Kanta-Häme

Nokka pinnan yläpuolelle tänä vuonna

Terveyskeskusta ei pidä säästää hengiltä. Tämä oli yhteinen näkemys Riihimäen valtuustossa, joka käsitteli pitkään terveyskeskuksen viime vuoden tilinpäätöstä.

Keskustelun alussa hallintojohtaja Jussi Savola kertoi, että kuntayhtymän viiden miljoonan alijäämäkertymästä Riihimäen osuus on kolme miljoonaa. Viime vuonnakin alijäämää kertyi lisää lähes 800 000 euroa, vaikka kunnat maksoivat ylimääräisen maksuosuuden joulukuussa.

– Tämä vuonna nokka yritetään saada pinnan yläpuolelle, ja sitten täytyy laatia suunnitelma alijäämän kattamiseksi, hän sanoi.

Ryksin asema puhutti jälleen

Lääkäri ja vasemmistoliiton valtuutettu Terhi Mäntymaa puuttui pitkässä puheenvuorossaan siihen, että kuntayhtymän lääkäritilanne on huolestuttava.

– Jos tietäisin, mikä saisi lääkärit pysymään Riihimäellä, kertoisin heti. Mutta jos voi vaikuttaa työnsä sisältöön, se auttaa viihtymään työssä, hän sanoi.

Mäntymaa sekä Erja Hirviniemi (vas.) muistuttivat myös, että terveyskeskuksen budjetit on vuodesta toiseen alimitoitettu.

Esko Nummela (sd.) toppuutteli kaikenlaista kiirettä terveydenhuoltoon liittyvissä ratkaisuissa, kun sote-uudistus on yhä levällään.

Riku Bitter (kok.) huomautti, että terveyskeskuskuntayhtymä on onnistunut talouden korjausliikkeissään, sillä erikoissairaanhoidon kulut ovat seudulla laskusuunnassa.

Valtuusto keskustelikin myös Ryksin eli Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin Riihimäen yksikön asemasta. Riihimäellähän on pohdittu lääkärivastaanottojen keskittämistä Ryksiin.

Esimerkiksi keskustan Mirja Lammi sanoi, ettei Ryksissä ole tilaa uusille vastaanotoille.

– Meidän pitää täällä hyvin tarkkaan miettiä, mitä haluamme. Erikoissairaanhoitoa voisi siirtää aivan hyvin terveyskeskukseen, jos sellaiseen ratkaisuun päädymme, Lammi sanoi.

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen (kd.) huomautti ”sote-uudistukseen sen enempää puuttumatta”, että sen pääajatus on juuri perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integroiminen niin, että erikoissairaanhoidon kustannuksia saadaan pienennettyä.

Tähän kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen sanoi, että juuri silloin pitää panostaa perusterveydenhuoltoon.

Keskustelun päätteeksi valtuusto vahvisti terveyskeskuksen kuntayhtymän tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden.

Valtuusto keskusteli pitkään myös tehdyistä aloitteista. Erityisesti Pertti Mäkelän (kok.) ensimmäisenä allekirjoittama aloite palvelustrategian käyttöönotosta kirvoitti värikkään keskustelun kunnan palveluiden järjestämistavoista. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic