Kanta-Häme

New York, Milano, Pariisi...

Pituus, persoonalliset kasvot, iloinen luonne, maalaisjärki. Siinä avut, jotka ovat vieneet 18-vuotiaan, 184-senttisen hämeenlinnalaisen Mariina Keskitalon kävelemään isoille catwalkeille merkittävimpien muotisuunnittelijoiden luomuksissa ja auttaneet häntä pärjäämään maailmalla.
 
 
Mariina Keskitalon tarina mallimaailmassa alkoi kuten monen muunkin mallin – sattumalta.
 
– Olin kesällä 2012 Wanaja-festareilla. Siellä Brand Modelsin listoillla oleva malli Satu Jasmin Jalo kysyi, kiinnostaisiko mallintyö. Vaikka olen pitkä ja laiha, en ollut koskaan ajatellut asiaa. Jalo pyysi lupaa näyttää minusta kuvia agentille. Tapasin hänet parin kuukauden päästä, ja siitä se lähti.
 
Tätä tapaamista agentti/manageri Toni Korpinevan kanssa seurasi aluksi pieniä kuvauksia mainoksiin ja lehtiin. Iso ratas pyörähti käyntiin, kun Keskitalo lähti vuosi sitten keväällä ”näytille” New Yorkissa sijaitsevaan mallitoimistoon.
 
– Mun piti olla siellä viikko, mutta se venyikin viiteen viikkoon, Keskitalo hymyilee.
 
 
 
Ensimmäisen ison työnsä Mariina Keskitalo sai kesäkuussa 2013, kun hän pääsi tekemään Balenciagalle tulevaa mallistoa esittelevät kuvaukset sekä näytöksen. Balenciagan muotitalon omistaa nykyään Cucci Group, ja sen pääsuunnittelijana toimii Alexander Wang.
 
– Vaikka olin uusi kasvo, sen työn jälkeen kaikki muotimaailmassa tiesivät, kuka olen. En vielä silloin itse tajunnut, mikä muotimaailmassa on iso juttu ja mikä ei.
 
Tätä seurasi kuvaukset suositussa jenkkilehdessä Lovessa. Iso juttu oli myös se, että Balenciaga halusi Keskitalon kävelevän Balenciaga Exclusive -näytöksessä Pariisin muotiviikoilla. Perään oli näytös Céline-laukkumerkille ja välissä muita pienempiä kuvauksia.
 
– Sitten tulin takaisin kouluun. Valmistun tänä keväänä Ammattiopisto Tavastiasta matkailupalvelujen tuottajaksi. 
 
 
 
Viime syksynä Mariina Keskitalo veti vähän henkeä, keskittyi kouluun ja teki muutaman päivän keikkoja, mutta tämän vuoden alusta tahti on taas kiihtynyt ”koulunkäynnin salliessa”.
 
Nyt keväällä hän on esiintynyt näytöksessä Berliinissä sekä muotiviikoilla New Yorkissa, Lontoossa, Milanossa ja Pariisissa, joissa vierähti yhteensä kuusi viikkoa. Muotiviikkojen kohokohta – ja suuri kunnia – oli, kun Keskitalo sai Milanossa sulkea näytökset eli kävellä viimeisenä sekä Giorgio että Emporio Armanin näytöksissä.
 
– Giorgio Armani on ihana – vaikkei hän osaakaan englantia! Hän tykkäsi musta niin paljon, että valitsi minut sulkemaan molemmat näytökset.
 
New Yorkissa Keskitalo esiintyi Marc by Marc Jacobsin syysmalliston näytöksessä. Jacobs tunnetaan myös Luis Vuittonin entisenä pääsuunnittelijana.
 
– Olen tosi onnellinen, koska tällaisia näytöksiä on tosi vaikea saada.
 
 
Keikat saattavat tulla nopeallakin aikataululla. Esimerkiksi haastattelupäivänä Mariina Keskitalo ei tiennyt, joutuuko hän lähtemään seuraavana päivänä Lontooseen vai ei.
 
– Toimisto varaa lennon ja hotellin tai malliasunnon. Hoidan itseni lentokoneeseen, ja perillä kuski vie paikalle. Parin päivän keikoilla menen ja hoidan työn ja tulen sen jälkeen kotiin.
 
– Varjopuoli tässä työssä on se, ettei koskaan voi suunnitella tai luvata mitään varmasti.
 
Puolentoista vuoden aikana hän on heittänyt reilut kymmenen keikkaa vuodessa.
 
Sitä, mikä Keskitalossa mallimaailman guruja viehättää, hän ei osaa itse tarkalleen arvioida. 
 
– Pituus on sekä vahvuus että heikkous. Malliksi olen pitkänpuoleinen. Jotkut vaatteet näyttävät päälläni hyviltä, jotkut jäävät lyhyiksi.
 
– Plussaa ovat ainakin persoonalliset kasvot. Ja suomalaisuus on vahvuus. Olen myös aika sosiaalinen, iloinen ja hymyileväinen.
 
Etunimensä vuoksi Mariina Keskitaloa on luultu monesti venäläiseksi, mutta ulkonäkönsä – kasvojen ja tavallista tummemman ihonvärinsä – vuoksi myös brasilialaiseksi.
 
 
Keskitalo kertoo jo tottuneensa ”isoihin kuvioihin” ja siihen, että näytöksissä törmää maailmanluokan julkkiksiin, kuten Victoria Beckhamiin sun muihin.
 
Silti hänellä ovat jalat pysyneet hyvin maassa.
 
– Ei se kyllä ole sellaista glamouria, mitä ihmiset ajattelevat. Päivät ovat pitkiä ja väsyttäviä. Castingeja voi olla jopa 20 päivässä. Kuvaukset taas voivat viedä kuusitoistakin tuntia. Aina on ikävä kotiin, ja kaipaan Helsingissä asuvaa poikaystävää ja kavereita, kertoo Keskitalo.
 
– Kaverit ovat sanoneet, että en ole mitenkään muuttunut. Kotiin ja Hämeenlinnaan on ihana tulla, ja täällä saan olla taas ihan tavallinen. Siitä mä tykkään.
 
Mutta miltä tuntuu nähdä omat kasvot lehden kannessa esimerkiksi lähellä kotia sijaitsevassa Tiiriön Prismassa?
 
– Se vaihtelee. Tietysti olen ylpeä, mutta samalla toivon, ettei kukaan vain tunnista minua.
 
Kansikuvissa hän on esiintynyt Costumessa ja Gloriassa, mutta haaveena olisi päästä Italian Voguen kanteen.
 
– Se vaatii sitä, että on jo tehnyt paljon näytöksiä ja isoja juttuja isoille merkeille. Ja kaikkihan on tietysti suhteista kiinni. (HäSa)
 
 
 

Mallibisneksen raaka puoli paljastunut

Huippumallin maailmaa maistamaan päässyt Mariina Keskitalo kertoo saaneensa onneksi osakseen pääosin hyvää kohtelua.
 
– Itse en ole törmännyt ”ilkeisiin malleihin”. Ne, jotka joskus voivat olla ilkeitä, ovat muoti-ihmiset itse, jotka purkavat niin omaa stressiään.
 
Muista malleista Keskitalo on saanut paljon hyviä ystäviä. Sama jengi kun kiertää castingista toiseen, ja osa jopa yöpyy samoissa malliasunnoissa tai toistensa kotona.
 
– En ole törmännyt huumeisiin, mutta syömishäiriöitä malleilla on paljon. Castengeissa näkee kaikenlaisia tyttöjä. Kyllä sen näkee naamasta, hiuksista ja väsymyksestä, jos on syömishäiriö. 
 
– Osa kavereista on asunut sellaisten mallien kanssa, jotka oksensivat aina ruoan jälkeen.
 
Keskitalo on itsekin todella hoikka, mutta niin hän on ollut aina. Vartta kun on kuitenkin se 184 senttiä.
 
Hyvät tienestit
Mariina Keskitalo tietää, että mallinura kestää vain hetken ja että tulevaisuuteenkin on panostettava.
 
Valmistuttuaan tänä keväänä matkailupalvelujen tuottajaksi hän aikoo pitää välivuoden ja keskittyä mallintöihin – eli takoa rahaa tulevia opiskeluja varten.
 
– Kyllähän tästä työstä tienaa ihan hyvin. Riippuu mitä tekee ja kenelle ja mihin kuvia käytetään. Kuvien käyttöoikeuksista esimerkiksi mainoksiin ja nettiin tienaa enemmän kuin näytöskeikoista.
 
– En tiedä vielä mihin haen opiskelemaan, mutta ehkä välivuosi antaa suuntaa. Haluaisin joskus työskennellä muutaman vuoden lentokentällä virkailijana. Ulkomaillakin olisi ihan jees tehdä töitä, ehkä muodin parissa.
 
Kokeilkaa, nuoret!
Nuoria malliksi haluavia Mariina Keskitalo rohkaisee kokeilemaan reippaasti.
 
– Persoonallisuus on tosi tärkeää ja se, millaisen ensivaikutelman annat. Sillä pääsee jo pitkälle, että on iloinen ja hymyileväinen. Pitää myös olla kärsivällinen, sillä menestys ei tapahdu hetkessä.
 
Brand Models -mallitoimisto on ollut Keskitalolle tuki ja turva maailmalla.
 
– Ne ihmiset tietävät, mitä tekevät. Jos itkettää, he lohduttavat, ja jos olemme iloisia, he iloitsevat kanssamme. Omalta agentiltani olen saanut tosi paljon tukea.

 

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic