Kanta-Häme

Nuoren skootteri odotti tallissa noutajaa kuukauden päivät – Hämeenlinnalle oli langeta 3 800 euron lasku

Lastensuojelualan yritys laskutti Hämeenlinnan kaupungilta useita tuhansia euroja. Lasku liittyi skootterin säilytykseen. Riita ratkottiin lopulta oikeudessa.
Hämeenlinna vaati oikeudessa takaisin 3800 euroa, jotka liittyivät skootterin säilytykseen. Kuvituskuva, kuvan skootteri ei liity juttuun.

Lastensuojelualan yritys ja Hämeenlinnan kaupunki ratkoivat oikeudessa laskutuskiistaa, joka lähti yhden skootterin säilyttämisestä.

Kaupunki katsoi, että vajaan kolmen viikon säilytyksestä maksettu 3 800 euron lasku oli perusteeton.

Riidassa on kyse vuodenvaihteen 2017 ja 2018 aikaisista lastensuojeluun liittyvistä tapahtumista. Turun hovioikeus antoi asiassa oman ratkaisunsa perjantaina.

Taustalla puhelu

Eräässä hämäläisessä lastensuojelualan yrityksessä oli sijoitettuna hämeenlinnalainen nuori, joka päätettiin joulukuun lopussa 2017 siirtää yksityiseen pienryhmäkotiin.

Kaupungin sosiaalityöntekijä sopi puhelimitse lastensuojelualan yrityksen kanssa, että yritys saa laskuttaa kaupunkia siihen saakka, kunnes nuoren tavarat oli haettu uuteen paikkaan.

Oikeudessa kuullun sosiaalityöntekijän mukaan käytäntö on alalla tavanomainen. Yksittäisen hoitopäivän hinta oli 200 euroa.

Tammikuun puoleenväliin mennessä nuoren tavarat oli haettu lähes kokonaan haettu pois ja huone tyhjennetty.

Lastensuojelualan yrityksen toimiston talliin oli kuitenkin jäänyt nuoren skootteri, joka käytiin hakemassa helmikuun alussa.

Yritys silti laskutti Hämeenlinnan kaupungilta hoivapäivän hintaa ajalta, jolloin sen hallussa oli nuoren skootteri.

Kaupunki ehti myös maksaa laskusta 3 800 euroa ajalta, jolloin skootteri oli säilytyksessä. Maksu oli kaupungin mukaan vahinko, ja sitä yritettiin periä takaisin.

Oikeus ratkaisi kaupungin hyväksi

Hämeenlinnan kaupunki vei riidan oikeuteen. Kaupunki katsoi, että lastensuojelualan yritys oli saanut perusteetonta tukea.

Yritys puolestaan vetosi sosiaalityöntekijän kanssa käytyyn puheluun ja totesi, että sillä oli oikeus laskuttaa skootterin säilytyksestä. Yritys lisäsi pitäneensä skootterista hyvää huolta ja maksaneensa menopelin vakuutukset.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus päätti riidan kuitenkin kaupungin hyväksi.

Oikeus katsoi, että puhelimitse sovittu laskutus kattoi ainoastaan ajan, jolloin nuoren tavarat olivat tämän huoneessa.

Oikeus velvoitti yritystä maksamaan kaupungille perusteettomana etuna takaisin 3 800 euroa korkoineen.

Yrityksen maksettavaksi tuli myös kaupungin runsaat 1 300 euron oikeudenkäyntikulut.

Turun hovioikeus ei myöntänyt jutulle jatkokäsittelylupaa. HäSa

Lue myös: Sosiaalityöntekijä: ”Lastensuojelussa yksityisyys mennyt lapsen edun edelle”

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic