Kanta-Häme

Nizzassa lomaileva Onni Heinonen: Ihmiset hakkasivat autoa ja vaativat sitä pysähtymään

Nizzassa tapahtunut kuorma-autoisku keskeytti hämeenlinnalaisen 24-vuotiaan Onni Heinosen loman. Heinonen oli torstai-iltana Promenade des Anglais -rantakadulla seuraamassa kansallispäivän juhlintaa.

Ilotulituksen jälkeen kuului kova pamaus, jonka jälkeen väkijoukko lähti juoksemaan suurena massana.

-Ehdin näkemään valkoisen kuorma-auton ja sen kuskin. Sitten keskityin vain juoksemaan pois alta, Heinonen kertoo perjantaiaamuna puhelimessa.

Heinosen mukaan oli heti selvää, että teko oli tahallinen. Kuorma-auto tähtäsi suoraan tiiviisiin väkijoukkoihin.

Kansallispäivän juhlien vuoksi alueella liikkui paljon poliiseja ja aseistettuja sotilaita. Heinosen mukaan kuorma-auton perässä ajoi lähes välittömästi poliisiautoja.

Heinonen kertoo, että paniikissa olleet ihmiset juoksivat kuorma-auton perässä, hakkasivat sitä ja vaativat sitä pysähtymään. Hän itse juoksi rantabulevardin reunaan ja roikkui muutaman metrin korkeudessa niin kauan, kunnes näki auton ajaneen ohi.

-Ajattelin ensin, että hyppäisin alas rantaan, mutten uskaltanut. Kun kiipesin ylös, halusin mennä auttamaan uhreja.

Kuorma-auto jätti jälkeensä jopa parisataa alle jäänyttä ihmistä, joista perjantaiaamun tietojen mukaan 84 olivat kuolleet. Monet yrittivät auttaa loukkaantuneita parhaansa mukaan, mutta shokissa olevien ihmisten massassa se oli Heinosen mukaan vaikeaa.

-Olin itse menossa auttamaan, mutta kun näin kuorma-auton alle jääneen äidin ja lastenrattaat, menin shokkiin ja juoksin pois, Heinonen kertoo.

Vielä perjantaiaamuna tunnelma kaupungissa oli pysähtynyt, ja ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa. Heinonen keskeytti lomansa ja lensi vielä samana päivänä pois. HÄSA

Päivitetty klo 11.50