Kanta-Häme

Neuvontahoitaja jakaa tietoa, tukea ja toivoa syöpään sairastaneille ja heidän läheisilleen

Neuvontahoitaja tarjoaa maksutonta neuvontaa Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. Yhteistyötä tehdään myös päiväsairaalan kanssa.
Marja Sarvi (vas.) toimii neuvontahoitajana ja Arja Havia vertaistukihenkilönä Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen Hämeenlinnan toimipisteessä. Kuva: Pekka Rautiainen
Marja Sarvi (vas.) toimii neuvontahoitajana ja Arja Havia vertaistukihenkilönä Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen Hämeenlinnan toimipisteessä. Kuva: Pekka Rautiainen

Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen Hämeenlinnan seudun toimipiste tarjoaa maksutonta neuvontaa sekä vertaistukipalveluja syöpäsairaille ja heidän läheisilleen. Yhdistys on palkannut kolmivuotisen STEA-rahoituksen turvin neuvontahoitajan.

Vastaavaa palvelua on tarjottu toimipisteellä aiemminkin, mutta vain pari kertaa kuukaudessa. Sarvi on jatkossa tavattavissa Hämeenlinnassa maanantaista keskiviikkoon ja Riihimäellä torstaista perjantaihin.

– Kanssani voi tulla juttelemaan kuka tahansa syöpään sairastunut aikuinen tai hänen läheisensä, neuvontahoitajana aloittanut sairaanhoitaja Marja Sarvi kertoo.

Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen tarkoituksena on jakaa tietoa, tukea ja toivoa. Nämä ohjaavat myös neuvontahoitajan työtä.

– Kun ihminen kertoo omista kokemuksistaan ja ajatuksistaan, kyselen häneltä lisää. Sitä kautta hän pääsee ajatuksissaan eteenpäin.

Moni asiakas kysyy esimerkiksi neuvoa hoitoihin ja sairauteen liittyen. Mitä hoitojen aikana saa tai ei saa tehdä.

– Tapaamisen aikana teen asiakkaalle samalla palvelu- ja kuntoutuskartoitusta ja mietin, mistä hän voi saada lisäapua ja tukea.

Sarvi on toiminut sairaanhoitajana syöpäsairaiden parissa Kanta-Hämeen keskussairaalassa, joten hänelle ovat tuttuja alueen sairaalapalvelut sekä syöpäjärjestöjen tarjoamat palvelut.

Syöpää sairastava tai hänen läheisensä kaipaa usein vertaistukea

Hämeenlinnan osastolla tarjotaan myös vertaistukipalveluja. Syksyllä toimipisteellä aloittaa viisi erilaista vertaistukiryhmää.

– Kun syöpäpotilailta ja heidän läheisiltään on kysytty tyytyväisyyttä saamaansa hoitoon, ovat he usein hyvin tyytyväisiä sairaalahoitoon, mutta he ovat jääneet kaipaamaan vertaistukea.

Hämeenlinnan seudun osaston varapuheenjohtaja Arja Havialla on takanaan 13 vuoden rupeama vertaistukihenkilönä. Kun syöpään sairastunut odottaa tietoa, minkätyyppinen hänen syöpänsä on ja mitä hoitoja on tulossa, on se todella raskasta aikaa.

– Esittelen itseni, kerron sairastaneeni rintasyövän ja että olen heitä varten. Se rauhoittaa paljon. Vaikka puhuisimme aluksi vain säästä, vie sekin ajatukset hetkeksi muualle, Havia kertoo.

Vertaistukihenkilön työ on vapaaehtoistoimintaa, johon saa ammatillista ohjausta neuvontahoitajalta. He ovat koulutettuja ja heidät haastatellaan etukäteen.

– Heidän kanssaan voi sopia tapaamisen tai jutella puhelimitse tai sähköpostilla, halutessaan myös nimettömänä. Yhteystiedot saa kauttani, Sarvi kertoo.

Yhteistyötä sairaalan kanssa

Hämeenlinnan osasto aloittaa yhteistyön myös päiväsairaalan kanssa.

– Teemme käyntejä sairaalaan kahden viikon välein. Esittelemme toimintaamme vertaistukihenkilön kanssa ja hoidossa olevilla potilailla ja heidän läheisillään on mahdollisuus keskustella kanssamme.

Sarvi kertoo, että vertaistukihenkilöitä kaivataan lisää. Keskusteluapua ja tukea voi antaa myös henkilö, jonka läheinen on sairastunut syöpään.

Vertaistuki on tärkeää ja antaa toivoa: Joku on käynyt läpi saman, selättänyt syövän tai pystyy elämään normaalia elämää kroonisen syövän kanssa. HÄSA.

Vertaistukea ja kursseja

Hämeenlinnassa alkaa vertaistukiryhmät syöpää sairastaville eläkeikäisille, vastikään sairastuneille, kroonista syöpää sairastaville sekä työikäisille, joiden kanssa mietitään työhön palaamista ja työssä jaksamista hoitojen jälkeen.

Myös syöpää sairastavien läheisille on sanataideryhmä, jossa asioita käydään läpi kirjoittamalla.

Ryhmiä vetää neuvontahoitaja Marja Sarvi. Välillä mukana on asiantuntijoita ja esimerkiksi fysioterapeutti, joka ohjaa liike- ja rentoutumisharjoituksia.

Ryhmät ovat maksuttomia.

Yhdistys tarjoaa myös kursseja kuten ensitietotunteja vasta sairastuneille ja sopeutumisvalmennusta eri syövistä kärsiville ja heidän läheisilleen.

Kaikkia yhdistyksen toiminnassa mukana olevia sitoo vaitiolovelvollisuus.

Lisätietoa: marja.sarvi@essy.fi

Päivän lehti

23.1.2020