fbpx
Kanta-Häme

Nukketeatterilla pyyhkii hyvin

Vaikuttavaan teatteriesitykseen ei tarvita paljon. Puhtaat värit, puhtaat muodot ja pelkistetty musiikki ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan teatterin peruselementtejä.

Näistä tarveaineista näyttelijä Anne Lihavainen rakensi vauvoillekin sopivan nukketeatteriesityksensä Pallo.

– Aikuinenkin voi heittäytyä nauttimaan värien ja äänien maailmasta yhdessä vauvan kanssa, hän sanoo.

Lihavainen on työskennellyt Suomen johtavissa nukketeattereissa jo 20 vuotta ja tehnyt viimeiset kuutisen vuotta sooloteatteriesityksiä lapsille ja aikuisille omassa Ofelia-teatterissaan. Pallo on hänen ensimmäinen “vauvaesityksensä”.

– Tämä on vaativaa, mutta olen kyllä nauttinut, hän sanoo.

Pikku pallo …seikkailulla

Vaativaksi vauvateatterin tekee se, että näyttelijän on kaiken aikaa tunnusteltava yleisöään – ja yritettävä olla pelottamatta näitä.

Esitys alkaa jo siitä, kun salin ovet avautuvat ja yleisö pääsee ihmettelemään teatteritilaa ja ääniä ympärillään.

– Tällä kertaa oli tosi hiljaisia ja keskittyneitä esityksiä. Vauvat olivat täynnä suurta ihmetystä, Hippaloilla esiintynyt Lihavainen sanoo.

Pallo-esitys kertoo pienestä punaisesta Pipu-pallosta, joka on erilainen kuin muut pallot. Se ei pompi, vaan tahtoo kulkea omalla tavallaan tutustumassa maailmankaikkeuteen.

Sanoja ei ole, jollei vokaaleita ja vauvan puhetta muistuttavia pieniä pi-pu-pa -tavuja oteta huomioon.

– Kun esityksessä on isompia sisaruksia mukana, he usein reagoivat kielellisiin vitseihin ja laukaisevat tilannetta naurunhörähdyksillään, Laatikainen kertoo.

Taikalampulta …tukea

Nukketeatteri Ofelian toinen esitys Hippaloilla oli viime syksynä ensi-iltansa saanut Nenäliinalippu. Siinäkään ei ole puhuttua kieltä, vaan roolihahmot kommunikoivat musiikin ja elekielen avulla.

Anne Lihavainen sai esityksen toteuttamiseen Taikalamppu-verkoston ITU-tuotantotukea. Tukeen liittyy mahdollisuus esiintyä Taikalamppuverkoston lastenkulttuurikeskuksissa.

– Nukketeatterilla menee juuri nyt ihan hyvin. Esityksille on kysyntää ja uusia ammattilaisiakin koulutetaan (Turun ammattikorkeakoulussa).

Näkyvyyttä ja yhteisvoimaa tuo myös Nukketeatterikeskus Poiju, jonka perustajajäseniin Lihavainen kuuluu.

Helsinkiläinen Poiju on soolotaiteilijoiden yhteenliittymä, jonka tarkoitus on helpottaa yksin työskentelevien nukketeatteritaiteilijoiden paperityön arkea. Yhteisvoimin on tuotettu mm. nettisivut ja hankittu tilitoimiston palvelut.

Uusia elämyksiä …80-vuotiaille

Anne Lihavainen iloitsee siitä, että viime vuosina Helsingin kaupunki on ruvennut tilaamaan Poijulta erilaisia yhteistyöprojekteja. Nukketeatteria on käytetty niin monikulttuurisessa työssä kuin vanhuspalveluissakin.

Vanhusten palvelukeskuksissa Anne Lihavaisen nukketeatteri on otettu avosylin vastaan, vaikka monille 80-vuotiaille nukketeatterikokemus on yhtä uppo-outo ja uusi asia kuin vauvateatteri nykyisille taapereoille.

Lihavainen on esittänyt vanhuksille nukketeatteriesitystä Ofelia ja varjojen teatteri, joka nähtiin toissa vuonna Hippaloillakin. Tarina kertoo vanhenemisesta ja taiteen ihmeitä tekevästä vaikutuksesta.

– Musiikkina on Harmony Sistersien laulua, ja monet vanhukset alkavat laulaa mukana. On ollut hienoa jakaa näitä juttuja erilaisten yleisöjen kanssa, hän sanoo. (HäSa)

Menot