Kanta-Häme

Neuvotteluja sairaaloiden työnjaosta on käyty jo jonkin aikaa

Selvitys sairaaloiden työnjaosta vaikuttaa ainakin alustavasti lupaavalta kantahämäläisestä näkökulmasta.

– Pikaisen tarkastelun jälkeen näyttää siltä, että selvitys antaa keskussairaalalle mahdollisuudet säilyä elinvoimaisena päivystyssairaalana, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen arvioi.

Hänen mukaansa ensimmäiset työnjakoselvitykset olivat paljon huolestuttavampia.

– Näyttää siltä, että työnjaon sopiminen erva-alueen sisällä on täysin mahdollista. Se on ollut tavoitteenamme. Aikaisemmin näkökulma oli yliopistosairaaloiden. Nyt mukana on myös keskussairaaloiden edustamia näkemyksiä.

Kanta-Hämeen keskussairaalalle on ollut tärkeätä, että siellä voidaan edelleen tehdä mm. yleisimpiä syöpäleikkauksia. Niitä ovat mm. paksunsuolen ja urologiset syövät sekä rintasyöpä.

Edellytyksenä leikkauksille on, että sairaalassa on riittävästi hoitoon osallistuvia eri alojen ammattilaisia ja monialaisia työryhmiä.

Riskialtis, vaativa syöpäkirurgia ja harvoin tehtävät leikkaukset on selvitysryhmän mielestä syytä keskittää yliopistosairaaloihin tai laajan päivystyksen sairaaloihin.

Johtajaylilääkäri Seppo Ranta kertoo, että TAYSin eli Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa on jo käyty neuvotteluja työnjaosta.

– Kun harvinaisemmat leikkaukset keskittyvät sinne, on myös keskusteltu siitä, voisiko vastaavasti jotain siirtää meille.

Jos asetus tehdään nyt julkistetun selvityksen pohjalta, se määrittää esimerkiksi päivystyksen laajuutta.

– Se mahdollistaa, että meidän toimintaprofiili säilyisi ja päivystyksen laajuus pysyisi laajasti ottaen nykyisenlaisena.

Ortopedisiin leikkauksiin selvitysryhmä esittää määrällisiä kriteerejä. Tekonivelkirurgiaa tekeviltä yksiköiltä edellytettäisiin, että vuosittain tehdään yhteensä vähintään 600 lonkan ja polven tekonivelleikkausta.

– Esimerkiksi viime vuonna meillä oli 625 tekonivelleikkausta. Vähän enemmän lonkkaa ja vähemmän polvea, mutta kriteeriksi asetettu 600 ylittyy. Ortopedialla on merkitystä myös päivystyksen kannalta. Se mahdollistaa traumapäivystyksen ja on siksi tärkeä.

Selvityksen pohjalta sosiaali- ja terveysministeriössä laaditaan terveydenhuoltolakia täsmentävä asetus, jota perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula lupailee juhannukseen mennessä. HÄSA

SUOMEKSI: Erva eli erityisvastuualue tarkoittaa yliopistollisen sairaalan ympärillä olevaa yhteistoiminta-aluetta. Sote-uudistuksen jälkeen TAYSin yhteistyöalue käsittää Pirkanmaan ohella Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic