Kanta-Häme

Suomenpystykorva Piitu pelasti omistajansa karhulta - lue 18 palkitun suomalaisen sankarikoiran tarinat

Suomenpystykorva Piitu puolusti omistajaansa sekä omistajan tytärtä karhulta.

Kennelliitto palkitsee 18 suomalaiskoiraa, jotka ovat toiminnallaan pelastaneet ihmishenkiä.

Koirat pelastivat ihmishenkiä varoittamalla sairaskohtauksista ja hengenvaarallisista tilanteista kuten tulipalosta, räjähdyksestä tai häkämyrkytyksestä.Ne myös puolustivat ihmisiä eri tilanteissa ja auttoivat pelastamaan ihmisiä hukkumiselta. Palkituissa koirissa on tänä vuonna mukana myös poliisin virkakoira.Eniten Sankarikoiran arvoja on tänä vuonna myönnetty koirille, jotka löysivät apua tarvitsevan ihmisen. Koirat myös hakivat apua tilanteissa, joissa oli hengenvaara.

Sankarikoirat palkitaan Koiramessut-tapahtumassa sunnuntaina 16. joulukuuta Helsingissä.

Kennelliitto on julkaissut lyhyet kuvaukset Sankarikoirien teoista.

 

Nämä koirat pelastivat hengenvaarallisista tilanteista

Heinäkuussa 2018 perheen nukkuessa talossa kuului hiljainen pamahdusääni. Monirotuinen Lassi oli perheen koirista ainut, joka reagoi ääneen, ja hyppäsi emännän sängylle herättämään tätä. Pian Lassi alkoi haukkua raivokkaasti, joten emännän oli pakko nousta ylös ja mennä tarkistamaan asia. Olohuoneessa hän näki, että katto oli romahtamaisillaan hänen sohvalla nukkuvan miehensä päälle. Omistaja herätti koko perheen ja he siirsivät lapset turvaan. Miehen kanssa he tukivat katon paikoilleen hätäapuna. Lassin ansiosta ehdittiin toimia ajoissa.

Chihuahua Lily haki apua tukehtumassa olevalle.

Huhtikuussa 2018 chihuahua Lily haki apua tukehtumassa olevalle emännälleen. Lilyn emäntä söi iltapalaa miehensä mentyä jo nukkumaan, kun yht’äkkiä hän ei saanut enää henkeä eikä päässyt liikkumaan, huutamaan tai toimimaan. Lily huomasi tilanteen ja juoksi makuuhuoneeseen kovasti haukkuen. Lily sai toiminnallaan isäntänsä hereille. Mies yritti auttaa tukehtuvaa vaimoaan napauttamalla häntä lapaluiden väliin useamman kerran voimalla. Mies soitti hätänumeroon ja tilanne saatiin hoidettua. Lilyn ansiosta tukehtumisvaarassa oleva pelastui.

Suomenpystykorva Piitu puolusti omistajaansa sekä omistajan tytärtä karhulta.

Syksyllä 2017 suomenpystykorva Piitu puolusti omistajaansa ja omistajan tytärtä karhulta. Piitun omistaja oli tyttärensä ja koiransa kanssa lintumetsällä, kun karhu juoksi täyttä vauhtia heitä kohti. Piitu säntäsi karhun eteen ja aloitti ärhäkän haukun puolustaakseen ihmisiä. Karhu teki käännöksen koiran edessä ja pujahti kuusikkoon Piitun saattelemana.

 

Tammikuussa 2018 boerboel Sumo auttoi estämään lämminvesivaraajan räjähtämisen herättämällä perheen kovalla haukulla ja hyppimällä sänkyyn heidän päällensä. Pian alkoi kuulua joka puolelta taloa kovaa kohinaa, pauketta ja natinaa. Unisenakin perheen isä ymmärsi, että lämminvesivaraaja, joka lämmittää talon, oli ylikuumentunut. Patteriverkon paine sai koko talon tärisemään. Perheen isä syöksyi sammuttamaan varaajan, jonka räjähtäminen oli ollut minuuteista kiinni. Suuri varaaja olisi räjähtäessään ampunut taivaalle tiilisen autotallin sekä osan talosta.

 

Toukokuussa 2018 alle 1-vuotias jackrussellinterrieri Täplä auttoi pelastamaan maatilan lietesäiliöön pudonneen 6-vuotiaan pojan. Täplän hätääntynyt käytös lietesäiliön reunalla herätti maatilan työntekijän huomion. Hän pysäytti traktorin, meni paikalle ja onnistui nostamaan jo korviin asti uponneen pojan lietesäiliöstä. Pojan menehtyminen tässä tilanteessa oli todella lähellä.

 

Nämä koirat pelastivat tulipalolta ja häkämyrkytykseltä

Saksanpaimenkoira Brada pelasti omistajansa häkämyrkytykseltä.

Tammikuussa 2018 saksanpaimenkoira Brada pelasti omistajansa häkämyrkytykseltä herättämällä heidät murinalla ja haukunnalla. Talon terassi oli liekeissä ja tuli pyrki jo sisään. Omistaja arvelee, että ellei Brada olisi saanut omistajiaan hereille, niin he olisivat todennäköisesti menehtyneet häkämyrkytykseen.

 

Lokakuussa 2017 monirotuinen Hessu huomasi tulipalon. Hessun omistaja oli lupautunut hoitamaan ja kuntouttamaan veljeään mökille viikoksi muiden perheenjäsenten lomaillessa. Öisin Hessulla oli tapana nukkua veljen vierellä, ja jos veli heräsi, myös Hessu reagoi. Poislähtöä edeltävänä päivänä veli ryhtyi lämmittämään mökin uunia ja Hessun omistaja lähti saunalle. Jonkin ajan kuluttua hän kuuli, kun Hessu haukkui vaativasti ja vilkuili mökille päin. Pian Hessun omistaja huomasi mökin ovesta tupruavan paksun savun. Mökillä veli seisoi oven lähellä yrittäen sammuttaa tulta ja vaatteet uunin vierellä naulakossa ja kengät lattialla olivat jo tulessa. Veli on liikkeissään hidas sairaudesta johtuen. Hessun ilmoitettua palosta tulipalo saatiin sammumaan.

 

Nämä koirat reagoivat sairaskohtauksiin

Bokseri Alli varoitti epilepsiakohtauksesta.

Maaliskuussa 2018 bokseri Alli varoitti omistajansa pojan epilepsiakohtauksesta herättämällä perheen. Alli johdatti muut perheen pojan huoneen ovelle, työnsi sitä kuonollaan ja yritti vielä tassulla työntää ovea auki. Oven avattuaan Allin omistaja näki poikansa kouristelevan rajusti. Tämä oli pojan ensimmäinen rajumpi epilepsiakohtaus. Yksin ollessaan poika olisi voinut loukata itsensä ja tukehtua. Allin ansiosta ambulanssi saatiin nopeasti paikalle ja poika toimitettua sairaalaan.

 

Villakoira Milo haki apua omistajansa saatua epilepsiakohtauksen.

Villakoira Milo haki apua omistajansa saatua epilepsiakohtauksen. Milon emäntä oli jo vuosikymmeniä kärsinyt pahoista epilepsiakohtauksista ja eräänä päivänä hän huomasi, että Milo käyttäytyi jostain syystä erikoisesti, eikä suostunut jättämään emäntäänsä yksin. Emäntä saatua pahan epilepsiakohtauksen ja kaaduttua marjapensaaseen Milo säntäsi apuun kovasti haukkuen ja juoksi talossa olleen isännän luokse. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Milo käyttäytyi näin, joten isäntä päätti mennä tarkistamaan vaimonsa vointia. Hän löysi epilepsiakohtauksen saaneen vaimonsa ja auttoi tämän sisälle. Milo kuoli 14-vuotiaana joulukuussa 2017.

 

 

Nämä koirat löysivät eksyneitä tai apua tarvitsevia

Labradorinnoutaja Aku.

Marraskuussa 2012 labradorinnoutaja Aku löysi yöllä maassa tajuttomana makaavan nuoren miehen. Koira alkoi lenkillä riuhtoa remmissä. Kun omistaja päästi Akun vapaaksi, se katosi saman tien pyörätieltä metsään. Omistaja epäili koiran lähteneen jäniksen perään, mutta löysikin Akun nuolemasta tajuttomana makaavan nuoren miehen naamaa. Hetken herättelyn jälkeen mies heräsi. Tieltä oli mahdotonta nähdä pimeään ryteikköön. Ilman Akua mies olisi jäänyt löytämättä ja tilanteessa olisi voinut käydä todella huonosti, sillä pakkasta oli liki 20 astetta. Aku menehtyi tammikuussa 2017.

 

Amerikanstaffordshirenterrieri Camo löysi maassa makaavan miehen .

Lokakuussa 2017 amerikanstaffordshirenterrieri Camo löysi maassa makaavan miehen. Camo oli kotona omistajansa kanssa, kun se alkoi vetää eteisessä kovasti kohti tuulikaappia, ulista ja haukkua. Samalla kun omistaja avasi ulko-oven, Camo lähti vetämään aitaa kohti. Omistaja meni lähemmäs ja huomasi, että tiellä lojui ruokaostoksia. Samalla alkoi kuulua vaikerrusta ja hän huomasi, että tiellä makasi iäkäs mies. Pyörä oli kaatunut miehen päälle, ja myös ostoskassit olivat hänen päällään. Miehen kasvot olivat vaaleansinertävät. Mies oli yrittänyt pyytää apua, mutta kukaan ei ollut pysähtynyt. Ambulanssi saatiin paikalle ja heikkokuntoinen mies vietiin hoitoon.

 

Syyskuussa 2017 Juvalla saksanpaimenkoira Edi löysi kadonneen muistisairaan miehen vedestä. Edi on poliisin virkakoira. Läheistä maastoaluetta tarkastettaessa Edi lähti vetämään voimakkaasti kohti jokea. Jyrkällä joentörmällä Edi jatkoi veden suuntaan, jolloin pinnan alta näkyi vaatetusta. Miehen koko vartalo oli veden alla ja hän piteli kiinni kivestä. Edin hienon toiminnan ansiosta mies löydettiin. Edin ansiosta alilämpöinen mies löytyi ja sai nopeasti apua.

 

Jämtlanninpystykorva Iska havaitsi veden varassa olevan miehen.

Marraskuussa 2017 jämtlanninpystykorva Iska havaitsi veden varassa olevan miehen. Omistaja oli pyöräilemässä koiransa kanssa joen rannassa, kun yht’äkkiä Iska alkoi vetää kovasti joelle päin. Omistaja katsoi otsalampulla jokeen, ja huomasi miehen makaamassa veden varassa. Mies oli jo voimaton, eikä pystynyt sanomaan sanaakaan. Hengenvaarassa ollut henkilö on iäkäs mies, joka oli mennyt laittamaan katiskoita jokeen. Ilman Iskaa hän olisi todennäköisesti paleltunut tai hukkunut jokeen.

 

Hollanninpaimenkoira Kaida löysi pahasti kylmettyneen tajuttoman pojan.

Marraskuussa 2017 hollanninpaimenkoira Kaida löysi pahasti kylmettyneen tajuttoman pojan aamulenkillään. Kaida oli pysähtynyt, sen koko olemus terävöityi ja koira antoi ilmaisuhaukun sekä lähti vetämään omistajaa polun reunaan, josta jyrkästä rinteestä pensaiden keskeltä hän löysi kylmettyneen ja tajuttoman pojan. Poika oli ilman ulkovaatteita ja kaikki vaatteet märkänä. Pojan päälle oli satanut ohut kerros lunta. Kaida kävi pojan luona, jonka jälkeen omistaja komensi koiransa odottamaan vieressä, ja aloitti ensiavun antamisen pojalle. Poika oli tajuton, hypoterminen, eikä aluksi vastannut ärsykkeisiin. Kaidan omistaja sai pojan virkoamaan ja piti poikaa hereillä siihen saakka, että ambulanssi ja pelastushelikopteri saapuivat paikalle.

 

Kääpiösnautseri Lennart pelasti pahasti kylmettyneen miehen.

Tammikuussa 2018 kääpiösnautseri Lennart pelasti pahasti kylmettyneen miehen. Lennart tuli pakkasyönä herättämään omistajaansa, joka kuuli, kuinka joku yritti avata ulko-ovea, jossa ei ole ovikelloa. Talon pihalla makasi lumihangessa heidän naapurinsa. Lennartin isäntä nosti miehen ylös ja talutti tämän sisälle. Miehen ruumiinlämpötila oli 34 astetta, ja hänellä oli hypotermia. Mies oli pukeutunut sisävaatteisiin ja oli liikkeellä ilman toista kenkää. Lennartin toiminnan ansiosta mies saatiin pelastettua ulkoa kylmästä.

Novascotiannoutaja Sera löysi lumeen tuupertuneen tytön.

Tammikuussa 2016 novascotiannoutaja Sera löysi lumeen tuupertuneen tytön. Sera oli kauppareissulla osoittanut jo menomatkalla kiinnostuksensa tiettyä lumikinosta kohtaan. Paluumatkalla koira ei päästänyt omistajaansa kulkemaan paikan ohi. Kun Sera pääsi lumivallin yli, se alkoi vinkua ja haukkua hurjasti. Omistaja järkyttyi nähdessään hangessa makaavan nuoren naisen sinertävät sormet ja jalat. Lumihankeen kaatuneella nuorella naisella oli säätilaan nähden kevyt vaatetus.

Kultainennoutaja Soni löysi tajuttoman ihmisen.

Joulukuussa 2016 kultainennoutaja Soni löysi tajuttoman ihmisen. Soni oli pysähtynyt määrätietoisesti kesken matkan ja pysyi paikalla, kunnes Sonin omistaja näki pimeässä irti olevan koiran. Poikaystävä piteli heidän koiriaan omistajan yrittäessä ottaessa irtokoiran kiinni. Hätäkeskuksesta kerrottiin, että alueella oli ilmoitettu kadonneiksi kaksi koiraa. Sonin omistaja sai koiran omistajan puhelinnumeron, ja ilmoitti tälle, että hänellä oli hallussaan toinen kadonneista koirista. Soni tuijotti edelleen samaan suuntaan, joten omistaja otti taskulampun ja meni katsomaan. Hetken päästä valoon osuivat toisen koiran silmät ja pian selvisi, että tämä koira oli hihnastaan kiinni tajuttomassa ihmisessä. Tajuton henkilö oli maannut luultavasti jo tunteja pakkasessa yötä vasten.

 

Joulukuussa 2017 isovillakoira Turre löysi pimeään metsään tuupertuneen naisen iltalenkillään. Koira oli pysähtynyt polulla ja jäänyt tuijottamaan pimeään metsään. Omistaja kuuli ääntä, joten hän otti koiran luokseen ja sytytti otsalampun. Hän havaitsi iäkkään naisen makaamassa pimeässä ja lumisessa mättäikössä, johon asti katuvalot eivät valaisseet. Omistaja kertoo, että ensihoitajien mukaan naisen henki pelastui viime hetkellä ja tämä oli Turren ansiosta. HäSa

Päivän lehti

15.8.2020