Kanta-Häme

Nouto päihittää automaatin

Posti on yllättänyt monet verkkokauppashoppailijat odottamattomilla yhteydenotoilla viime aikoina. Paketti, joka oli tarkoitus noutaa itse, onkin ilmestynyt kotiovelle.

– Jokin noutopiste tai automaatti on saattanut tilapäisesti täyttyä, jolloin viemme paketteja kotiin. Olemme toimineet näin jo neljättä vuotta, kertoo Postin pakettipalvelun johtaja Juha Tiittanen.

Perinteisen lähetyksen saapumisilmoituksen lisäksi Posti on voinut lähestyä tilaajaa tekstiviestillä, jossa se toivoo paketin noutamista pakettiautomaatista mahdollisimman pian ”ruuhkan helpottamiseksi”.

Tiittasen mukaan Postin tämän hetkisessä pakettiliikenteessä ei kuitenkaan ole mitään poikkeuksellista.

Karkean arvion mukaan Posti kuljettaa joulunalusaikana noin miljoona pakettia viikossa. Tarkat luvut joululähetyksistä se julkistaa sesongin jälkeen.

Postin marraskuisen työmarkkinariidan aiheuttaman ruuhkat on purettu aikaa sitten.

– Paniikkia ei ole. Meillä on menossa ihan normaali jouluruuhka.

Postilakko satoi kilpailijoiden laariin ja käynnisti niiden joulukiireet ikään kuin etuajassa.

– Lakon aikana lähetysvolyymimme kasvoivat kymmeniä prosentteja ja joulukuussa ne kasvavat 50 prosenttia tai enemmänkin, kertoo Matkahuollon pakettikuljetuksista vastaava liiketoimintajohtaja Erkki Vehman.

Suomi on innostunut verkkokaupasta muita Pohjoismaita hitaammin, mutta tällä hetkellä tavarankuljetuksesta leipänsä saavat tahot panostavat vahvasti palvelujen kehittämiseen ja laajentamiseen.

Matkahuolto on kasvattanut syksyn aikana toimipisteverkkoaan noin sadalla pakettipisteellä. Siwat, Valintatalot ja yli 90 R-kioskia tarjoaa Matkahuollon pakettipalveluja. Seitsemänkymmentä prosenttia toimipisteistä on auki kuutena tai seitsemänä päivänä viikossa.

Vasta reilun kuukauden ikäinen on palvelu, jossa asiakas voi ostaa Matkahuollolta paketin kuljetuksen ja maksaa sen samalla verkossa vaikka kännykällä tai tabletilla.

Myös DHL Express haluaa osansa tästä niin sanotusta consumer to consumer -pakettiliikenteestä. Toistaiseksi sen automaatit ovat noutopisteitä, myöhemmin niistä voi myös lähettää paketteja.

– Kun ihmisen myy vanhan tennismailansa tai Star Wars-hahmonsa eBayssa hän tarvitsee sen lähettämisen jonkun välineen. Tämä on ollut menestystarina jo Yhdysvalloissa. Uskon, että tästä trendistä tulee iso myös Pohjoismaissa, sanoo DHL Express Suomen toimitusjohtaja Peter Ervasalo.

DHL on maailmanlaajuinen kuriiriyhtiö, joka toimittaa suomalaisille verkko-ostoksia kotiin mm. Zalandosta ja Amazonista.

Tänä syksynä se on asentanut 30 pakettiautomaattia akseleilla pääkaupunkiseutu – Oulu ja Lappeenranta – Turku.

Yritys laajentaa verkkoaan keväällä 30 uudella pakettiautomaatilla. Vuoden päästä niiden lukumäärä nosteaan 150–160:een, kahden vuoden kuluessa kolmeensataan.

Hämeenlinnaan ensimmäinen DHL-automaatti tulee todennäköisesti maaliskuussa.

– Yhteistyökumppanimme on Kesko. Automaatti asennetaan paikkaan, jonne on helppo tulla autolla ja julkisilla kulkuneuvoilla. Tarkemmin en osaa vielä sanoa, kertoo Ervasalo.

Kisa pakettiautomaattirintamalla kovenee lähiaikoina, sillä markkinoille on tulossa myös Ruotsin ja Tanskan posteista yhdistynyt Postnord.

Postin Tiittasen mukaan nouto kaikkein suosituin pakettipalvelu. Kuinka Postin pakettiautomaatit vastaavat asiakkaiden joulutarpeisiin, selviää seuraavan viikon aikana.

– Automaattiverkko saatiin oikeastaan valmiiksi viime vuoden vaihteessa. Meillä on suunnitelmia, mutta en pysty vielä kertomaan, minkälaisia automaatteja mahdollisesti lisätään, sanoo Tiittanen. HÄSA