Kanta-Häme

Nosturiauto on lojunut kuukausia bussipysäkillä Hattulassa – hämäläisiäkin hylkyautoja hallinnoidaan Lapista

Ruostunut nosturiauto hylättiin 130-tien varteen jo keväällä. Ely-keskus on saanut hylättyjen autojen ilmoituksia ruuhkaksi asti.
Vanha nosturiauto on jätetty linja-autopysäkille 130-tien varteen. Toukokuusta asti paikallaan ollut auto on asetettu sivutukien varaan. Varoituskilpiä ei näy.

Hattulassa vanhan kolmostien eli nykyisen 130-tien varrella on ruosteinen nosturiauto, joka tuntuu olevan hylätty niille sijoilleen. Auto on linja-autopysäkillä lähellä tanssi- ja huvikeskus Satulinnaa.

Säännöllisesti paikasta ohi ajavan hämeenlinnalaisen Jaakko Virtasen mukaan nosturiauto ilmestyi pysäkille toukokuun lopulla ja on lojunut siinä siitä asti.

– Mitään siirto- tai sakkolappuja tai poliisin nauhoja siinä ei ole, eikä varoituskolmiota tai muuta lähimainkaan. Jos siinä jotain on ollut, ne on tuuli vienyt, Virtanen kertoo.

– Näen jo kauhukuvia, että tulee ensimmäiset syksyn sateet ja pimeät ja joku törmää siihen. Tulee rumaa jälkeä.

 

Lapin ely-keskus vastaa koko maan osalta maanteille jätettyjen ajoneuvon siirtämisestä sekä siirto- ja korvauspäätöksistä.

– Ihmeen kauan se on siellä ollut, kummastelee Lapin ely-keskuksen tarkastaja Eija Katajakumpu.

Katajakummun mukaan tietä hoitavalta urakoitsijalta on tullut ilmoitus autosta sähköpostilla 15. elokuuta. Asia ei ole kuitenkaan vielä edennyt ely-keskuksessa.

– Meillä on vähän ruuhkaa tässä. Työt ovat päässeet kasautumaan, Katajakumpu sanoo.

Hattulassa tien varressa olevassa nosturiautossa on siirtokilvet, joiden perusteella auton haltijaa lähdetään metsästämään.

– Katsotaan siirtokilpien hakija, vaikka sillähän ei välttämättä ole asian kanssa tekemistä, Katajakumpu muistuttaa.

Tämä on hylättyjen siirtoautojen osalta normaali toimintamalli. Kun ely-keskus saa ilmoituksen, auton haltija pyritään tavoittamaan. Jos autosta on huomattavaa haittaa liikenteelle, se voidaan siirtää välittömästi.

 

Siirrettävien autojen määrä tuntuu kasvavan vuosi vuodelta. Tämän vuoden aikana ilmoituksia on Lapin ely-keskukseen tullut jo reilut 810, kun viime vuonna tähän aikaan määrä oli 700.

– Paljon on katsastamattomia, liikenteestä poistettuja autoja, joista ei saa omistajatietoja, kun ei ole rekisterikilpiä tai valmistenumeroa, Katajakumpu selvittää.

Jos omistajaa ei saada kiinni, auton siirron kustannukset jäävät valtiolle. Jos omistaja on tiedossa, asiasta lähtee lasku, joka on suoraan ulosottokelpoinen.

Kaikki Suomen siirtoautot hoidetaan keskitetysti Rovaniemeltä käsin.

Onko esimerkiksi hämäläisiä hylkykaaroja helppo hallinnoida Lapista?

– Täältä etäältä on kaikille samanlainen ja yhtäläinen kohtelu. Moni on sanonutkin, että ovat tyytyväisiä, kun näitä ei hoideta paikallisesti, eikä tule tuttuja vastaan. Ei siinä ole ongelmaa, Katajakumpu vakuuttaa. HäSa

Vaaralliset pois

Tienpitoviranomainen voi siirrättää ajoneuvon jos:

Ajoneuvoa ei ole siirretty pois onnettomuuspaikalta kahden vuorokauden kuluessa onnettomuudesta.

Ajoneuvo on pysäköity säännösten vastaisesti.

Pysäköidystä ajoneuvosta aiheutuu haittaa kunnossa- tai puhtaanapidolle, korjaus- tai rakennustyölle tai haittaa järjestettävää tapahtumaa.

Lähde: Lapin ely-keskus

Päivän lehti

11.7.2020