fbpx
Kanta-Häme

Nokian Renkaille 302 vaatimusta

Talvirenkaat voivat tulla tarpeeseen viikonloppuna. Arkistokuva

302 Nokian Renkaiden asiakasta hakee yritykseltä hinnanalennusta ostetuista renkaista. Asiakkaat vaativat yritykseltä 30 prosentin korvausta alkuperäisestä hinnasta. Korvauksia hakevista asiakkaista 12 on yrityksiä.

Nokian Renkaat myönsi alkuvuonna rengastestivilpin, minkä jälkeen Turre Legal -niminen lakitoimisto lähti ajamaan renkaiden ostajien asiaa.

Koska Nokian Renkaat on myöntänyt, että se on vääristellyt testituloksia, lakiasiaintoimisto katsoo, että yrityksen asiakkaat ovat oikeutettuja 30 prosentin hinnanalennuksiin ostetuista renkaista.

Hinnanalennuksen jälkeen renkaan hinta vastaisi sen todellista arvoa, lakimies Herkko Hietanen Turre Legalista arvioi. Hän sanoo, että ilman huijauksia Nokian Renkaiden renkaat olisivat tipahtaneet testeissä keskikastiin.

– Nokian Renkailta on ilmoitettu, etteivät he ole valmiita neuvottelemaan mistään kokonaisratkaisusta, vaan käsittelevät reklamaatiot valitus kerrallaan.

Nokian Renkailta vaadittu summa yllättää pienuudellaan. Vielä maaliskuussa Hietanen puhui Helsingin Sanomien haastattelussa jopa potentiaalisista miljoonien korvauksista.

Turre Legalin asiakkaat vaativat Nokian Renkailta yhteensä noin 67 500 euron hinnanalennuksia. Asiakasta kohden vaatimus on noin 225 euroa.

Hietanen sanoo, että osa asiakkaista on ostanut renkaita tuhansilla euroilla ja jotkut muutamilla sadoilla euroilla, joten yksittäiset vaatimukset vaihtelevat muutamista kympeistä useisiin satasiin.

Nokian Renkaita edustava asianajaja Kai Kotiranta sanoo, että yritys käsittelee parhaillaan reklamaatiovaatimuksia. Kotirannan mukaan kaikki tähän mennessä käsitellyistä vaatimuksista on kiistetty perusteettomina.

– Eikä ole nähtävissä, että nämä loputkaan käsittelyssä olevat reklamaatiot tulisivat myöhemmässä vaiheessa osoittautumaan perustelluiksi.

– Tuotteet ovat sellaisia kuin niiden on pitänytkin olla. Asiakkaat ovat täsmälleen tienneet, mitä ovat ostamassa.

Miten niin asiakkaat ovat voineet tietää, mitä ovat ostamassa, kun yritys on myöntänyt testivilpin? Silloinhan tuote ei olisi todennäköisesti sijoittunut testeissä oikein.

– Emme tiedä, mihin väitettyyn rengastestiin liittyen asiakkaat olisivat ostopäätöksensä tehneet, emmekä lähde arvailemaankaan.

Kotiranta sanoo, että yli 300 henkilön asiasta aiheutuisi merkittävät oikeudenkäyntikulut, kun jokaisen henkilön vaatimuksiin täytyisi vastata.

– Ison joukon haaliminen tarkoittaa korostunutta kuluriskiä kyseiselle joukolle.

Lakitoimisto odottelee, aloittaako poliisi esitutkinnan ja myöhemmin syyttäjä oikeustoimet Nokian Renkaita vastaan. Jos näin kävisi, asiakkaiden vaatimukset voisi mahdollisesti liittää osaksi oikeuskäsittelyä. Tällöin valtio maksaisi mahdolliset oikeuskulut.

Kotiranta ei halua kommentoida poliisitutkintaa, mutta pitää epätodennäköisenä, että syyttäjä alkaisi ajaa asiakkaiden korvausvaatimuksia, jos asia etenisi.

Jos asia ei etene valtion toimesta, Turre Legal aikoo neuvotella asiakkaidensa kanssa uudelleen haluavatko he lähteä joukolla oikeuteen.

Menot