Kanta-Häme

Nilkkatrendin kauhistelu ei lannista teinejä

Talvet eivät ole meillä enää kaikkein kylmimpiä. Se on helpotus, sillä teinityttö pukee mieluiten päälleen crop topin ja ahtautuu tiukkoihin pillifarkkuihin. Takiksi riittää ohut urheilumerkin tuulitakki.

Äiti moittii tytärtään nilkkasukista ja lyhytvartisista kengistä. Tämä ei ota kuuleviin korviinsa. Hän päättää itse, paleltuuko vai ei.

Kuulostiko tutulta? Kysyimme nuorilta, miksi heidän tyylinsä on sellainen kuin on ja mitä mieltä he ovat muiden arvostelusta.

Julia Puruskainen ja Lotta Manderbacka ovat lähteneet shoppailemaan trendikkäästi nilkat ja päät paljaina.

Heille vanhempien ihmisten arvostelu on tuttua.

– Mun vanhemmat oli just paljon sitä mieltä, että pitäis laittaa pidemmät sukat. En voi kuulemma kulkea nilkat paljaana, koska se on noloa, Puruskainen naurahtaa.

Hän ei osaa tarkkaan perustella, miksi nilkkasukat ovat niin mieleiset. Korkeavartiset sukat hän kokee ärsyttävän tuntuisina lahkeessa.

– Just noista nilkkasukista ja revityistä farkuista on tullut sanomista, että eiks tuu kylmä, Manderbacka jatkaa.

Puruskaisella on päällään myös lyhytvartiset urheilukengät ja Manderbackalla puolestaan lyhyt untuvatakki.

Molemmat edustavat nuorten talvipukeutumista parhaimmillaan. Tytöt myöntävät, että kylmä saattaa puraista joskus.

– Välillä voi palella, mutta se johtuu oikeastaan siitä, ettei mulla ole toppatakkia. Mul on silti lämmin huivi ja tietysti huppu. Jos on vaikka ponnari, niin ei silloin tee mieli käyttää pipoa, Puruskainen perustelee.

Toisinaan omat vaatevalinnat voivat kaduttaakin. Molemmat kertovat, että joskus talvisin saattaa joutua yllättävälle kävelymatkalle. Silloin pitkävartisia kenkiä alkaa kummasti kaivata.

Massatrendit ovat kaikkina aikoina vaikuttaneet nuorten pukeutumiseen.

Lyseolaiset Anni Huhtamäki ja Vilma Mahlio miettivät, ettei massaan sulauduta massan takia.

– En välttämättä ajattele, onko tämä nyt massaa vai ei. Katson sen mukaan, näyttääkö se mun mielestä hyvältä, poolopaitaan ja revittyihin farkkuihin pukeutunut Huhtamäki pohtii.

– Ainakin kavereilta saa vaikutteita, mikä voisi näyttää hyvältä. Pyrin silti välttämään, etten ole ihan samanlainen kuin joku muu, Mahlio lisää.

Myös Puruskainen tiedostaa ostavansa helposti samanlaisia vaatteita kuin kaverit.

– Kyllä sitä tulee ajateltua, että tällaisia vaatteita on muillakin. Sellaiset vaatteet ovat usein erilaisten tyyli-ikonien inspiroimia.

Aina nuoret ovat myös saaneet kuulla napinaa paremmin tietäviltä aikuisilta.

Vanhempia kyllä kuunnellaan, mutta suosituksia ei välttämättä totella.

– Mua ainakin alkaa aika äkkiä ärsyttää. Heillä on niin erilainen ajatusmaailma, eivätkä he ehkä ymmärrä, että muoti muuttuu ja tämä on nykypäivää, Mahlio miettii.

– Ei se mua oikeastaan haittaa. Kyllähän ne vaan kattoo mun parasta, Huhtamäki sanoo.

Vieraita arvostelijoita tytöt eivät ole kohdanneet. Ainakaan suoraan kukaan ei ole tullut haukkumaan, mutta vastaus olisi jo valmiina.

– Jos se on joku, jota en niin paljon tunne, ajattelen, ettei se ole hänen asiansa, Puruskainen toteaa ykskantaan. HÄSA

 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic