Kanta-Häme

Nummen koulusta tulee kuin kauppakeskus

Nummen koulu on iso hanke. Lasten ja nuorten lautakunta päätti tiistaina suunnitelmien toiminnallisesta sisällöstä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että talon käyttöönotto lykkääntyy vuodella alkuperäisistä suunnitelmista vuoden 2018 kesään. Kyse ei ole pelkästä koulusta vaan palvelukeskuksesta, johon tulee paljon muitakin toimintoja.

Jo aiemmin kaupunginhallitus on päättänyt, että palvelukeskus toteutetaan elinkaarimallilla. Se tarkoittaa käytännössä, että esimerkiksi rakennusliike vastaa yhdellä sopimuksella ainakin hankkeen suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta pitkän sopimuskauden ajan. Kausi voi olla esimerkiksi 20 vuotta.

Yli tuhannen työpaikka

Laaja työryhmä on kartoittanut Nummen tulevan palvelukeskuksen toimintaa. Suunnitteluun ovat osallistuneet myös opettajat ja koululaiset.

Nummelle tulee yhtenäiskoulu, jonka oppilasmääräksi arvioidaan noin 950. Sinne tulee myös esiopetusta sekä aamu- ja iltapäivätoimintaa. Samaan kokonaisuuteen sovitellaan kouluterveydenhuoltoa sekä läntisen kantakaupungin äitiys- ja lastenneuvolaa.

Lisäksi palvelukeskukseen sovitellaan liikuntahallia ja kuntosalia, nuorisotiloja sekä tiloja harrastustoiminnalle. Varsinaista kouluruokalaa ei ole tarkoitus rakentaa, vaan ravintolaa kaavaillaan esimerkiksi aulatiloihin, joissa myös kahvilatoiminta iltaisin ja viikonloppuisin olisi mahdollista.

Aulatiloihin on suunniteltu myös omatoimikirjastoa, joka toimisi kombikirjastona Hätilän kirjaston tapaan.

Palvelukeskuksessa lasketaan työskentelevän ja käyvän koulua yhteensä noin 1 100 henkeä.

Monikäyttötila muuntuu

Kerrosneliöitä koko palvelukeskukseen tulee noin 10 000. Investoinnin kustannusarvio liikkuu 22-26 miljoonan euron vaiheilla.

– Tarkka koko ei ole vielä selvillä, mutta tuota luokkaa lukemat tulevat olemaan, tilaajapäällikkö Antti Karrimaa arvioi.

Hänen mukaansa Nummen koulun eli palvelukeskuksen tiloista tulee mahdollisimman monikäyttöiset. Tavoitteena on laaja yhteiskäyttö, eikä esimerkiksi koululle tule pelkästään sen käytössä olevia tiloja. Tavoitteena ovat samantyyppiset tilat kuin Tuomelan koululle tehdään eli varsinaisia luokkia ei tule.

Tavoitteena ovat jopa ”kauppakeskusmaiset” tilat, jotka muuntuvat helposti erilaisiin tarpeisiin.

Valtuusto päättää

Kosteusvauroista kärsivä vanha Nummen koulu odottaa vielä purkamistaan, mutta uuden rakentaminen pitäisi aloittaa jo loppuvuodesta.

– Meillähän oli tavoitteena, että uusi palvelukeskus voisi aloittaa toimintansa jo elokuussa 2017. Se ei taida onnistua.

Elinkaarimallista on käyty neuvotteluja useiden suurten rakennusliikkeiden kanssa. On käynyt selväksi, että aikaisin mahdollinen aikataulu valmistumiselle olisi loppuvuosi 2017.

– Käytännössä se tarkoittaa, että aloitus siirtyy vuoden 2018 loppukesään. Siihen asti joudutaan valitettavasti jatkamaan väistötiloissa.

Elinkaarimallin mukaisessa tarjouskilpailussa on tässä vaiheessa mukana kolme valtakunnallista rakennusliikettä. Rahoituskuvio on vielä auki. Vaihtoehtona on mm. leasing-rahoitus.

Hankintapäätös sekä palveluntuottajasta että rahoittajasta pitäisi tehdä kaupunginvaltuustossa elo-syyskuussa. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic