Kanta-Häme

No voi siansorkat, jalat melkein solmussa!

 

Kuka vei porstuasta porkat, voi siansorkat, pauhaa CD-soitin Hauhotalon näyttämöllä. 
 
Hauhon kesäteatterin väki askeltaa parketilla posket punaisina. Koreografi Osku Heiskanen heiluu mukana ja houkuttelee harrastajat Popedan ja muiden 1980-luvun suosikkibändien rytmeihin.
 
– Tähän aikaan huhtikuusta askeleet ja roolit alkavat jo hahmottua, mutta joka näyttelijän päässä on melko varmasti pieni sekamelska, hän sanoo.
 
Se tarkoittaa, että tarvitaan paljon, paljon harjoituksia ja toistoja, jotta ensi kesän kesäteatterinäytelmän (Unelma onnesta) monet pienet palaset asettuisivat paikoilleen.
Koreografi tietää, että laulujen, tanssin ja näyttelijänroolin yhdistäminen vie aikansa. Kun laulu alkaa, juuri äsken hyvin menneet askeleet unohtuvat saman tien.
 
– Tavoite on, että askeleet näyttäisivät lavalla helpoilta, Heiskanen sanoo.
 
Suomirokkia ja …nostalgiaa
 
Lautsian lomakeskuksen rannassa esiintyvä Hauhon kesäteatteri on yksi monista Kanta-Hämeen kesäteattereista. Se on valinnut ensi kesäksi Marianne Tikkasen kirjoittaman musiikkinäytelmän Unelma onnesta.
 
Ohjaaja Anneli Heino löysi tekstin jo viime kesänä. 
 
– Kerrankin jäi pois se jokasyksyinen pähkäily ja valinnan vaikeus pois, hän sanoo.
 
Näytelmä kertoo 1980-luvusta, interrail-sukupolvesta ja sen unelmista. Tarinaa kehystävät suomirockin tutuimmat hitit muun muassa Dingolta, Popedalta, Juidelta ja Eppu Normaalilta.
Vaikka teatteri on tehnyt musiikkinäytelmiä jo vuodesta 2005, ammattikoreografi ja tanssinumerot ovat mukana ensimmäistä kertaa.
 
Ohjaaja sai houkuteltua tanssinopettajaksi vanhan tuttavansa, drag-queeninäkin loistaneen helsinkiläisen koreografin Osku Heiskasen. 
 
Heiskanen tekee parhaillaan Tampereen työväenteatteriin syksyksi musikaalia. Aikatauluihin sopi pysähtyä muutaman kerran Hauholle harrastajateatterin harjoituksiin.
 
Kaikki valmistuu …aikanaan
 
Unelmaa onnesta on harjoiteltu tammikuusta lähtien Hämeenlinnan Verkatehtaalla Vanajaveden opiston ryhmänä. Tanssiharjoitukset pidetään Hauhotalolla, ja silloin mukana on myös pikkulapsia pari-kolmevuotiaista lähtien. 
 
Muulloin lapsia ei rasiteta talviharjoituksilla. He tulevat mukaan vasta toukokuussa, kun harjoitukset siirtyvät ulkonäyttämölle.
 
– Lapset sopeutuvat ihmeen hyvin tähän teatteritouhuun ja oppivat laulun sanatkin tosi nopeasti, Minna Verho sanoo. Hänen lapsensa ovat kirjaimellisesti kasvaneet mukaan Hauhon kesäteatterin näyttämölle.
 
Lapsinäyttelijöiden opastamisen lisäksi Minna Verho tekee puvustuksia sekä laulaa ja näyttelee.
Puoliso Pekka Verho ohjaa musiikkia ja johtaa Birdy Skirdy -yhtyettä.
 
– Käytännöllistä, että koko perhe on mukana. Muuten emme näkisi koko kesänä, Minna Verho sanoo.
 
Juuri nyt Verholla on pieni paniikki tanssiaskelista, sillä hän on joutunut olemaan muutamista harjoituksista pois. Muuten hän ei turhaan hermostu esityksistä.
 
– Aina ne valmistuvat. Harjoitukset ovat tosi tehokkaita. Lisäksi kannattaa myös vapaa-ajallaan joskus miettiä rooliaan, hän sanoo. (HäSa)
 
 

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic