Kanta-Häme Hämeenlinna

Nummen koulun melun pysäyttäjiksi mietitään nyt seiniä

Alkuperäiset suunnittelijat pyydetään apuun.
Rakennusaikaisesta havainnekuvasta käy ilmi, että Nummen yhtenäiskoulussa on kiinteitä seiniä vähän. Tilojen väleissä on seinäkkeitä ja verhoja, mutta nyt osa niistä halutaan korvata ääntä eristävin rakenteellisin ratkaisuin. Kuva: Linja Arkkitehdit
Rakennusaikaisesta havainnekuvasta käy ilmi, että Nummen yhtenäiskoulussa on kiinteitä seiniä vähän. Tilojen väleissä on seinäkkeitä ja verhoja, mutta nyt osa niistä halutaan korvata ääntä eristävin rakenteellisin ratkaisuin. Kuva: Linja Arkkitehdit

Nummen yhtenäiskoulun avoimen oppimisympäristön meluongelmaan etsitään helpotusta yhdessä talon alkuperäisten suunnittelijoiden kanssa.

Opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä kertoo, että käyttäjien kokemukset ja esimerkiksi kouluterveyskyselyn tulokset antavat syyn puuttua asiaan.

Hänen mukaansa ääntä vaimentavia verhojakin on mietitty, mutta todennäköisintä on, että pariin erityisen ongelmalliseksi koettuun kohtaan suunnitellaan rakenteellisia ratkaisuja eli toisin sanoen jonkinlaisia väliseiniä.

Kokonaan avoimen oppimistilan luonnetta ei kuitenkaan haluta muuttaa.

– Otamme tähän ammattisuunnittelijat, opettajat ja käyttäjät mukaan, jotta saisimme pahimmat kipukohdat kunnolla ratkaistua, Mäkelä kaavailee.

Palautetta on kuunneltu

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Sari Myllykankaan (sd.) mukaan koululta on tullut sen verran paljon viestiä liiallisesta melusta, että asia on pyrittävä korjaamaan.

– Olen yrittänyt myötävaikuttaa, että asia voitaisiin ratkaista.

Myllykangas kuitenkin muistuttaa, että Nummen yhtenäiskoulusta on saatu palaute ei ole pelkästään negatiivista, vaan hyvää palautettakin on tullut.

Hämeen Sanomien jutussa (HäSa 8.12.) kaupungin työsuojeluvaltuutettu Katri Juvonen kertoi, että kymmenkunta opettajaa on käynyt hänen puheillaan hälyyn ja muihin työskentely-ympäristön hankaluuksiin liittyen.

Jutussa haasteltiin myös äitiä, joka vertasi avointa oppimisympäristöä Stockmannin hulluihin päiviin ääni- ja ihmismassoineen.

Opettaja Auli Kaurtola, vararehtori Antti palomaa ja opettaja Sakari Mikkonen tutustuivat perjantaina Nummen koulukeskuksen opiskelutiloihin keväällä 2018

Vanhempainyhdistys ajanut asiaa rakentavasti

Nummen yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Hultin kertoo, että meluasia on ollut jatkuvasti esillä ja sitä on lähestytty rakentavasti.

– Kyllä meillä vanhempainyhdistyksessä on koko ajan ollut luottamus siihen, että asia etenee. Paras uutinen kuitenkin on, ettei nyt lähdettäisikään kokeilemaan ääntä eristäviä verhoja vaan tehtäisiin kiinteämpiä ratkaisuja. Kiitokset asian eteenpäin viemisestä kaupungille ja opetustoimen väelle.

– Tilojen nykyiset verhot eivät eristä ääntä, ne ovat lähinnä tilanjakajia.

Hultinin mukaan haastavaa akuutin ongelman kohdalla on odottaminen, sillä parannuksia ei saada aikaan hetkessä.

-Vaikka parannusta joudutaankin odottamaan, tärkeintä on, että asia on lähtenyt etenemään.

Hälyisiksi on koettu erityisesti 2. ja 3. kerroksen isot tilat.

Ajankohdasta ei vielä lupausta

Sitä, milloin äänenvaimennusta tiloihin saadaan, ei opetustoimenjohtaja Mäkelä uskalla vielä luvata.

– Tietysti olisi helpointa, että muutostyöt tehtäisiin koulujen loma-aikoina. Jos ei vielä talvilomalla, niin viimeistään kesäloman aikana, Mäkelä sanoo.

Vanhempainyhdistyksen Hultin toivoo, että heidät pidettäisiin suunnitelmista ajan tasalla ja myös vanhempien näkemykset huomioitaisiin.

Nummen yhtenäiskoulu muutti Nummikeskuksen uusiin tiloihin syyslukukaudeksi 2018. Keskukseen muuttivat tuolloin myös lähikirjasto Jukolasta ja neuvola Vuorentakaa. HäSa

Lue myös:

V-päivä: Nummen yhtenäiskoulussa päättäjille esiteltiin aloitteita, joista kenties tärkein oli melun torppaaminen 8.2.2019)

Ei pelkkää avaraa tai suljettua – Oppimisympäristön pitää olla muunneltava (22.3.2019)

 

 

Päivän lehti

29.1.2020