Kanta-Häme

Neuvotteluja ei ole vielä aloitettu Janakkalassa

Janakkalassa ei ole pidetty vaalien jälkeen kiirettä, sillä ryhmien välisiä luottamuspaikkaneuvotteluja ei ole vielä edes aloitettu. Alustavasti ja epävirallisesti on kuitenkin joitakin keskusteluja käyty.

– Suurin ryhmä vetää neuvottelut, ja torstaina valitaan sosialidemokraattien neuvottelija, Pirjo Alijärvi (sd.) kertoi tiistaina Hämeen Sanomille. Demariryhmä on edelleen Janakkalan suurin poliittinen ryhmä, ja kakkosena on keskusta.

Janakkalan sosialidemokraatit pitävät siis kokouksensa torstaina. Alijärvi oli vaaleissa demarien ja koko kunnan äänikuningatar, ja hänestä on tulossa ryhmänsä neuvottelija, ja siten myös ryhmien välisten neuvottelujen vetäjä.

Alijärvi kertoo, että nykyiset valtuustoryhmät ovat kokoontuneet kerran vaalien jälkeen pohtimassa vaalitulosta ja tekemässä alustavia tunnusteluja. Muuten asiassa ei ole vielä edetty.

Janakkala on uudistanut luottamushenkilöorganisaationsa tulevaksi kaudeksi. Valtuustoon valittiin 33 valtuutettua entisten 43:n sijasta. Lisäksi sekä kunnanhallituksessa että tärkeimmissä lautakunnissa on seitsemän paikkaa entisen yhdeksän sijasta. Myös lautakuntien määrää on vähennetty.

Siksi on selvää, että helppoja neuvotteluja ei ole tulossa. Vaalitulos antaisi eniten paikkoja demareille (3 paikkaa) ja keskustalle (2), mutta kaikki muut ryhmät kristillisiä lukuun ottamatta olisivat vaalituloksen perusteella saamassa yhden paikan. Se ei kuitenkaan onnistu 7-paikkaisessa elimessä.

– Paikkojen jako tulee olemaan oikeasti hankalaa. Joustoa tarvitaan kaikilta, Alijärvi sanoo.

Oma lukunsa on valtuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajien valinta. Tähän asti näitä paikkoja on Janakkalassa ollut yhteensä seitsemän, mutta tulevalla kaudella vain neljä.

Tämä johtuu siitä, että sekä kunnanhallitukselle että valtuustolle valitaan nyt vain yksi varapuheenjohtaja. Kuluvalla kaudella kunnanhallituksella on ollut kaksi ja valtuustolla kolme varapuheenjohtajaa.

Alijärvi ei kuitenkaan pidä tilannetta mahdottomana:

– Nyt korostuu se, että kyse on neuvotteluista sanan varsinaisessa merkityksessä, Alijärvi sanoo.

Ryhmien on määrä aloittaa yhteiset neuvottelut 9. toukokuuta. Alijärvi sanoo kuitenkin pyrkivänsä siihen, että neuvottelemaan päästäisiin jo aiemmin.

– Näkisin, että aikataulua pitää napakoittaa, koska ylikunnallistenkin paikkojen neuvottelut ovat pian alkamassa. HäSa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic