Kanta-Häme Hämeenlinna

Nokipannukahvien keittämiseenkin voi pian tilata apua - Hämeenlinnassa kokeillaan kaupunkikeskustaa elävöittäviä palveluja

Hämeenlinnassa kokeillaan kaupunkikeskustaa elävöittäviä palveluja. Viidelle hankkeelle annettiin rahaa uusien ideoiden testaamiseen.
Hämeenlinnassa testataan viittä palvelua kaupunkikeskustan elävöittämiseksi. Partiolaiset aikovat tarjota retkipalveluja ulkoilupaikoille. Kuva: Tapio Tuomela
Hämeenlinnassa testataan viittä palvelua kaupunkikeskustan elävöittämiseksi. Partiolaiset aikovat tarjota retkipalveluja ulkoilupaikoille. Kuva: Tapio Tuomela

Tekisikö mieli mennä rantareitin nuotiopaikalle makkaraa paistamaan tai nokipannukahveja keittämään, mutta erätaidot, kuten kiehisten vuoleminen tai nuotion sytyttäminen ovat itselle vieraita?

Pian Hämeenlinnassa voi paikalle tilata partiolaisen, jolta tällaiset asiat hoituvat kuin leikiten ja nuotiopaikalla voi itse keskittyä maisemasta ja eväistä nauttimiseen.

 

Partiolippukunta Jaarlin Poikien Cityeräopas-palvelu on yksi viidestä kaupunkikeskustaa elävöittävästä ideasta, joille myönnettiin marraskuun alussa rahoitus toiminnan testaamiseksi ja kehittämiseksi.

Hankkeita etsittiin avoimella haulla, johon ilmoitettiin 60 ideaa. Kampanjan raati valitsi jatkoon viisi ideaa, joille kaikille annettiin 2500 euroa kolmen kuukauden testaus- ja kehitysvaihetta varten. Näin ideoita voidaan kokeilla oikeiden asiakkaiden kanssa ja kaupunkilaisten keskuudessa.

Partionjohtaja Jenna Kankaanpään mukaan Jaarlin poikien ajatuksena on luoda muutama valmis retkipaketti, joita heiltä voisi tilata. Lisäksi suunnitelmissa on tarjota matkailijoille helppo mahdollisuus tutustua Hämeenlinnan lukuisiin retkikohteisiin.

– Meillähän voisi kesäisin olla torin infokioskin luona pari partiolaista päivystämässä. Sieltä voisi sitten pyytää partiolaisen mukaan vaikka lettuja paistamaan, Kankaanpää sanoo.

Oppaina toimisivat 16-22-vuotiaat partiolaiset. Retkipalvelujen järjestäminen olisi lippukunnalle paitsi varainkeruuta niin myös mahdollisuus opettaa erä- ja partiotaitoja.

Ensimmäisiä retkipaketteja on Kankaanpään mukaan tarkoitus kokeilla jo tämän vuoden puolella. Jos idea toimii, voisivat muutkin lippukunnat ottaa mallin käyttöön.

 

Kokeilurahaa annettiin Cityeräoppaiden lisäksi myös neljälle muulle idealle.

Hämeenlinnassa kehitetyllä ja vielä tänä vuonna sovelluskauppoihin tulevalla Geego Kids -sovelluksella aktivoidaan perheenjäseniä haastamaan toisiaan liikkumaan ulkona.

Toimintansa jo aloittaneessa Hämeenlinna Street O -hankkeessa tuodaan suunnistus metsästä kaupunkialueelle. Kuuden paikallisen urheiluseuran kanssa kehitettyä kaupunkisuunnistusta voi kokeilla jo nyt. Tiedot tapahtumista löytyvät Facebookista hakusanalla ”Hämeenlinna Street O”.

Lue myös: Street-O-suunnistus sai reippailijat liikkeelle – Uudenlainen kaupunkisuunnistus houkutteli rasteille heti sata suunnistajaa (7.11.2019)

Kokeiluun pääsi myös Hämeenlinnan virtuaalinen kierrätystavaratalo. Ajatuksena on koota asiasta kiinnostuneet ihmiset ja yhteisöt yhteen kestävän kehityksen ja kiertotalouden hengessä.

Hämeenlinnaan rakennetaan myös uutta e-urheiluyhteisöä. Samaa ideaa esitti kaksi opiskelijoista koostuvaa joukkuetta, jotka yhdistävät voimansa kokeilua varten.

 

Hämeenlinna Open City Challenge -nimellä kulkevaa hanketta ovat järjestämässä Crazy Town oy, Hämeenlinnan kaupunki ja Linnan kehitys yhdessä useiden paikallisten yritysten ja oppilaitosten kanssa.

Mallia hankkeelle on haettu Jyväskylästä. HäSa