Kanta-Häme

Nukketalo kuin oikea koti

Nukketalosta voi tehdä unelmakodin. Sen pystyy sisustamaan moneen eri tyyliin tarvikkeilla, joita saa valmiina, tapeteista ja koriste-esineistä alkaen.

Talonpito, jossa mittasuhde on yksi kahteentoista, on enemmän aikuisten harrastus kuin lasten leikkiä. Hämeenlinnassa nukkekotien harrastajia on Pertti Kurki-Suonion mukaan huomattava määrä, ja heillä on myös oma yhdistys. Moni heistä on ehtinyt jälleen piipahtaa Keskustalon Minimaailmassa, jossa on joulun ajan myytävänä nukketaloja ja niiden sisustuksia.

– Avasimme pop up -myymälän Keskustaloon jo viime vuonna, ja saimme siitä niin hyviä kokemuksia, että tulimme uudelleen, jouluapulaisena liikkeessä häärivä Kurki-Suonio kertoo.

 

Äiti perusti yrityksen

 

Minimaailma-yrityksen perusti Pertin äiti Terttu Kurki-Suonio Helsingin Uudenmaankadulle reilut kymmenen vuotta sitten. Sieltä se muutti myöhemmin Sammatinkadulle Paavalin kirkon viereen. Nukkekotikaupasta tuli alkuvaiheen epäröintien jälkeen koko perheen yhteinen juttu.

– Kun äiti keksi tämän liikeidean, muu perhe epäili sen onnistumista. Mutta yllätyimme, miten suurta liikevaihtoa vanhempamme ovat lopulta pyörittäneet. Nyt, kun äiti on ikääntynyt, Helsingin-myymälä ajettiin alas, Pertti kertoo.

Nettikauppa on tullut Minimaailmalle yhä tärkeämmäksi. Yritys kauppaa netin kautta taloja ja sisustutarvikkeita ympäri Suomea. Vaikka verkossa on helppo ostaa tavaroita, nukkekotien harrastajat haluavat silti monesti myös nähdä tarvikkeet paikan päällä. Hämeenlinnaankin on Pertin mukaan jo ehtinyt tulla asiakkaita Helsingistä asti.

 

Aatelisten huvi

 

Alun perin nukkekotiharrastus virisi maailmalla jo 1500-luvulla. Se on ollut ennen kaikkea aatelisten huvi. Tälläkin hetkellä muun muassa Englannin kuningattarella on omia, museoina toimivia nukkekoteja Windsorin linnassa.

Pikkuisesta talosta voi jokainen tehdä sitä aikaa edustavan ja sen tyylisen kuin itse haluaa, ja asukkaat voi valita saman hengen mukaisesti.

– Nukketaloihin saa kaikkea sitä, mitä oikeassakin elämässä on. Pintoihin voi valita esimerkiksi parkettia, marmoria, kaakelia tai tiiltä, ja huoneiden sisustukseen jopa oikeata kultaa, hopeaa tai kristallikruunuja. Talosta voi luoda vaikka kartano- tai linnamaisen. Itse teen juuri pojan kanssa miesten juttuna autotarvikeliikettä, jossa on myös autojobbarin toimisto ja makuuhuone, Pertti luettelee.

Nukkekodit voivat tosiaan olla koko perheen harrastus. Miehet puuhastelevat niiden parissa muun muassa tekemällä pieniä huonekaluja tai muuta sisustusta. Isää tarvitaan töihin varsinkin silloin, kun taloon asennetaan vaikkapa sähköjä. Ja lapset voivat totta kai leikkiä taloilla ja niiden asukkailla.

 

Tuodaan ulkomailta

 

Valmiita nukkekotitarvikkeita tehdään eniten Englannissa, Hollannissa, Belgiassa, Portugalissa ja Espanjassa. Pienet esineet, kuten astiat, taas valmistetaan enimmäkseen Kaukoidässä.

– Hienoimmat jutut tulevat Portugalista ja Espanjasta. Niissä tehdään muun muassa käsinmaalattuja koristeellisia huonekaluja, Pertti kertoo.

Sisustusvalikoimissa on myös designia, kuten Alvar Aallon huonekaluja. Jotkin esineet saattavat olla lisäksi täysin toimivia, esimerkkinä rummut ja basso sekä tietynlaiset kellot.

Pienimpiä valmiina myytäviä nukketaloesineitä edustavat muun muassa kynä, kynäteline ja muistivihko sekä hammasharja ja tahnatuubi.

Nukkekotien parissa puuhastelu käy samalla keräilyharrastuksestas ja historianopiskelusta.

– Kun harrastus menee eteenpäin, siihen ollaan valmiita sijoittamaan rahaa. Konkarit osaavat arvostaa esimerkiksi oikeasti toimivia esineitä, Pertti sanoo.

 

Ehkä pysyvästi Hämeenlinnaan

 

Hämeenlinnalaisten iloksi Kurki-Suoniot miettivät Minimaailma-myymälän perustamista pysyvästi Hämeenlinnaan. Pertti arvelee, että vilkkaimmin joulu- ja talviaikaan käyvä nukkekotikauppa sopisi hyvin täydentämään hänen päätyötään, Ahveniston moottoriradan pyörittämistä, joka keskittyy kesäaikaan.

– Vuodenvaihteen jälkeen varmaan päätämme, pistämmekö myymälän pystyyn Hämeenlinnaan, hän sanoo.