Kanta-Häme

No nyt sinne pääsee!

Kauppakeskus Goodmanin käytävällä seisoo tyytyväinen mies.

Avajaisseremoniaan on aikaa puoli tuntia, ja Kevan varatoimitusjohtaja Tapani Hellsténillä on kaksinkertainen syy hymyyn. Paitsi että Kevan omistama kauppakeskus kiiltelee uutuuttaan, jaksaa entinen kaupunginjohtaja iloita myös hämeenlinnalaisten puolesta.

– On kyllä hyvät fiilikset. Kauppakeskus vahvistaa Hämeenlinnan asumiskaupunkiteemaa, mutta se myös tuo uutta pörinää kaupunkiin, Hellstén sanoo.

Goodmanin avautuminen tuo Hellsténin mukaan myös kaivattua myönteistä virettä kaupunkiin kaikkien viime aikojen kohujen sekä vaikeassa tilanteessa valmisteltavan budjetin jälkeen.

78 miljoonan euron vuotuisen myyntitavoitteen hän laskeskelee paikkaavan mukavasti muiden kaupunkien liikekeskuksiin valuvaa 50 miljoonan euron rahavirtaa.

Pienimmät jäivät jalkoihin

Kello yhdeksältä torstaiaamuna ovet sitten viimein avautuvat.

Hitaiksi moitituille hämäläisille Turuntien päässä olevat pääovet ovat liiankin hitaat, sillä niiden aukeamista ei malteta odottaa. Väkijoukko puskee hurmion vallassa väkisin sisälle ja ovet taittuvat.

Kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva Sonera-kauppa on houkutellut asiakkaita lupaamalla 15 ensimmäiselle älylaitteen euron hintaan. Tarjous on niin vastustamaton, että älylaitteiden vuoksi on jopa yövytty kauppakeskuksen ulkopuolella.

Kun ovet aukeavat, rynnii väkijoukko juosten kaupan edustalle. Kaaos on melkoinen: ihmiset käyttävät kyynärpäitään, tuuppivat toisiaan ja roikkuvat liikkeen liukuovissa. Vartijoilta menee puoli tuntia tilanteen rauhoittamiseen ja ylimääräisten poistamiseen paikalta.

– Ihan hirveää, kauhistelevat Mira Davidssson, Laura Lehtinen ja Sylvi Bhose.

Kaivokadun puolelta sisään tullut tyttökolmikko on täydessä tärinässä. He kertovat tuolien ja pöytien kaatuilleen ja ihmisten menneen nurin väkijoukon rynnistäessä sisään.

Verta ja revenneitä vaatteita

15 tunnin jonotus päättyi kahdeksasluokkalaisten Wahida Jafarin ja Natalii Luoman osalta kyyneleisiin. Kaikki meni hyvin aamukahdeksaan asti, jolloin tytöt seisoivat vielä ulko-ovien takana eturintamassa. Sitten paikalle pyyhkäisi miesjoukko, joka survoutui väkisin ohi.

– En meinannut saada henkeä. Sitten joku tuli ja iski vielä kyynärpäällä kasvoihin, Jafari itkee silmin nähden säikähtäneenä.

Myös aivan ensimmäisten joukossa liukuovien eteen ehtinyt Tommi Launiainen sai lähteä tyhjin käsin pois paikalta.

– Oltiin aivan kaupan edessä verkolla, kun joku tuli takaa ja repi vaatteista niin, että takkikin hajosi, Launiainen kertoo ja näyttää riekaleiksi revittyä kaulustaan.

Launiaisen kaveri, jonka otsasta alkoi vuotaa verta jonotuskahinoissa, valikoitui 15 onnellisen joukkoon. Iltakymmeneltä jonottamaan tullut Launiainen sai puolestaan tyytyä Raha-automaattiyhdistyksen pisteestä noutamaansa ilmaiseen kahvipakettiin.

Onnellinen loppu

Sonera-kaupan edessä syntynyt kaaos saadaan purettua vasta, kun vartijat valikoivat kaupan edestä 15 ensimmäistä, ja liukuovien välistä annetaan onnekkaille vuoronumerot.

Ensimmäisenä liikkeestä poistuu älypuhelimensa kanssa Satu Koskinen. Vuoronumerolapun saaneiden joukossa on yllättäen myös kasvoihinsa osuman saanut Wahida Jafarin. Liikkeestä poistuessa tytön kasvoille pyrkii hymyntapainen.

– Joku aikuinen nainen tuli ja antoi oman vuoronumerolappunsa minulle. Hän sanoi, että minun pitäisi saada se, koska olen lapsi, Jafarin sanoo.

Sonera-kaupasta ilmoitetaan, että liikkeen ovet avataan vasta puoli tuntia kahinan päättymisen jälkeen.

– Emme kyllä uskoneet, että tämä ihan näin menisi. Lahdessakin vastaava tarjous veti 20 jonoon, täällä syntyi melkein tappelu, myyjä Olli Leskinen ihmettelee.

Vartijat improvisoivat

Kauppakeskuksen vartioinnista vastaavan Sol-palveluiden myyntipäällikkö Pasi Perkiömäki kertoi vartijoiden joutuneen pitkälti improvisoimaan yllättäväksi kääntyneessä tilanteessa.

– Meillä jäi aamulla briiffi kesken, kun kauppakeskuksessa tuli palohälytys kello kahdeksan jälkeen. Hälytys oli turha, mutta jouduimme tietenkin lähtemään ulos.

Perjantaiaamuksi Perkiönmäki lupasi uutta suunnitelmaa.

– Emme halua tästä juoksukilpailua enää.

Juoksukilpailua ja Soneran edessä syntynyttä kaaosta lukuun ottamatta Goodmanin taival alkoi paisteisesti. Perkiönmäen mukaan pääovet korjattiin pikapikaa eikä avajaisryysiksessä syntynyt vakavia loukkaantumisia.

– Yksi paniikkikohtauksen oloinen tilanne oli pääovilla. Perjantaina tehdään kyllä asiat toisella tavalla, hän lupasi. (HäSa)

Menot