Kanta-Häme

Nokkapokka jatkuu Hausjärvellä

Henkilöstömenojen ja velkataakan kasvu närkästyttivät hausjärveläisvaltuutettuja varsinkin, kun ensi vuodeksi jouduttiin hyväksymään reippaasti yli 600 000 euroa alijäämäinen talousarvio.

Kuntapolitiikan kireä ilmapiiri kyti kokouksessa, muttei leimahtanut liekkeihin. Kokoomuksen ja keskustan välillä riitti kuitenkin huolella verhoiltua piikittelyä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Lokinperä (kesk.) on vetäytymässä kuntapolitiikasta. Hän ei enää asetu ehdolle kuntavaaleihin.

Ryttylän koulun remontin viimeinen vaihe alkaa ensi vuonna. Kunnan velka kasvaa kolmen seuraavan vuoden aikana 10 miljoonalla eurolla ja yltää vuoden 2019 lopussa 35 miljoonaan euroon.

Kokoomuksen Ilkka Brotherus piti tilannetta kestämättömänä. Hän korosti, että vaikka edessä on kovia koulupuolen investointeja, ne pitäisi pystyä rahoittamaan vuosikatteella.

– Talousarvion valmistelu on ollut lepsua. Velka kasvaa ja tulovirta heikkenee. Valmistelutyössä olisi pitänyt pitää tiukkaa linjaa, Brotherus arvosteli.

Hän totesi, että valmistelussa on toimittu kuin maan hallituksessa. Velkaa on lisätty naureskellen.

– Naurattaako vielä sitten, kun näitä velkoja ruvetaan maksamaan?

Keskustan kunnanhallituksessa istuva Heini Ristavaara antoi Brotherukselle takaisin toteamalla, että talousarviota laatineella henkilöstöllä on ollut tiukka syksy.

– Muutamalla rukkaset tippuivat jo kesken kaiken. Tämä pieni kuittailu saisi kyllä jo nyt loppua, hän letkautti kokoomuksen ryhmälle.

Esko Ihalaisen (kesk.) esitys taloustyöryhmän perustamisesta sai Risto Tiippanalta (kok.) täystyrmäyksen.

– Taloustyöryhmät on nähty ja hyöty on jäänyt vähäiseksi. Jos nyt perustetaan taloustyöryhmä ja se esittäisi yli 600 000 euron leikkaukset, ei niitä täällä valtuustossa hyväksyttäisi.

Demarien Erkki Pokkinen hämmästeli miksi velanotto puhuttaa. Ryttylän yli 6 miljoonan euron kouluremonttia on siirretty kahteenkin otteeseen, jotta kunnan talous kestäisi ison investoinnin.

– Velanoton tiedettiin nousevan parina vuonna reippaasti. Nyt nuo vuodet 2017 ja 2018 ovat kahden investointien hengähdysvuoden jälkeen edessä, kuten suunniteltiin, Pokkinen muistutti.

Ensi vuoden talousarvioon sisältyy myös Monnin kunnallistekniikan rakentamista. Taajamaan avattavalle uudelle asuinalueelle päästään rakentamaan jo ensi kesänä.

Henkilöstöpaketissa näkyy rakenteellinen muutos. Kehitysvammaisten hoitokoti Jelppilä ja toimintakeskus Vaahtera siirtyvät Hausjärven vammaissäätiöltä kunnan toiminnoiksi.

– Muutos kasvattaa henkilöstömenoja, mutta toisaalta vähentää ostopalvelumenoja. Tulevina vuosina on vältettävä henkilöstömenojen kasvua, totesi keskustaryhmän puolesta Heini Ristavaara.

Myös perussuomalaisten Timo Ratilainen arvosteli kovin sanoin henkilöstön lisäämistä.

Osa valtuutetuista laski henkilöstöpaketin sisältävän kahdeksan uutta työsuhdetta, virkaa tai tointa.

Kahdeksan paketista kuitenkin määräaikaiset luokanopettajan ja erityisluokanopettajan tehtävät vakinaistetaan. Lisäksi luovutaan ostopalvelusta, kun erityislastentarhanopettaja palkataan kunnan omaksi työntekijäksi. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic