Kanta-Häme

Nummen koulusta tuli luvaton leikkikenttä

 

 

Nummen koulun purkutyömaa vetää nuorisoa puoleensa magneetin lailla. Meno työmaa-alueella vilkastuu etenkin iltaisin ja viikonloppuisin.

– Ennen purkamista ja purkamisen aikana ikkunoita on hakattu mäsäksi urakalla ja koulun irtaimistoa, muun muassa tietokoneita, pöytiä ja tuoleja on raahattu koulun ympäristöön, kertoo toimitukseen yhteyttä ottanut naapuri.

Koulun lisäksi nuoriso häärii vieressä sijaitsevalla ja niin ikään purettavaksi määrätyllä Nummen nuorisotalolla.

Komisario Pekka Kokkonen Hämeen poliisilaitokselta vahvistaa ilkivaltaa koskeneiden ilmoitusten työllistäneen poliisia. Maaliskuusta lähtien poliisitehtäviä on kertynyt työmaalle peräti kahdeksan kappaletta.

– Nämä ovat noin kymmenvuotiaita lapsia, ehkä vähän vanhempia, jotka ovat hajotelleet paikkoja ja sitten kirmaavat polkupyörillä karkuun. Poikia on puolenkymmentä, ja kaikissa ilmoituksissa toistuu sama kaava.

– Paikka on ehdottoman väärä leikkipaikaksi. Siellä voi teloa itsensä monella tavalla ja pahastikin, komisario Kokkonen painottaa.

Purku-urakan toteuttaa yksityinen urakoitsija kaupungin tilauksesta.

Purkutyömaan valvonta on urakoitsijan vastuulla, mutta myös Linnan Tilapalveluista purkutyömaalla poiketaan melkeinpä päivittäin.

Linnan Tilapalveluiden rakennuttajapäällikkö Pentti Kainulaisen mukaan työmaassa ei ole ollut huomautettavaa.

Kainulaisen korviin ei ole myöskään kantautunut viestejä ilkivallasta ennen toimittajan yhteydenottoa.

– Kävin siellä illalla katsomassa tilannetta, ja kyllähän sinne nuorisojoukko kokoontuu. Tosin silloin olivat ainakin aidatun alueen ulkopuolella, pallokentällä.

Vaarallisen työmaasta tekee se, että joka puolella lojuu rikkoutuneita elementtejä sikin sokin. Joukossa on lasia, lautoja ja metalliromua, jota pöyhitään jatkuvasti.

Lukijan mukaan urakoitsijan pystyttämät aitaelementit eivät ole tarpeeksi tukevasti kiinni toisissaan, joten alueelle pujahtaminen on mahdollista.

– Näin voi ollakin, mutta aita on sen merkki, ettei sinne saa mennä. Ei se mikään vankila ole, Kainulainen sanoo.

Purku-urakan tekee Varsinais-Suomen Asbestipurku oy.

– Työaikana siihen kokoontuu nuorisoa mopojensa kanssa, mutta heistä ei ole ollut haittaa. Yksi lähiasukas on käynyt juttelemassa, että nuoret eksyvät silloin tällöin työmaa-alueelle ja että poliisit ovat heitä myös jahdanneet. Koulun takana olevalle luistelukentälle taas on kannettu koulun vanhoja tuoleja. Muuta havaintoa asiasta ei ole, urakoitsija Petri Alander kertoo.

Purkutyömaalle ei ole asiaa ilman asianmukaisia varusteita. Vähimmäisvaatimus on Alanderin mukaan kypärä ja turvakengät.

– On vaara, että ylhäältä putoaa jotain päähän. Lisäksi siellä on naulaista puutavaraa pitkin poikin. Nämä ovat ne suurimmat riskit.

Materiaalien levitteleminen lähiympäristöön aiheuttaa urakoitsijalle lisätyötä, sillä sotku jää heidän siivottavakseen.

Alanderin mukaan Nummen purkutyömaa on otettu toistuvan ilkivallan takia työajan ulkopuoliseen valvontaan.

Varsinais-Suomen Asbestipurku oy on purkanut useita vastaavia koulukeskuksia ympäri maata. Ilkivalta on urakoitsijan mukaan koulukohteissa tuttu ilmiö.

– Vanhat oppilaat tahtovat pyöriä ympäristössä. Tämä vuodenaika vieläpä ruokkii sitä. Yleensä meno rauhoittuu, kun koulut loppuvat.

Urakoitsijan tiedossa ei ole, että yrityksen työmailla olisi koskaan sattunut ulkopuolisille vahinkoa.

– Toimitamme aina omaehtoisesti kaksi metriä korkeat verkkoaidat, ne ovat jo hyvää ennaltaehkäisyä. Ennen vanhaan ei ollut aitoja tai sitten aidat olivat niin matalia, että niistä oli helppo hyppiä yli. Nykyaidoilla on saatu tunkeilijat aika minimiin, Alander sanoo.

Nummen pääkoulusta on purettu toistaiseksi noin kaksi kolmasosaa, nuorisotalon purkutyötä ei ole vielä aloitettu. Purkutöiden on määrä valmistua kesäkuun alkuun mennessä. HäSa

Päivän lehti

2.4.2020