Kanta-Häme

Nummella kotikoulua käydään viikko kerrallaan

Nummen koulun 4C-luokan kymmenen tyttöä opiskeli torstaiaamuna matematiikka Terhi Lehtisen johdolla hänen kotonaan Hirsimäessä.

Käynnissä on koululakko, jonka ajaksi vanhemmat ovat järjestäneet oma-aloitteisesti kotiopetuksen.

– Olemme varautuneet jatkamaan tätä niin kauan kuin lapsille saadaan opiskelutilat, jotka eivät vaaranna heidän terveyttään, sanovat Lehtinen ja häntä torstaina avustamassa ollut Hanna Nyholm. Molemmat ovat Nummen koululaisten vanhempia.

Terhi Lehtinen on parhaillaan vuorotteluvapaalla aineenopettajan työstään, mikä helpotti lasten koulunkäynnin järjestämistä.

– Olin heti valmis pitämään lapsille koulua, kun tarve tuli ilmi.

Järjestely ei ole pysyvä

Kotikoulu ei ole mikään pysyväisjärjestely, vaan sen jatkamisesta päätetään vanhempien kesken viikoksi kerrallaan.

– Tarvittaessa olemme valmiita jatkamaan vaikka kesälomaan asti.

Esimerkiksi oppilaiden kevätarvostelusta ei ole vielä olemassa suunnitelmia.

Lasten vanhempien pyrkimyksenä on saada Nummen 4C-luokka jatkamaan yhtenäisenä ryhmänä ja mahdollisuuksien mukaan oman opettajansa johdolla.

Vanhemmat eivät myöskään halua, että lapsille osoitettaisiin toissijaisia koulupaikkoja muista kouluista, koska jatkopaikka Nummen koulussa halutaan varmistaa.

Vapaita paikkoja löytyy

Palvelujohtaja Mika Mäkelä Hämeenlinnan kaupungin opetuspalveluista sanoo, että 4C-luokkaa ei voi siirtää kokonaisuutena väistöön. Tutkimusten perusteella on katsottu, että suljettua siipeä lukuun ottamatta Nummen tiloja voi käyttää opetustiloina.

– Toisella ratkaisulla olisimme kestämättömän tilanteen edessä, koska kaikkia tulee tietenkin kohdella tasapuolisesti ja johdonmukaisesti.

Ne Nummen koululaisten vanhemmat, keillä on huolta lastensa terveydestä voivat Mika Mäkelän mukaan hakea vapaita paikkoja lähikouluista eli Jukolan, Vuorentaan ja Luolajan kouluista.

Vapaita nelosluokkalaisten paikkoja on kolmessa koulussa yhteensä 26.

Mika Mäkelä vakuuttaa, että vanhempien pelko Nummen koulupaikan menettämisestä on turha.

– Olemme luvanneet, että koska Nummi on heidän lähikoulunsa, lapset voivat palata omaan ryhmäänsä syyslukukauden alussa.

Nummen koulu on päätetty purkaa pitkään jatkuneiden sisäilmaongelmien vuoksi. Ensi elokuussa runsaan 450 oppilaan koulu siirtyy väistötiloihin uuden koulun rakentamisen ajaksi. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic