Kanta-Häme

Nimi muuttuu, ote vahvistuu

Yli sata vuotta toiminut Hämeenlinnan Sisälähetys ry päivitti itsensä nykypäivään, kun yhdistys ryhtyy tuottamaan palvelunsa vuoden alusta uuden yhtiön kautta.

Asiakkaiden eli ikäihmisten suuntaan muutos ei yhdistyksen toiminnanjohtaja Elisa Pilli-Sihvolan mukaan näy muuten, kuin että jatkossa palveluiden järjestäjää kutsutaan Hoiviaksi.

– Tätä päivää on, että näinkin iso palvelutuotanto tuotetaan osakeyhtiön kautta eikä suoraan yhdistyksen kautta, Pilli-Sihvola perustelee.

Työntekijät säilyvät ennallaan ja yritys jatkaa puhtaasti hämeenlinnalaisomistuksessa.

– Omistajanvaihdoksista tai ketjutuksista ei ole kyse, Pilli-Sihvola korostaa.

Kotipalvelu aloitti syksyllä

Vaikka osakeyhtiön perustaminen sinänsä ei heijastukaan asiakkaille muutoksina, on luvassa kuitenkin pientä otteen vahvistumista.

Syksyllä yhdistys ryhtyi uutuutena tarjoamaan kotona asuville ikäihmisille kotipalveluita. Keväästä lähtien tätä toimintaa on tarkoitus vankistaa.

– Kotona tehdään juuri sitä, mitä asiakas haluaa: siivotaan, tehdään ruokaa, viedä matot ulos tai voidaan vaikka lähteä kävelylle tai saattamaan lääkärille.

Kotipalvelulla on 30 asiakasta tällä hetkellä. Asiakasmäärän kasvaessa kotipalveluun on tarkoitus palkata lisää työntekijöitä.

Palvelu räätälöidään asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan.

– Asiakas voi saada palveluista kotitalousvähennyksen. Jos kovin vähän esimerkiksi käyttää kaupungin palveluita, saattaa olla, että 4–10 tunnin kotipalvelut tulevat edullisemmaksi ostaa yksityiseltä, Pilli-Sihvola vinkkaa.

Palvelutalo ympärivuorokautiseksi

Toinen vuodenvaihteeseen osuva muutos on, että yhdistyksen omistama palvelutalo muuttuu ympärivuorokautiseksi.

Aikaisemmin 21 asuntoa käsittävässä palvelutalossa ei ole ollut lainkaan yöhoitoa, ensiapuluonteista hoitoa toki on saanut tähänkin asti.

Muutos tietää sitä, että palvelutaloon voidaan jatkossa sijoittaa aikaisempaa huonokuntoisempia asiakkaita.

Hämeenlinnan Sisälähetyksen toimitilat sijaitsevat Turuntien varrella. Tiloissa toimii palvelutalon lisäksi ikäihmisille päivätoimintaa tarjoava päiväkeskus sekä hoitokoti. Näiden palvelumuotojen sekä kotipalvelun lisäksi yhdistys on tarjonnut asiakkailleen lounas- ja ateriapalveluita. Yhdistyksen kiinteistöissä yöpyy joka yö noin 70 ikäihmistä.

Kaupungin kanssa yhdistyksellä on ollut kahdenlaisia sopimuksia. Vanhanmallisin ostopalvelusopimuksin hoidetaan suurin osa palveluista vielä ensi vuonna. Tehostettua palveluasumista yhdistys tuottaa viime kesänä tehdyn neljävuotisen sopimuksen perusteella.

– Tällä hetkellä kaupungin linja on, että he ostavat palveluasumispaikkoja, jos niitä tarvitsevat. Tähän asti me olemme varanneet kaikki paikat Hämeenlinnan kaupungille, mutta jatkossa voimme myydä palveluasumispaikkoja muillekin kaupungeille tai yksityisille. Uusi sopimusmalli ei sido meitä enää samalla tavalla kuin vanha ostopalvelusopimus. (HäSa)

Mainos