Kanta-Häme

Nummen yhtenäiskouluun sovitellaan kirjastoa

Kirjastoverkko saattaa kokea lähivuosina useitakin uudistuksia, jos Hämeenlinnassa idulla olevat suunnitelmat toteutuvat.

Äskettäin on perustettu työryhmä pohtimaan Jukolan kirjaston siirtämistä Nummelle suunnitteilla olevaan yhtenäiskouluun.

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen sanoo olevansa suorastaan innostunut ideasta siirtää kirjasto uuden yhtenäiskoulun yhteyteen.

– Jukolan kirjaston paikka oli alunperin hyvä, mutta nykyään asutus on laajentunut huomattavasti Hirsimäen suuntaan. Sitä paitsi kirjasto on aina hyvä saada koulun yhteyteen, jotta se voisi palvella mahdollisimman monia. Haluamme olla kaikkien kavereita.

Yksi kortti

Jurvanen pohtii, että Jukolan itsepalvelukirjaston ideaa voisi Nummella vielä laajentaa.

– Jos yhtenäiskoululle päätetään tehdä vaikkapa kirjasto, kuntosali ja nuorisotilat, samalla kortilla voisi päästä kaikkiin kolmeen.

Valtuusto on hyväksynyt lasten ja nuorten lautakunnan esityksen uudesta kouluverkosta. Sen mukaan Nummelle nousee lähivuosina uusi yhtenäiskoulu.

Kirjaston siirtymisestä sen yhteyteen ei ole päätöksiä. Asiaa vasta tutkitaan.

Nollabudjetti uhkana

Elämänlaatulautakunta on linjannut puitesopimuksessaan, että Tuuloksen ja Rengon lähikirjastojen tulevaisuudesta tehdään selvitys tämän vuoden kuluessa.

Lisäksi tutkitaan Kalvolan kirjaston mahdollista siirtymistä suunnitteilla olevan vanhusten hyvinvointikeskuksen yhteyteen.

Tilaajajohtaja Markku Rimpelän mukaan päätöksiä tai esityksiä lähikirjastoista ei ole tehty.

– Lautakunta on kuitenkin linjannut, että ensi vuoden tilausbudjetti pysyy nollakasvussa. Miten se tehdään, siitä keskustellaan lautakunnan seuraavassa kokouksessa.

Rimpelän mukaan tässä taloudellisessa tilanteessa koko palveluverkko käydään tarkoin läpi.

– Muutokset ovat mahdollisia.

Kombikirjasto Iittalaan

Iittalassa tutkitaan mahdollisuutta suunnitella hyvinvointikeskuksen yleiset tilat niin monikäyttöisiksi, että kirjastokin voisi toimia siellä.

– Siitä tulisi jonkinlainen kombikirjasto. Ehtona on, että se pystyy toimimaan nykykustannuksilla, Rimpelä linjaa.

Inkeri Jurvanen pohtii, ettei kirjaston sovittaminen vanhusten palvelutalon yhteyteen ole välttämättä helppoa.

– Tuuloksen tai Rengon tilanteesta en tiedä, onko niistä lautakunnassa keskusteltu. Ei ainakaan ole minun korviini tullut tietoa muutoksista. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic