syrjäytymisen ennaltaehkäisyä. Kotikäynnit ovat erittäin tärkeä työmenetelmä pulmien huomaamisessa varhain, sanoo Jäppinen. (HäSa)

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic