Kanta-Häme

Neuvotteluissa ei edistystä Janakkalassa

Kokoomuksen ja keskustan luottamuspaikkaneuvottelijat tapasivat toisensa torstai-iltana Janakkalassa, mutta mitään ei vielä sovittu ryhmien kesken.

Janakkalassa luottamuspaikkaneuvottelut ovat olleet pattitilanteessa sen takia, että kokoomus ja keskusta eivät ole päässeet yksimielisyyteen paikkojen jaosta. Molemmat ryhmät haluaisivat kunnanvaltuuston puheenjohtajan paikan.

”Eiköhän sopu löydy”

– Ilmapiiri oli neuvottelussa hyvä ja myönteinen, eiköhän me vielä sopu löydetä, Mikko Kautto kertoi perjantaina. Hän on yksi keskustan neuvottelijoista.

Kokoomuksen Harri Lassila sanoi, että keskustelu oli avointa.

– Päästiin sillä lailla eteenpäin, että pystyttiin puhumaan asiaakin. Puhuimme siitä, mitä koalitio on luvannut ja miten voitaisiin rakentaa yhteistyötä meidän ja keskustan välille.

Lassilan mukaan torstaina keskusteltiin henkilöistäkin, vaikka mitään ei sovittu.

Kuluneella vaalikaudella keskusta, kokoomus, vihreät ja kristillisdemokraatit ovat tehneet yhteistyötä. Lassila sanoo, että nyt kokoomus ei ole lähdössä mihinkään ohjelmalliseen yhteistyöhön.

– Varmaan kaikki ryhmät menevät asiakysymyksissä asia kerrallaan. Ajan kanssa sitten muotoutuu se, että toisten kanssa on helpompi sopia asioista kuin toisten.

Kiire voi tulla

Mikko Kautto on huolissaan siitä, että neuvottelujen kanssa tulee kiire.

– Kun tässä tulee joulu ja uudenvuodenpyhät, niin ei ole kauheasti neuvotteluaikaa.

Kautto sanoo, että alustavat listat pitäisi saada valmiiksi 7. tammikuuta. Valtuusto päättää luottamuspaikoista 14. tammikuuta.

Sekä Kautto että Lassila uskovat, että neuvottelutulokseen vielä päästään. Kumpikaan ei toivo, että valtuusto joutuisi äänestämään luottamuspaikoista.

– On sanottu, etteivät kokoomus ja keskusta edes halua keskustella keskenään, mutta se ei pidä paikkaansa. Meillä on totta kai olleet hyvät keskusteluvälit koko ajan, Lassila sanoo.

Demarit päättävät tammikuussa

Demarit ovat ilmaisseet huolestumisensa siitä, etteivät kokoomuksen ja keskustan neuvottelut etene. Demarit ovat muodostaneet koalition vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kanssa, ja tällä koalitiolla on yhden hengen enemmistö tulevassa valtuustossa.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan paikka on menossa suurimmalle ryhmälle eli demareille. Sosiaalidemokraatit eivät kuitenkaan puhu tässä vaiheessa henkilöistä. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen on ilmoittanut, että demarit päättävät nimistä kokouksessaan 3. tammikuuta.

Syksyn vaaleissa demarit saivat 43-paikkaiseen valtuustoon 12 paikkaa, keskusta 9, kokoomus 8, perussuomalaiset 6, vasemmistoliitto 4, vihreät 3 ja kristillisdemokraatit yhden paikan. (HäSa)

 

 

 

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic