Kanta-Häme

Nousukausi kasvattaa yritysten maksuviiveitä, mutta maakuntien erot tasaantuvat

Intrum pitää viiveiden kasvua nousukauden ilmiönä.

Suomalaisten yritysten maksuviiveet ovat kasvaneet hieman viime vuodesta. Perintäyhtiö Intrumin mukaan maksuviiveellisiä yrityksiä oli huhti–kesäkuussa 2,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Maksuviiveitä oli 6 prosentilla yrityksiä. Intrum pitää maksuviiveenä sitä, että yritys joutuu perintään. Jo perintätoimiston maksuvaatimus merkitsee, että yritys luokitellaan maksuviiveelliseksi.

 

Eniten viiveet ovat kasvaneet suurilla yli sata työntekijää työllistävillä yrityksillä, joilla on muutenkin ollut paljon viiveitä.

Yli sata työntekijää työllistävistä yrityksistä 37,9 prosentilla oli maksuviiveitä. Vuosi sitten 34,9 prosentilla näistä yrityksistä oli maksuviiveitä.

Maakunnittain maksuviiveiden määrä on tasaantunut. Eräissä maakunnissa, joissa viiveitä on ollut paljon tavallista enemmän, viiveellisten yritysten osuus on pienentynyt tuntuvasti. Tällaisia maakuntia ovat Pohjois-Savo ja Kainuu.

– Maan yleinen talouden kehitys näyttäisi tasanneen maksuviiveiden määrää koko massa, arvioi Intrumin myynti- ja markkinointijohtaja Juha Iskala.

Iskala uskoo, että talouskasvu on levinnyt laajalle. Se on helpottanut erityisesti eräiden pääomavaltaisten alojen yritysten taloudellista tilannetta. Esimerkiksi kaivostoiminnassa ja louhinnassa maksuviiveet ovat vähentyneet reilusti.

Joissakin heikoissa maakunnissa maksuviiveiden määrä on kuitenkin kasvanut. Satakunnassa yritysten maksuviiveet ovat nyt yhtä yleisiä kuin Pohjois-Savossa.

 

Kanta-Hämeessä maksuviiveellisten yritysten määrä pysyi käytännössä ennallaan. Tällaisia yrityksiä on maakunnassa hieman enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Talouskasvu ei näytä kääntäneen yksityishenkilöiden ja yritysten maksuhäiriöiden määrää laskuun. Asiakastieto kertoi heinäkuussa, että maksuhäiriöisten henkilöiden määrä kohosi alkuvuonna jälleen uuteen ennätykseen.

– Yksityishenkilöiden maksuhäiriöt ovat eri asia kuin yritysten maksuviiveet. Henkilöiden maksuhäiriöiden takana on monivelkaantuneisuutta, Iskala sanoo.

Iskala ei pidä ristiriitaisena, että yritysten maksuviiveet kasvavat, vaikka taloudessa on selvästi eletty nousukautta. Hänen mukaansa se on pikemminkin talouskasvuun liittyvä ilmiö.

– Kun yritystoiminta vilkastuu, tulee myös paljon uusia yrityksiä. Uusille yrityksille taas tulee maksuviiveitä enemmän kuin muille.

Yli 379 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä kesäkuun lopulla. Maksuhäiriöisten määrä on kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 lähtien. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020