Kanta-Häme

Niinistö haluaa Talvivaaraan jätevedenpuhdistamon

Kansanedustaja, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö uskoo, että Talvivaaran alueelle pitäisi perustaa kunnon jätevedenpuhdistamo.

Viime torstaina englantilainen sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors teki ehdollisen ostotarjouksen konkurssiin menneen Talvivaara Sotkamon kaivostoiminnasta. Kaupan ehtona on, että yhtiön ympäristöongelmat saadaan hoidettua.

Hämeenlinnassa lauantaina vieraillut Niinistö toimi Talvivaara Sotkamo -yhtiön konkurssin aikaan ympäristöministerinä. Marraskuussa konkurssiin menneen kaivosyhtiön jättämät ongelmat ovat tällä hetkellä pääosin valtion vastuulla.

– Ympäristöasiat pitää nyt saada kuntoon, ja alueelle tarvitaan kunnon jätevedenpuhdistamo, Niinistö kertoi lauantaina.

”Purkuputki siirtää ongelmia”

Vihreät on aikaisemmin jo vaatinut jätevedenpuhdistamoa Talvivaaran alueelle. Nyt asia nousi jälleen esille, kun kaivosyhtiön ostajaksi ilmoittautunut sijoitusyhtiö haluaa, ettei sen vastuulle tule vanhoja sotkuja.

Yhdeksi ehdotukseksi on esitetty veden purkuputkea, joka johtaisi kaivostoiminnassa käytettyä, teollisesti puhdistettua vettä Nuasjärveen, lähelle Vuokatin matkailukeskusta. Tällä hetkellä kaivoksen liikavesialtaat ovat täynnä, ja keväällä sulavat vedet eivät mahdu niihin.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston pitäisi antaa ratkaisu purkuputken luvasta huhtikuussa.

– Aluehallintoviraston pitää saada tehdä päätös riippumattomasti, ilman poliittista painetta, joka johtuu tästä kaupasta, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan purkuputki ei riitä ratkaisuksi, vaan vedenpuhdistuksen on oltava nykyistä tehokkaampaa. Hän vertaa metsäteollisuuteen, jossa yhtiöiltä edellytetään riittävää teollista puhdistusta.

– Purkuputki vain siirtäisi ongelmaa. Siellä (Talvivaarassa) on miljoonia kuutioita raskasmetallipitoista vettä puolihallitsemattomissa varoaltaissa. Nämä pitäisi saada hallintaan riippumatta siitä, voiko alueella ylipäänsä jatkaa kaivostoimintaa, totesi Niinistö.

Vaatii vastuuta

Valtio on sitoutunut hoitamaan Talvivaaran ympäristövahinkoja kuntoon siltä osin, kun ne eivät ole aiheutuneet rikollisesta toiminnasta kuten kipsisakka-altaan vuodosta.

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että valtio olisi pannut ympäristöongelmien siivoukselle 60 miljoonan euron kustannuskaton. Ylittäville kustannuksille on hankittu vakuutus.

Jos kaivoskauppa toteutuisi, valtio-omisteinen yhtiö Terrafame omistaisi 15 prosenttia kaivoksesta. Talvivaaran emoyhtiö ei olisi osakas.

Niinistö on kuitenkin huolissaan uudesta kaupasta, vaikka ostajaehdokkaalla on kokemusta kaivosalasta ja toteutuessaan kauppa toisi helpotusta Kainuun alueen työllisyystilanteeseen.

– Kyse on kuitenkin veroparatiisissa sijaitsevasta sijoitusyhtiöstä. Hallituksen pitää vahtia, ettei myydä sellaiselle toimijalle, joka pilaa kainuulaisten ympäristöä sillä, ettei se hoida asioita kuntoon, hän totesi.

Niinistö toivoo, että uusi omistaja ymmärtää vastuut alueen ympäristöstä. Hänen mielestään entinen omistaja hoiti ympäristöasiat huonosti ”korjaamalla yhden ongelman toisella, usein pahemmalla.”

– Tässä on tyypillinen tilanne, että aggressiivinen sijoitusyhtiö haluaa, että sotkut siivotaan ennen kuin he hakevat voiton päältä. Ei saa mennä niin, että valtio hoitaa ympäristöongelmat ensiksi, Audley Capitals ostaa yhtiön eikä hoida yhtiötä vastuullisesti sen jälkeen. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic