Kanta-Häme

Nordea tarjoaa pienille yrityksille joukkorahoitusta

Nordea tarjoaa joukkorahoitusta myös pienille yrityksille. Nordea on rakentanut Crowdfunding-joukkorahoitusmallin, jolla yritys voi hankkia jopa vain 100 000 euroa joukkorahoitusta.

– Asiakkaiden tarpeet ja palvelujen kysyntä ovat kasvaneet. On perusteltua, että etsimme uusia vaihtoehtoja, sanoo Nordean Hämeen yritysalueen johtajan Mika Nieminen.

Niemisen mielestä alle 100 000 euron pääoman keräämiseksi joukkorahoitus ei ole mielekäs vaihtoehto. Joukkorahoituksesta syntyy kuitenkin kuluja ja velvollisuuksia. Osakkeet on liitettävä arvo-osuusjärjestelmään.

– Vajaan 100 000 euron yritysrahoitus taas järjestyy helposti esimerkiksi Finnveran avulla, Nieminen huomauttaa.

Joukkorahoitus on vaihtoehto esimerkiksi pankin tai pääomasijoittajien rahoitukselle. Niemisen mukaan joukkorahoitusta poikkeaa luonteeltaan pääomasijoittajien rahoituksesta.

– Pääomasijoittajat tulevat voimakkaasti sisään. Heillä tuottovaateet, ja he vaativat usein myös päätösvaltaa. Joukkorahoituksella voidaan rahoittaa jopa yksittäistä laitehankintaa tai hanketta.

Joukkorahoitus on yksi isoista muutoksista, joita Nordea on tehnyt yrityspalveluunsa. Kansainvälistyvien yritysasiakkaiden käyttöön on rakennettu Nordea Trade-portaali, josta ne saavat tietoa ja jopa tarjouksia ympäri maailmaa.

– Kansainvälisen yrityksen ei enää tarvitse olla suuri yritys.

Pankki muuttaa myös yrityspalvelun rakennetta. Nordea purkaa samalla pari vuotta sitten perustetun Sata-Hämeen yritysalueen. Kun Satakunta liitetään Varsinais-Suomeen, jää jäljelle Hämeen alue. Siihen kuuluvat Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen maakunnat, lukuun ottamatta Riihimäen seutua.

Suomessa keskustellaan myös poliittisesti yritysrahoituksesta. Aluejohtaja Nieminen sanoo, että hän ei halua politikoida.

– Sellaista tilannetta ei kuitenkaan voi olla, että kaikki ovet ovat auki, kun vain jotakin tekee. Pidän myös siitä, että asiat säilyvät yksinkertaisina.

Pankkisääntely, jota on kaiken aikaa finanssikriisin jälkeen kiristetty, on kasvattanut yritysrahoituksen kustannuksia. Yritysrahoitus sitoo paljon pankkien omia pääomia. Kuinka paljon sääntely on nostanut yritysten rahoituskustannuksia?

– Hyvä kysymys. Tukkurahan hinta on noussut. Nordealla on kuitenkin hyvä luottoluokitus eivätkä sen rahoituskustannukset ole kohonneet yhtä paljon kuin muilla pankeilla.

Niemisen mielestä kustannusten kohoamista on vaikea arvioida, koska sääntöjen muuttuminen on muuttanut myös pankkien, yritysten ja yhteiskunnan toimintaa. Hän ei pidä yritysten rahoitusta ongelmana.

– Voidaan jopa sanoa, että Finnveran säännösten muuttaminen on helpottanut yritysrahoitusta.

Yritykset ja yrittäjät kertovat jatkuvasti rahoitusvaikeuksista, vaikka rahoittajien mielestä asiat ovat kunnossa.

– Onko kyse pikemminkin toimialan kuin rahoituksen ongelmista? Me pyrimme tarjoamaan sopivan rahoitusvälineen.

Investointeja tekevät yritykset moittivat pankkien yrityslainojen takaisinmaksuaikoja lyhyiksi. Nieminen huomauttaa, että rakennusinvestointeihin myönnetään pitkää rahoitusta.

– Yritysrahoituksessa keskimääräinen juoksuaika on viisi vuotta. Laite- ja koneinvestoinneissa rahoitus perustuu tuottolaskelmaan, jotta kassavirralla pystytään maksamaan rahoitus. häsa

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic