Kanta-Häme Hämeenlinna

Noin 40 saunojaa raapii ihostaan puolikiloa rasvaa – Eliittisaunan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on puhtaus

Hämeenlinnasta löytyy sauna, jossa on yli 300 yksityiskohtaa kohdillaan. Hotellin saunakompleksi sai himoitun laatusertifikaatin.
Asiakkaiden palautteen mukaan Tornisaunan näkymä Vanajavedelle tuo rantasaunamaisen tunteen. Löylyvesi on maustettu kuivatetuilla koivunlehdillä. Kuva: Kati Laitinen
Asiakkaiden palautteen mukaan Tornisaunan näkymä Vanajavedelle tuo rantasaunamaisen tunteen. Löylyvesi on maustettu kuivatetuilla koivunlehdillä. Kuva: Kati Laitinen

Original Sokos Hotel Vaakuna Hämeenlinnassa on päässyt saunaeliittien joukkoon. Sauna from Finland myönsi hotellille laatusertifikaatin.

Laatumerkin saadakseen, tulee saunatiloissa olla pistekin iin päällä. Tiukat kriteerit koskevat aikaa ennen saunomista, itse löylyttelyhetkeä kuin myös saunomisen jälkeistä aikaa.

– Puhumme saunaelämyksestä, joka koostuu yli 300 yksityiskohdasta. Jos yksityiskohdat yksi toisensa jälkeen ovat pielessä, kokonaisuus voi olla kauhea, toteaa Sauna from Finlandin puheenjohtaja Pekka Krook.

Löylyhuone on vain yksi osa kokonaisuutta. Sisustuselementit, ja esimerkiksi se, miten asiakas voi tutustua saunaelämykseen etukäteen netissä ovat yksityiskohtia, joista kokonaisuus muodostuu.

Monta detaljiita on Hämeenlinnan Vaakuna -hotellin saunoissa saatu loksautettua kohdilleen, sillä Krook antaa kokonaisarvosanaksi täyden kympin.

– Tästä on vaikea ruveta enää niuhottamaan. Tätä voisi käyttää koulutusesimerkkinä.

Erityistä kiitosta saunaguru antaa pitkälle mietityistä teemoista.

Rakennuksen silhuetti muistuttaa Hämeen linnaa ja tilaussaunana toimiva Tornisauna linnan tornia. Varikonniemeä mukailevat miesten sauna Varikko ja naisten sauna Niemi.

– Sisäiseksi maailmaksi halusin herraskaista ja yksityiskohdiksi kultaa, kuparia ja nahkaa, Hotellin johtaja Jani Aaltonen kertoo.

Tornisauna ja Varikko valmistuivat helmikuussa, naisten sauna ja kylpyhuone viimeisteltiin viikko sitten.

Yhteistyö Sauna from Finlandin kanssa aloitettiin pari vuotta sitten ja tähtäimessä oli laatusertifikaatti.

Aaltosen mukaan hotellissa majoittuu paljon liikematkustajia, joille saunaelämys on keino latautua seuraavaan päivään. Toki sauna maistuu muillekin hotellin asiakkaille.

– Ennen vanhaan saunassa vedettiin niin sanotusti lärvit. Nyt saunaan mennään lenkin jälkeen. Näin saadaan kokonaisvaltainen hyvinvointikokemus ja aamulla ollaan rentoutuneena aamiaisella, hotellipäällikkö Jouni Kämäri summaa.

Yksi ehdottoman tärkeä kriteeri saunaelämyksen syntymisessä on kuitenkin varsin käytännönläheinen: puhtaus.

Krookin mukaan 92 prosenttia asiakkaista haluaa, että sauna puhdas. Krook heittää varsin konkreettisen esimerkin siitä, miksi laatumerkkikin painottaa saunan raikkautta ja puhtautta:

– Ihmisestä irtoaa voinapillinen talia. Jos saunassa käy vuorokauden aikana 40 ihmistä, saunaan irtoaa rasvaa puolikiloa.

Sertifikoitujen saunojen puhdistamiseen on annettu seikkaperäiset ohjeet ja tiloista pitää alkujaankin tehdä helposti puhdistettavia.

Krookin mukaan yhdistyksen uudessa laatukäsikirjassa, joka julkaistaan ensi vuoden alussa, painotetaan yhä enemmän turvallisuutta kuten kiukaan suojaamista, lauteille nousemista ja turvallisia saunamateriaaleja.

Sauna from Finland

Perustettu vuonna 2009.

Yhdistykseen kuuluu yli 200 yritystä.

Perustettiin, jotta saunaelämykselle saatiin laadittua laatukriteerit.

Authentic Finnish Sauna Experience -laatumerkki myönnetään laatukäsikirjan kriteerit läpäisseille saunapalveluille.

Laatumerkki on myönnetty yli 30 suomalaiselle saunalle.

Sertifikaatti myönnetään kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Vuonna 2018 myönnettiin ensimmäinen laatusertifikaatti ulkomaille. Sen sai taiwanilainen luksuskuntoklubi Seth Ascetic. Klubin vetäjä Wei-Kang Chi valittiin tänä vuonna saunalähettilääksi.

Kun Sauna from Finland saa laatumerkkihakemuksen, käy se auditoimassa kohteen ja antaa tarvittaessa kehittämisideoita.

Lähde Sauna from Finland.