Kanta-Häme

Nuas antaa kaikille mahdollisuuden

Hämeenlinnan seudun nuorisoasuntojen viides kohde valmistui Maijantielle huhtikuussa. Uudet asukkaat ovat ehtineet jo kotiutua taloon.

Nuasin kohteissa on yhteensä noin 130 asuntoa, joista suurin osa on yksiöitä. Asuntoja vuokrataan 18–29-vuotiaille työelämässä oleville tai työelämän aloittaville nuorille.

– Pääasiassa asukkaamme ovat itsenäistyviä nuoria. Meillä on vuokralaisina myös satunnaisia opiskelijoita, jotka ovat esimerkiksi juuri valmistumassa, kertoo Nuasin asumisohjaaja Ansa Waldén.

Asuntoa hakevilla nuorilla on koko ajan enemmän maksuhäiriömerkintöjä. Vuokrasuhteen alkamiselle tämä ei välttämättä ole este, vaan jokainen tapaus harkitaan erikseen.

Maijantien talon kaikki asunnot täyttyivät hetkessä, eikä kaikille halukkaille voitu tarjota asuntoa. Hakijat haastatellaan ennen valinnan tekemistä.

Leena Rastas, 20, ja Kyra Partinen, 18, muuttivat molemmat uuteen taloon keväällä. Rastaalla oli aikaisemmin vuokra-asunto yksityisiltä markkinoilta. Partinen asui Idänpäässä Nuasin Kaivohaassa.

– Opiskelen Lyseolla, joten tämä on paremmalla paikalla. Ihan uusi kämppä on tietysti myös aina kiva, Partinen kertoo.

Rastaan mukaan asuminen on melko yhteisöllistä. Naapureihin on helppo tutustua, ja kaikkien yhteisessä Facebook-ryhmässä voi suunnitella yhteistä tekemistä.

Kysyntää nuorisoasunnoille on jatkuvasti. Uusimman talon valmistuminen purki jonoja, mutta uusien asuntojen rakennuttamista suunnitellaan silti koko ajan.

Waldénin mukaan seuraavan rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuoden päästä. Tavoitteena on, että uusia kohteita voidaan rakentaa.

Suunnitelmat riippuvat myös tonttitarjonnasta. Nuasin asuntojen halutaan olevan keskeisillä paikoilla lähellä palveluja.

Toisin kuin joskus luullaan, nuorisoasunnot eivät ole tukiasuntoja tai soluja. Waldénin mukaan toiminta on normaalia vuokra-asumista.

– Poikkeavaa on vain se, että vuokralaiset ovat korkeintaan 29-vuotiaita, ja vuokralla saa olla korkeintaan viisi vuotta. Nuorten elämä on nopeatempoista, joten vuokrasuhteiden pituuksissa on paljon vaihtelua.

Hämeenlinnan seudun nuorisoasuntojen vuokralaisille järjestetään myös asukastoimintaa. Pari kertaa vuodessa kaikkien viiden kohteen asukkaiden kanssa on tehty retkiä esimerkiksi Fazerin tehtaalle, Ikeaan ja pelaamaan lasersotaa.

Asukkaiden toiveiden mukaan järjestetään myös talokohtaisia aktiviteetteja.

Nuas on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka on perustettu vuonna 1998.

Yhdistyksen toimintaa tukee Raha-automaattiyhdistys. Asuntotuotanto on valtion korkotukilainalla tukemaa. RAY:n investointiavustus on vuosittain 20–35 prosenttia, ja sillä mahdollistetaan kohtuulliset vuokrat. HÄSA

Päivän lehti

4.4.2020