fbpx
Kanta-Häme

Nummen keskuksen yhteyksistä kinaa

Nummen palvelukeskuksesta tulee aikamoinen toiminnan keskipiste jo puretun koulun vaiheille Kylätien päähän ja Sammontien tuntumaan.

Palvelukeskuksen rakentaminen jo puretun Nummen koulun tilalle vaatii asemankaavan muutoksen.

Sinne suunnitellaan noin 950 oppilaan yhtenäiskoulua. Alakoulussa olisi 550 oppilasta ja yläkoulussa 400. Koulussa annettaisiin myös esiopetusta. Henkilöstöä sinne tulee noin 80. Aamu- ja iltapäivätoimintaa on tarjolla noin 100 lapselle, joilla on kymmenkunta ohjaajaa.

Kokonaisuuteen tulee myös läntisen kantakaupungin äitiys- ja lastenneuvola sekä kouluterveydenhuolto. Kaava mahdollistaa lisäksi kirjaston ja nuorisotilojen rakentamisen samaan yhteyteen sekä liikunta- ja ravintolatiloja.

Yhdyskuntalautakunta oli muuten ehdotuksesta yksimielinen, mutta Sammontietä koskevista liikennejärjestelyistä äänestettiin.

Kaavaluonnoksesta pidetyssä yleisötilaisuudessa kiinnitettiin huomiota alueen liikennejärjestelyihin, sillä liikkujia tulee uusien toimintojen myötä huomattavasti aikaisempaa enemmän. Nummen koulussa on ollut noin 450 oppilasta.

Kaavoittajat ovat tutkineet kolmea liikennevaihtoehtoa. Näistä kaavaehdotukseen on otettu vaihtoehto, jossa Karhitien ja Kylätien välille avattaisiin katuyhteys. Lisäksi Sammontien suunnasta tulisi huoltoyhteys koululle. Huoltoreitin varteen kaavaillaan pysäköintitilaa.

Osa lautakunnan jäsenistä halusi, että Sammontien huoltoyhteys muutettaan pysyväksi kaduksi lasten saattoliikenteelle. Sitä lasketaan tulevan pääosin Hirsimäen ja Sammon asuinalueilta.

Äänin 7-3 kaavaehdotukseen jäi kuitenkin alkuperäinen kirjaus huoltotiestä. Katuyhteyden kannalla olivat Heidi Sulander (ps.) ja Jani Koivusaari (ps.) ja Anni Puntila (kok.).

– Varsinaista katuyhteyttä ei haluta, koska se lisäisi turhaan tontin sisällä tapahtuvaa liikennöintiä, lautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.) selittää.

Kortteliin tulee suurin piirtein nykyisen verran rakennusoikeutta eli 12 000 kerrosneliötä. Suurin sallittu kerrosluku on kolme. Pysäköintialueita on useita. Kaavassa on mukana myös Jyrätien liikuntahalli ja 5,8 hehtaaria lähivirkistysaluetta. Yhteensä kaava-alueen koko on 9,3 hehtaaria.

Kaavaehdotus tulee 30 päiväksi nähtäville. Tänä aikana siihen voi tehdä muistutuksia.

Uutta palvelukeskusta pitäisi päästä rakentaman siten, että se valmistuisi kesällä 2018. HÄSA

Menot