Kanta-Häme

Niinistö: Vihapuhe kuriin tasa-arvolla

Politiikan pitää antaa toivoa paremmasta huomisesta, eikä asettaa ihmisiä toisiaan vastaan. Tätä mieltä on maanantaina Hämeenlinnassa vieraillut vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

– Politiikka ei voi olla vain sitä, että parempaan päästään uhraamalla ja menettämällä asioita. Näköalaton leikkauspolitiikka luo tarpeetonta turvattomuuden tunnetta.

Niinistön mielestä tällä hetkellä länsimaalaisen yhteiskunnan perusarvot, kuten oikeusvaltio, demokratia, ihmisoikeudet ja tieteeseen nojaava kehitys, on haastettu ennennäkemättömällä tavalla. Tämä näkyy esimerkiksi Brexitissä ja Donald Trumpin nousussa presidenttiehdokkaaksi.

– Suomessa taas on ryhmiä, jotka villitsevät väestönryhmien vastakkainasettelua, mikä on johtanut ahdasmieliseen ja sulkeutuneeseen ilmapiiriin, Niinistö sanoo.

Hallituksella on Niinistön mielestä osansa sulkeutuneen tunnelman luomisessa.

– Hallitus on mahdollistanut vaikeiden päätösten kytkemisen pakolaispolitiikkaan, mikä on osaltaan lisännyt vastakkainasettelua. Nykyhallitus on ollut tässä vähän kuin perussuomalaisen politiikan panttivankina. Hallitus myös antaa välineitä vastakkainasettelulle, kun sen leikkaukset lisäävät eriarvoisuutta.

Niinistö näkee esimerkiksi keskustelussa ihmisoikeuksista vain yhden ääripään, joka lietsoo eriarvoisuutta ja vastakkainasettelua. Keskustelu on kehittynyt hänen mukaansa niin hurjaksi, että osallistuminen maltilliseen poliittiseen keskusteluun on monelle vaikeaa.

Niinistön mielestä vihapuhe ja vähemmistöjen syyttely saavat tilaa, kun kansan mielikuvissa poliittiset puolueet ovat vieraantuneet arjesta, eivätkä ymmärrä ihmisten huolia.

– Tasa-arvo ja inhimillisyys ovat parhaita tapoja nostaa Suomi pois vihapuheesta. Hyvinvointipolitiikka syntyy siitä, että kaikilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet tulla toimeen.

Kannatuskyselyissä vihreät on nyt historiallisen korkealla, mutta äänestäjiä on valunut myös sosialidemokraattien riveihin. Ajatuspaja E2:n tuoreen tutkimuksen mukaan vihreiden kannattajista enemmistö, eli 69 prosenttia, sijoittaa itsensä vasemmistoon.

Niinistö uskoo, että syy löytyy hallituksen leikkauspolitiikasta, jossa on viety heikkotuloisimmilta ja kehitysyhteistyöltä. Vihreät ei halua silti luokitella itseään tiukasti joko porvarilliseksi tai vasemmistolaiseksi puolueeksi.

– Moni vihreä kokee tällä hetkellä vasemmistolaisen puolueyhteistyön kannattavaksi. Se olisi vaihtoehto sille, että uudistetaan leikkausten kautta. Yhteistyö olisi luontevaa myös RKP:n suuntaan, koska puolue puolustaa voimakkaasti esimerkiksi ihmisoikeuksia.

Tulevassa sote-uudistuksessa päätöksenteko siirtyy yhä enemmän kunnille. Niinistön mukaan vihreiden yksi tavoite kuntavaaleissa onkin se, että kunnallisen päätöksenteon avulla voidaan torjua hallituksen leikkauspolitiikkaa ja päättää toisin. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic