Kanta-Häme

Noituus on nyt in, mutta miten paljon sillä on tekemistä historiallisen noituuden kanssa?

Ihmisiä on vainottu noituuden takia maailman sivu, mutta nykyään noidat ja noituus ovat trendejä.

Vuonna 1692 Salemissa Yhdysvaltain Massachusettsissa joukko teini-ikäisiä tyttöjä alkoi kärsiä mystisistä kohtauksista.

Heidän vartalonsa kouristelivat ja taipuivat omituisiin asentoihin, ja he ääntelivät epätavallisesti. Paikallinen lääkäri ei saanut selvitettyä kohtausten syytä, joten hän vakuuttui, että kyse oli noituudesta.

Tästä saivat alkunsa Salemin noitaoikeudenkäynnit, joissa syytettiin noituudesta yli 200 ihmistä. Heistä yhdeksäntoista tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin. Lisäksi ainakin viisi syytettyä kuoli vankilassa ja yksi mies teloitettiin murskaamalla.

Mittava kaupallinen ilmiö

Salemista ja keskiajan noitavainoista on kulunut satoja vuosia, mutta noituus ja noitavainot eivät ole hävinneet mihinkään. Nykyajan länsimaiselle ihmiselle se tosin on tutuinta populaarikulttuurin kuvastojen ja muodin kautta.

Pieni vilkaisu internetiin kertoo, että noituudesta on kehkeytynyt mittava kaupallinen ilmiö ja trendi.

Instagram-palvelussa #witchesofinstagram- eli Instagramin noidat -tunnisteella löytyy yli 2,1 miljoonaa kuvaa, ja määrä kasvaa päivittäin.

Google kertoo, että noitien ja okkultismi-viittausten avulla kaupitellaan niin meikkejä, vaatemallistoja kuin kokonaisia elämäntyylejä.

Erilaisille inspiraatiosivustoille, kuten Pinterestiin, on koottu käyttäjien toimesta lukemattomia kuvakollaaseja noitamaisista pukeutumistyyleistä. Pienellä vaivalla voi löytää myös listoja siitä, miten aloittaa elämänsä modernina noitana.

Ilmiö synnyttänyt sarjoja

Noitien on huomattu myyvän myös Hollywoodissa. Pelkästään syksyn aikana sekä HBO:lla että Netflixissä julkaistiin positiivisen vastaanoton saaneet, noituutta käsittelevät sarjat.

HBO:n The Discovery of Witches perustuu kirjasarjaan, jossa kuvataan noitien, vampyyrien ja demonien yhteiseloa. Netflix puolestaan lämmitti uudestaan vuosituhannen vaihteessa suositun Sabrina, teininoita -sarjan.

Noitia on käsitelty eri näkökulmista myös esimerkiksi kauhusarja American Horror Storyn kahdella tuotantokaudella, Salemin noitavainoista kertovassa Salem-sarjassa ja tietenkin kaikille tutuissa Harry Potter -kirjoissa ja -elokuvissa.

Ja nämä ovat vain muutama esimerkki ilmiöstä.

Noituudella selitettiin mitä ei ymmärretty

Vaikka nykyajan noitabuumissa viitataan usein historiaan ja sen saatossa tapahtuneisiin vääryyksiin, on sen noitakuvauksilla loppujen lopuksi melko vähän yhteistä todellisuuden kanssa – vaikka ei otettaisikaan huomioon sitä, että noituus yliluonnollisena voimana on ainakin tieteellisen maailmankuvan näkökulmasta hölynpölyä.

Ruotsissa ja Suomessa 1600-luvulla käytyjä noitaoikeudenkäyntejä tutkinut historiantutkija Mirkka Lappalainen kertoo noituuden ja noitavainojen olleen keskiaikana yleiseurooppalainen ilmiö, joka ilmeni pohjoisessa etenkin Ruotsissa.

Vainot kiteytyivät niin sanottuihin noitasapatteihin, joiden aikana noidiksi syytettyjen kerrottiin vierailevan Blåkulla-nimisessä paikassa itsensä Paholaisen vieraina. Noitien kerrottiin vievän Paholaiselle lapsia eräänlaisina uhrilahjoina ja harrastavan myös seksuaalista kanssakäymistä tämän kanssa.

Tarinat aiheuttivat kansassa suoranaisen paniikin, jonka varjolla ihmisiä tuomittiin teoista, jotka eivät käy maalaisjärkeen.

– Noitahysterian aikana jutut noidista liikkuivat niin käsittämättömällä tasolla, että miten ihmeessä niihin on voitu uskoa, Lappalainen sanoo.

Suomessakin noidiksi julistautuneita

Lappalainen kertoo, että ajan oikeudenkäyntipöytäkirjat maalaavat noidiksi syytetyistä ja sellaisina tuomituista sangen erilaisen kuvan kuin populaarikulttuuri.

Noidat eivät olleet poikkeuksellisen vahvoja yksilöitä tai edes keskivertoihmisiä.

– Ne ovat aika vastenmielisiä juttuja, koska niihin liittyy paljon onnettomuutta, surullisia elämäntilanteista ja sairautta. Syytetyissä oli esimerkiksi selvästi psykoottisia ihmisiä.

Lappalaisen mukaan monet syytetyt myös kertoivat auliisti teoistaan, jotka olivat kuvausten perusteella paitsi kammottavia myös hyvin epärealistisia. Valtaosa syytetyistä oli naisia.

Suomessa noitaoikeudenkäyntejä ei juuri käyty, eikä noitahysteria levinnyt tänne asti. Itsensä noidiksi julistaneita ihmisiä täällä kuitenkin oli. Toisin kuin noitaoikeudenkäyntien syytetyt, he olivat tyypillisesti yhteiskunnan ulkopuolella eläviä miehiä, jotka käyttivät noituutta vahingoittamistarkoituksessa.

– Olen joskus sanonut, että minusta se tuo mieleen eräänlaisen sen ajan ammattirikollisuuden.

Nykyaika romantisoi noituuden

Oman historiallisen näkemyksensä valossa Lappalainen hieman ihmettelee nykyajan halua romantisoida noituutta, koska hänelle tapauksista päällimmäiseksi tunteeksi on jäänyt surullisuus.

– Oli pysäyttävää havaita, että ihmiset ovat olleet todella sairaita.

Tyypillisessä tapauksessa lapselle puhjenneeseen outoon sairauteen ei löydetty syytä, joten siitä syytettiin noituutta. Lappalainen kuvailee, että tällä tavalla yritettiin hallita ihmiselle ylivoimaisen sairauden ja kivun maailmaa.

– Kun on lukenut näitä asioita alkuperäisistä lähteistä, on vaikea ymmärtää menneiden viisauksien mystifiointia. Tosin tämä lienee tyypillistä monelle historioitsijalle. Olemme yleensä hyvin iloisia siitä, että elämme tässä ajassa. HÄSA

Päivän lehti

5.8.2020