fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan valtuustolla tärkeä kokous, käsittelyssä budjetti – Seuraa suoraa lähetystä tästä

Kuntavaalien läheisyys sähköistää varmasti kokousta, jossa tämä valtuusto päättää viimeisestä talousarviostaan.
@kuvateksti:Raatihuone on tällaisenakin upea, mutta sitä korostetaan kaupunkikuvasta esiin ulkovalaistuksella. Lokakuussa laitetaan koevalot, joiden perusteella tehdään pysyvä valaistusratkaisu. Erityisesti on tarkoitus korostaa pääsisäänkäyntiä. Kuva: Juhani Salo
Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto pui maanantaina kokouksessaan vuoden 2021 budjettia. Koronaviruksen vuoksi vain puheenjohtaja ja kaupunginjohtajat istuvat Raatihuoneella. Arkistokuva: Juhani Salo

Jos ei aiemmin ole seurannut Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokouksia suorana lähetyksenä verkosta, tänään maanantaina voi olla sen aika – jos vain viiden kuukauden päässä olevat kuntavaalit vähänkään kiinnostavat.

Etenkin jokaisen valtuustoryhmän puheenjohtajan niin sanotuista ryhmäpuheenvuoroista voi itse kukin vertailla eri puolueiden painotuksia ja arvostuksia.

Lähetyksen katsomiselle voi rauhassa katsoa sopivan hetken, sillä varhain iltapäivällä alkava kokous kestää mitä todennäköisimmin myöhään yöhön. Viime vuonna vastaava kokous päättyi kymmenien äänestysten jälkeen vasta hiukan ennen puoli yksi yöllä.

Valtuustolla on käsittelyssään vuotuinen painavin mahdollinen asia, eli kaupungin ensi vuoden talousarvio. Budjettikokous on perinteisesti pitkä: viime vuonna se kesti lähes kellon ympäri. Siksi kokous alkaa jo kello 13 eikä kello 18, kuten normaalisti.

Tuloveron korotuksesta on jo äänestetty

Juuri ennen yli satasivuisen budjettikirjan käsittelyä – ja tekstikohtiin tehtävistä muutosehdotuksista käytäviä äänestyksiä – on asialistalla kaupungin tuloveroprosentin vahvistaminen.

Tämä on herättänyt jo etukäteen paljon intohimoja, eikä äänestykseltä tässä asiassa voida välttyä.

Alkukesällä kaupungin johtavat viranhaltijat esittivät jopa kokonaisen prosenttiyksikön suuruista veronkorotusta. Nyt veroprosentti on 21.

Kaupunginjohtaja esitti sitten budjettiesityksessään veronkorotukseksi 0,25 prosenttiyksikköä, mutta lopulta kaupunginhallitus päätti niukasti äänin 6–5, että sekin jätetään tekemättä.

Juttu jatkuu videoikkunan jälkeen.

Näet tästä suoran lähetyksen valtuustosta kello 13 alkaen:

Puolueiden rivit rakoilevat

Yksi talousarviotekstin kuumista kohdista on Hauhon Alvettulan koulun lakkauttamisesta tehtävä selvitys.

Aiemmin syksyllä sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti yksimielisesti osaltaan, että koulu jatkakoon toimintaansa. Kaupunginhallitus kuitenkin toi lakkautukseen tähtäävän selvityksen taas budjettiin.

Lautakunta puolusti yksituumaisesti myös Alvettulan päiväkotia, mutta siitä valtuusto kävi edellisessä kokouksessaan tuiman keskustelun, ja tiukahkon äänestyksen jälkeen päiväkoti päätettiin säilyttää ja remontoida.

Eri puolueiden valtuustoryhmissä on todennäköisesti koulunkin lakkautusasiassa niin kannattajia kuin vastustajiakin. HäSa

Menot