fbpx
Kanta-Häme

Niin hyvä ikkuna, ettei läpikään näe

Tanttalassa asusteleva Anja Oksanen asennutti 1949 rakennettuun perinteiseen puutaloonsa uudet ikkunat kesällä. Elokuussa alkoi kuitenkin ongelmat, sillä ikkunat vetivät useasti umpihuuruun vesihöyrystä ja pisaroista, joskus jopa koko päivän ajaksi.

– Onhan se tosi ikävä puoli ikkunoissa, ettei näe ulos, Oksanen toteaa lakonisesti.

Ulkona olisi katseltavissa kauniit maalaismaisemat ja vuoden pihanakin palkittu miljöö. Oksaset selvittivät pitkään ja hartaasti ikkunatoimittajan eli Lammin ikkunan kanssa höyrystymisen syitä. Monen moista todistusta ja sertifikaattia toimitettiin, että ikkuna on asennettu aivan oikein ja toimii moitteettomasti.

– Kyse on siitä, että nykyikkunat ovat niin tiiviitä, etteivät ne päästä ilmaa läpi juuri lainkaan. Vesi kondensoituu siihen ulkopintaan. Tämän vuoden alusta tuli voimaan vielä tiukemmat säädökset, mikä pahentaa tilannetta muiden osalta entisestään.

– Mielestäni ihmisille pitäisi tehdä selväksi, mitä ikkunoiden uusimisesta seuraa. Valmistaja kyllä tiesi ominaisuuden, mutta myyntiedustaja ei meille siitä kertonut. Nyt toimittaja vain sanoo meille, että asian kanssa on elettävä, Oksanen toteaa.

Miksi myydään vanhoihin taloihin?

Oksanen ei pidä järkevänä, että vanhoihin, ilmastointikoneettomiin taloihin asennetaan uudenaikaisia energiansäästöikkunoita.

– Ei se paljon auta, jos ikkunat eivät päästä ilmaa läpi, kun talo ympärillä kuitenkin päästää.

– Vaihtoehtojakin olisi ikkunaratkaisuksi ollut, mutta edustaja ei meille niistä kertonut, emäntä moittii.

Visuaalisen haitan lisäksi ikkunoihin tiivistyvä kosteus myös huolettaa, vaikka sen on sanottu olevan rakenteille vaaratonta.

– Kuka tietää, miten kosteus vaikuttaa vuosikymmenen aikana? Oksanen kysyy. (HäSa)

Menot