Kanta-Häme

"Niin paljon ettei niitä pirukaan laske" – Hanhi- ja joutsenparvet huilaavat Humppilassa

Järvensuon peltoaukea tarjoaa hyvät olosuhteet hanhille ja joutsenille. Lintuja paljon myös Tammelan Kalliojärvellä ja Jokioisten Lintupajussa.
Humppilan Järvensuolla laiduntaa nyt hanhia ja joutsenia välietapillaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Humppilan Järvensuolla laiduntaa nyt hanhia ja joutsenia välietapillaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suuri määrä hanhia ja joutsenia huilaa Humppilassa muutettuaan eteläisestä Euroopasta Suomeen. Matka on vielä kesken.

Humppilalainen Veli Matti Hintsanen on seuraillut parvien saapumista parin päivän ajan.

– On niitä niin paljon, ettei niitä pirukaan laske. Siinä ne kuljeksivat ja ruokailevat ja odottavat lämpimämpiä lentokelejä.

Järvensuolla Humppilassa huilaa parituhatta tundrahanhea ja metsähanhea.

Humppilan keskustaajaman tuntumassa oleva Järvensuo on aukeaa ja laakeaa entistä järvenpohjaa. Lumet ovat lähteneet ja sen muheva pintamaa on sulanut.

– Kai ne sieltä jo jotain syötävää löytävät. Joutsenet näyttävät viihtyvän siinä missä on vähän vihreääkin, Hintsanen kertoo.

Autosta lintuja saa tarkkailla läheltäkin, mutta jalkautunutta ihmistä ne kavahtavat, nousevat siivilleen ja lennähtävät kauemmaksi.

Lounais-Hämeen Lintuharrastajat ry:n puheenjohtaja Keijo Nurmiranta sanoo, että Humppilan parvi on seudun mittakaavassa iso.

– Maanantaiaamuna paikalla käyneet lintuharrastajat arvioivat, että siellä olisi noin 2000 hanhea ja 200 laulujoutsenta. Mutta tämäkin on vain arvio. Noin suurta parvea on vaikea laskea edes valokuvista.

Nurmiranta vahvistaa Hintsasen ajatukset huilailusta Humppilassa. Maassa oleileva suurparvi muodostuu joutsenista, metsähanhista ja tundrahanhista

– Pääasiana niillä on tietysti ruokailu, mutta kyllä ne lepäävät, kinastelevat ja seurustelevatkin. Kun ne ovat valmiita ja säät suosivat, ne jatkavat vielä matkaansa. Suurin osa lentää koilliseen Venäjälle, osa jää Suomeenkin.

Pari seuraavaa päivää tuulee pohjoisesta. Linnut eivät lähde matkaan vastatuuleen, vaan viipyilevät Humppilassa.

Humppilasta parvet jatkavat matkaansa koilliseen.

Avara peltomaisema sopii muuttajien turvalliseksi lepopaikaksi, sillä ravinnon ja hyvän näkyvyyden vaatimukset täyttyvät.

– Tammelan Kalliojärvellä Riihivalkamassa on havaittu tuhatkunta hanhea ja niitä on ollut saman verran myös Jokioisten Lintupajussa.

Niin Järvensuolla kuin Kalliojärvelläkin on ennen sijainnut matala järvi, Lintupaju taas on Loimijoen alavia rantapeltoja.

– Linnut lepäävät näillä otollisilla paikoilla sekä syksyisin että keväisin. Jos tällaiselle paikalle kertyy vielä jostain syystä vettä, sinne asettuvat myös kaikki muuttavat kahlaajat. Näissä paikoissa on ruokapöytä valmiiksi katettuna.

Lintuharrastaja tietää, että tässä ei vielä ole kaikki.

– Niitä on tulossa vielä lisää, Nurmiranta toteaa. FL

Päivän lehti

23.1.2020