Kanta-Häme

Nuhtelu tepsii vain harvoin

Ravintoloihin mielivien alaikäisten konstit ovat monet.

Matkailu ja ravintolapalvelut MaRa oy:n mukaan väärennettyjen henkilöllisyystodistusten sijaan kaverin ja isosiskon tai -veljen papereita käytetään yhä enenevässä määrin.

Sekä MaRa että Alko ovat toimittaneet ministeriön esityksen, jonka mukaan myös toisen henkilöpapereiden käytöstä tulisi rangaista.

Nykyisin toisen henkilöpaperien käyttäminen esimerkiksi ravintolan ovella ei ole rangaistava teko, eikä tämänhetkinen lakikaan anna henkilökunnalle juuri mahdollisuuksia puuttua tilanteeseen.

– Yrittäjä on aika aseeton tässä tilanteessa. Nuoret tietävät, että portsarit eivät ole virkamiehiä. Jos ovella seisovalle järjestyksenvalvojalle näyttää vääriä papereita, ei siitä koidu seuraamuksia, kertoo varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Yhdet paperit, monta omistajaa?

MaRa ohjeistaa ravintoloitsijoita tarkistamaan alaikäiseltä näyttävän paperit joka kerran, kun hän tulee ravintolaan sisälle, vaikka se pitäisikin tehdä useampaan kertaan.

– Joitakin vuosia sitten tuli ilmi tapauksia, joissa yksillä henkilöpapereilla tultiin ravintolaan montaa kertaa saman illan aikana. Ensimmäinen sisään päässyt täysi-ikäinen kävi sitten illan aikana jatkuvasti mukamas tupakalla, Aittoniemi kertoo.

Nuhtelua kummempia seuraamuksia väärien paperien avulla sisään pyrkiville ei toistaiseksi koidu.

Toisen henkilöpapereiden käytön rangaistavuus poistui vuonna 1999, sillä sen katsottiin rajoittavan liikaa henkilön yksityisyydensuojaa.

Esimerkiksi hotelliin kirjautuminen toisen nimellä haluttiin turvata.

Laki ei ole yrittäjän puolella

Mikäli ravintolassa on alaikäisiä ja tarkastaja sattuu tulemaan paikalle, ovat seuraamukset yrittäjälle rankat. Alaikäiselle alkoholia tarjoillut ravintoloitsija menettää anniskeluoikeudet viikoksi.

– Moni yrittäjä rikkoo lakia ikään kuin tietämättään, Aittoniemi muistuttaa.

Anniskeluoikeuksien menettämisen pelossa moni yrittäjä on turvautunut kyseenalaisiinkin keinoihin välttääkseen tarkastajan langettamat sanktiot.

Turun Sanomien (2.11) mukaan jotkut ravintoloitsijat ovat ottaneet tavakseen valokuvata alaikäisiltä näyttävien asiakkaiden henkilöpaperit.

Valokuvan avulla ravintoloitsija voi todistaa tarkastajalle tarkastaneensa henkilöpaperit, mutta syyllistyy henkilösuojavaltuutetun mukaan henkilörekisterin ylläpitoon.

Henkilötodistuksen takavarikointi on ravintolan kannalta niin ikään ongelmallista. Mikäli passi tai ajokortti olisikin oikeasti kyseisen henkilön omaisuutta, syyllistyisi ravintola toisen omaisuuden luvattomaan haltuunottoon.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että ongelma on hyvin tiedossa. Uuden alkoholilain esitys on menossa eduskunnalle ensi vuoden alkupuolella. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020