fbpx
Kanta-Häme

Nummen palvelukeskuksesta tulee kylätalo

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Nummelle valmistuu vuoden 2018 kesällä Suomessa lähes ainutlaatuinen palvelukokonaisuus. Taloon tulee esikoulu, ala- ja yläkoulut, aamu- ja iltapäivätoiminta, äitiys- ja lastenneuvola sekä tietysti kouluterveydenhuolto, kirjasto, nuoriso- ja liikuntatilat ja vielä ravintola.

Hanke julkistettiin tänään, mutta sitä on suunniteltu vuosikausia. Se korvaa homeisena puretun Nummen koulun, mutta on paljon muutakin.

Tilaajajohtaja Markku Rimpelän mukaan talosta on tulossa kaikenikäisten elämänkaarinen kylän keskus. Se on siis palvelukeskus, ei ainoastaan koulu.

Oppiminen uudessa Nummen koulussa on ihan jotain muuta kuin pulpetissa istumista ja opettajien yksinpuhelua. Kouluun ei tule varsinaisia luokkatiloja, vaan sinne tehdään muunneltavia tiloja, joita voidaan soveltaa erilaisissa oppimistilanteissa.

Taloon tulee avoimen oppimisen, mutta myös intensiivisen oppimisen ja hiljaisen opiskelun työalueita. Niitä voidaan jaotella myös niin, että on vähän yksityistä tilaa kuten rehtorin toimisto, on puoliyksityistä, puolijulkista ja julkista tilaa.

Tämä tarkoittaa, että talo on auki käytännössä 24 tuntia vuorokaudessa ja myös muille kuin koululaisille, sillä palvelukeskukseen tulee mm. kirjasto ja liikunta- sekä nuorisotiloja.

Taloon tulee yhtenäiskoulu noin 950 oppilaalle. Alakoululaiset käyvät koulua alemmissa kerroksissa, yläkoululaiset ylemmissä.

Kaikkiaan tilaa tulee noin 10 000 neliötä kolmeen kerrokseen. Rakentaminen alkaa kesäkuussa ja valmista pitäisi olla kesäkuussa 2018. Rakennuttajana toimivat YIT Rakennus ja Caverion Suomi.

Hanke toteutetaan elinkaarihankkeena leasingrahoituksella. Rahoittaja on Kuntarahoitus.

Hämeenlinnan kaupunki solmii sopimuksen rakennuksen käytöstä 25 vuodeksi. Rakennuksen ylläpito ja huolto sekä tekniikka ovat YIT:n ja Caverionin vastuulla vähintään 20 vuotta. Sopimukseen sisältyy myös viisi optiovuotta.

Sopimuksen mukaan yhtiöt takaavat, että palvelukeskuksen tilat ovat turvalliset ja terveelliset ja aina käytettävissä suunniteltuihin tarkoituksiin.

Rakennuskustannukset ovat 23 miljoonaa euroa, lisäksi tulevat kalusteet ja laiteet, joiden kustannus on noin 3 miljoonaa.

Kaupungille koko hienous maksaa noin 1,5 miljoonaa vuodessa. Koko sopimusaikana koulun käyttö maksaa Hämeenlinnalle arviolta 40 miljoonaa euroa. HÄSA 

Korjattu palvelukeskuksen pinta-ala.

Menot