Kanta-Häme Riihimäki

Niina Lahtinen heittäytyi parinvaihtajien maailmaan

Ensimmäisen pitkän elokuvansa käsikirjoittanut Niina Lahtinen teki tilaustyön tiukalla aikataululla.
Swingersin jälkeen Niina Lahtinen haluaa kirjoittaa lisää elokuvia. Suunnitteilla on leffa ainakin Siskonpeti-sketsisarjan porukan voimin, jos vain rahoituskuviot loksahtavat paikalleen.

Elokuvien tuotantoprosessit kestävät yleensä vuosikausia, mutta perjantaina ensi-iltaan tulleen Swingersin kanssa ei vitkuteltu.

– Käsikirjoitusta alettiin tutkia ja muokkailla tämän vuoden alussa, riihimäkeläinen käsikirjoittaja Niina Lahtinen kertoo.

Kamerat käynnistettiin heinäkuussa, ja pääkuvaukset mäntsäläläisessä kartanossa kestivät kolmisen viikkoa.

Pohjana tanskalainen elokuva

Prosessia vauhditti, että pohjana on Tanskassa pari vuotta sitten ilmestynyt Swinger-elokuva, jonka käsikirjoitti ja ohjasi Mikkel Munch-Fals.

Lahtinen teki siitä oman sovituksen yhdessä ohjaaja Pamela Tolan kanssa.

– Tekstillisesti ehkä 30–40 prosenttia on Mikkelin kirjoittamaa. Tematiikkaa, monologeja ja tilanteita itsessään on sieltä, mutta lähes kaikki on viritetty ja sävytetty uusiksi, Lahtinen selvittää.

Kyseessä on aiemmin paljon teatteria ja tv-sarjoja tehneen Lahtisen ensimmäinen elokuvakäsikirjoitus.

– Olen kirjoittanut lähinnä lyhyttä sketsimuotoista, jossa ei ole pitkiä kaaria. Elokuvan tekeminen on sillä tavalla haasteellisempaa, että sen pitää jaksaa kantaa koko sen puolitoista tuntia. Tässä etuna oli tanskalainen käsikirjoitus, josta sain suuret linjat ja rungon, Lahtinen tuumii.

Myös Tola debytoi: Swingers on hänelle ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaustyö.

Seksuaalinen nainen kunniaan

Tanskalaiseen versioon verrattuna Lahtinen ja Tola halusivat nostaa erityisesti naishahmoja enemmän esiin. Roolihenkilöitä on syvennetty ja muutettu jopa kokonaan.

– Esimerkiksi Matleena Kuusniemen hahmo oli alkuperäisessä elokuvassa säälittävä ja surkea 45-vuotias nainen, jonka mies oli pakottanut swingers-leirille. Me halusimme siihen sen sijaan omatahtoisen ja voimakkaan, seksuaalisen naisen.

Lahtinen ja Tolan työstivät käsikirjoitusta kevään ajan, minkä jälkeen sitä vietiin eteenpäin näyttelijöiden lukuharjoituksissa. Sieltä mukaan napattiin lisää tavaraa.

Miitta Sorvalin hahmo on esimerkiksi kokonaan hänen itsensä improvisoima. Myös kuvauksissa Pamela pyysi näyttelijöitä improvisoimaan ja on valinnut sieltä, mitä haluaa, Lahtinen paljastaa.

Lopputulos on legomaan esikuvaa valoisampi. Kuten Swingersin näyttelijä ja osatuottaja Janne Kataja kuvaili, tanskalaisten huumori on aika synkkää ja mustaa, mutta Suomessa siihen haluttiin myönteisempiä sävyjä.

Ikäraja vain K12

Parinvaihtajista kertovan elokuvan aihepiiri on raflaava, mutta sille on asetettu ikärajaksi ”vain” K12. Elokuva käsittelee aihetta varsin kiltisti, ja tematiikka tulee ilmi lähinnä puheen tasolla.

– Alastomuuden ja seksin sijaan tässä halusimme enemmän tutkia sitä, mitä tapahtuu ennen ja jälkeen sen. Halusimme myös keskittyä enemmän niihin, jotka eivät osallistu siihen, vaan jäävät ulkopuolelle, Lahtinen valaisee.

Hän ei tiedä, missä määrin Mikkel Munch-Fals teki omaa elokuvakäsikirjoitustaan varten taustatutkimusta, mutta Lahtinen ei sukeltanut sen syvemmälle aiheeseen.

– Minä en ole tutustunut swingaajiin millään tavalla enkä myöskään lähtenyt sitä tekemään. Tiedän, että tällaisia klubeja ja bileitä on olemassa, mutta käytin ihan vain mielikuvitusta.

Lopuksi vielä ripaus kielipolitiikkaa. Suomen kielen lautakunta ilmaisi hiljattain huolensa äidinkielemme heikentyneestä asemasta. Miksi Swingersin nimi ei ole suomeksi?

– Kyllä työnimenä oli joku parinvaihtoon liittyvä, mutta tämä oli tuottaja Jesse Fryckmanin päätös. HäSa

Riihimäkeläisillä sormensa pelissä

Swingers on Pamela Tolan ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaus. Näyttelijänä tutuksi tullut (mm. elokuvat Napapiirin sankarit, Tyttö sinä olet tähti, Isänmaallinen mies) Tola on aiemmin ohjannut ja käsikirjoittanut lyhytelokuvia.

Niina Lahtinen ja Tola ovat sovittaneet käsikirjoituksen pohjautuen tanskalaisen Mikkel Munch-Falsin elokuvaan Swinger. Se keräsi ilmestymisvuonnaan 2016 Tanskan elokuvateattereissa noin 156 000 katsojaa ja oli maan viidenneksi katsotuin elokuva.

Pariskuntia elokuvassa esittävät Marja Salo ja Aku Hirviniemi, Kiti Kokkonen ja Janne Kataja, Matleena Kuusniemi ja Mikko Nousiainen, Mimosa Willamo ja Roope Salminen sekä Miitta Sorvali ja Tommi Liski.

Swingers tuli ensi-iltaan 30.11.

Ei tuotantotukea

Swingers on siitä harvinainen suurelle yleisölle suunnattu elokuva, että se on tehty kokonaan ilman Suomen elokuvasäätiön tuotantotukea. Markkinointi- ja levitystukea se sai säätiöltä 50 000 euroa.

Aku Hirviniemi ja Janne Kataja ovat myös elokuvan osatuottajia. Heidän osin omistamansa riihimäkeläinen Tuotantoyhtiö Hihhihhii oy on tuottanut elokuvan yhdessä Bronson Club oy:n kanssa.

Ensimmäinen elokuvatuotanto, jossa Hihhihhii oli mukana, oli vuosi sitten julkaistu Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset. Siinä Hirviniemen ja Katajan lisäksi näytteli myös Niina Lahtinen.

Päivän lehti

5.8.2020