Kanta-Häme

Niittysuohaukka yllätti Tornien taistossa

Honkalanrannan tornilla havaittiin 68 lintulajia. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Honkalanrannan tornilla havaittiin 68 lintulajia. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeenlinnan Pirttikosken tornista nähty harvinainen niittysuohaukka oli perinteisen Tornien taiston kovin yllättäjä Kanta-Hämeessä lauantaina. Lajista on tehty vain puolenkymmentä aiempaa havaintoa maakunnassa.

Kyseessä oli mahdollisesti sama yksilö, joka piipahti perjantaina ja vielä lauantaiaamuna Hattulassa Merven-Suontaan peltoaukealla houkutellen paikalle kymmeniä bongareita.

Hyytävän koleasta säästä huolimatta kisasta kehkeytyi tiukka ja jännittävä, sillä lähes jokainen Kanta-Hämeen kahdeksasta joukkueesta havaitsi vähintään 60 lintulajia.

Voiton vei Riihimäen Sammalistonsuon torni 69 lajilla, josta Hämeenlinnan Honkalanrannan torni jäi vain yhden lajin päähän. Seuraavina olivat Janakkalan Röyhynsuo (66), Hämeenlinnan Ormajärvi (61), Janakkalan Toivanjoki (61), Hämeenlinnan Pirttikoski (60), Janakkalan Luulionlahti (60) sekä Hämeenlinnan Hattelmalanjärvi (51 lajia).

 

Valtakunnallisen kisan voitto meni Helsingin Vanhankaupunginlahden Hakalanniemen tornille, josta havaittiin kaikkiaan 101 lajia. Samaan lajimäärään ylsivät myös Mynämäen Mietoistenlahti sekä Espoon Laajalahti.

Tornien taisto on Birdlife Suomen järjestämä leikkimielinen kilpailu, jossa lintutornista pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Samalla tehdään lintuharrastusta tunnetuksi ja kerätään varoja linnustonsuojeluun.

Tornikisaa käytiin nyt jo 26. kerran ja siihen otti osaa noin 330 tornia. Kisa järjestettiin samaan aikaan myös Ruotsissa, Tanskassa ja Liettuassa. HÄSA

Päivitetty viimeisen kappaleen lukuja klo 18.00.

 

 

Päivän lehti

16.7.2020