Kanta-Häme

Nosto-automaattien taustayritys syyttää Automatiaa edelleen kiusanteosta – "Teknisiin syihin vetoaminen on pelkkää huuhaata"

Nosto-automaatteja valmistavan Nokas CMS oy:n kehitysjohtaja Risto Lepo syyttää Otto-automaatteja hallinnoivaa Automatiaa edelleen kiusanteosta.

Asiakkaat, joilla on Visa-maksukortti, eivät voi vieläkään nähdä pankkitilinsä saldotietoja käyttäessään Nosto-automaattia. Se onnistuu vain Otto-automaatilla.

Danske Bank, Nordea ja Osuuspankki omistavat Automatian, ja näistä Nordea ja Osuuspankki laskevat liikkeelle edelleen Visaa.

– Pankit vetoavat kaiken maailman teknisiin syihin, mutta se on pelkkää huuhaata. On kyse pelkästään halusta, ja nyt pankit kiusaavat omia asiakkaitaan, Lepo sanoo.

 

Lepo epäilee, että Automatian omistajapankkien nikottelun syy on yksinkertainen: käteisen määrää markkinoilla halutaan pienemmäksi. Muun muassa Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on todennut, että setelistöä pitäisi vähentää.

– Pankit ansaitsevat rahaa, jos asiakas maksaa kaupan kassalla kortilla. Sen sijaan Nosto-automaatin käyttö tuo pankille kuluja. Tähän se kulminoituu, Lepo sanoo.

Käteisestä luopumiseen viittaisi myös Otto-automaattien vähentäminen ja käteiskonttoreiden sulkeminen.

– Esimerkiksi Uuraisista ja Nokian Siurosta vietiin Otto-automaatit pois. Me olemme tuoneet näihin paikkoihin uudestaan mahdollisuuden nostoihin, joten ainakin asiakkaat ovat tyytyväisempiä.

 

Osuuspankin Kortit- ja vakuudettomat luotot -liiketoiminnan asiantuntijapäällikkö Jani Hautala kertoi Taloussanomille viime marraskuussa, että syynä sille, ettei saldotietoja ole saatu näkyviin, on teknologia, ei halu.

Hautala sanoi tuolloin myös, että OP:n käyttäjien saldotietojen olisi tarkoitus alkaa näkyä myös muilla kuin Otto-automaateilla tämän vuoden alusta lähtien. Uudistus on kuitenkin myöhässä.

– Mahdollisuus saldotietojen kyselyihin muilla kuin Otto-automaateilla, mukaan lukien Nosto-automaatit, tulee käyttöön asteittain loppuvuodesta lähtien, Jani Hautala kertoo nyt Hämeen Sanomille sähköpostitse.

Hän vakuuttaa, että kyse on ollut koko ajan tekniikasta.

– Kehittämisen hidastaminen ei ole mitenkään asiakkaidemme edun tai käyttökokemuksen mukaista. Taustalla ovat pelkästään teknologiset syyt, Hautala kirjoittaa sähköpostissa.

 

Nosto-automaatteja on Suomessa tällä hetkellä 157. Vuodenvaihteeseen mennessä niitä on tarkoitus saada käyttöön noin 250.

Kanta-Hämeessä on tällä hetkellä vain yksi Nosto-automaatti. Se sijaitsee Idänpään S-marketilla. Automaatteja on tarkoitus tuoda maakuntaan lisää.

Suurin osa Nosto-automaateista sijaitsee S-markettien yhteydessä, mutta niitä on tullut myös muun muassa Lidl-myymälöihin. Nosto-automaateista voi nostaa kymmenen euron seteleitä. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic