Kanta-Häme

Nokkava tintti

Hämeenlinnalaisen Tuomo Vainion lintulaudalla Jyrätiellä on päättyvän talven aikana vieraillut varsin erikoisen näköinen sinitiainen. Linnun ylänokka on kasvanut poikkeuksellisen pitkäksi koukuksi.

– Ensin luulin jonkin langan tai muovin tarttuneen sen nokkaan, mutta kamera paljasti totuuden. Linnulla on pitkä, koukkumainen nokka, Vainio kertoo.

Kyseessä on varsinkin tiaisilla silloin tällöin esiintyvä kasvuhäiriö. Linnun ylä- ja alanokka eivät kasvuaikana kohtaa kuten pitäisi, ja ylänokka jatkaa kasvuaan ohi alanokan. Toisinaan saattaa syntyä myös ristinokkia. Normaalisti nokan sarveisaines kuluu käytössä, jolloin nokka pysyy oikeissa mitoissaan.

Vastaavanlainen tiainen havaittiin viimeksi tammikuussa Toivakassa Keski-Suomessa. Lintulaudalla vierailleen hömötiaisen ylänokka oli kasvanut noin kolmesenttiseksi eli huomattavasti alanokkaa pidemmäksi.

Vainion mukaan ainoa merkittävä haitta tällä hetkellä näyttäisi olevan sinitiaisen takkuisuus, koska lintu ei ilmeisesti pysty sukimaan itseään kunnolla.

– Syöminen sujuu omaperäisellä tyylillä, kun lintu joutuu kauhaisemaan pieniä annoksia alanokan sivulla.

– Muuten se on täysin terveen oloinen, tosin hieman ärhäkkä, kuten sinitiaiset usein. Niinpä muut linnut väistävät sitä laudalla ja talipallolla. Oravaa koukkunokka ei tohdi pois hätistää, Vainio kertoo. (HäSa)