Kanta-Häme

Seurakuntavaalien nuoret hämeenlinnalaiset ehdokkaat haluavat äänensä kuuluviin kirkossa – mutta mikä on nuorten ääni?

Jonni Levaniemi ja Aapo Warjovaara haluavat vaikuttaa kirkkoon ja seurakuntaan sisältä päin. Siksi he innostuivat lähtemään ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa.
Aapo Warjovaara (vas.) ja Jonni Levaniemi toivovat, että nuoria valittaisiin kirkon päättäjiksi. He ovat molemmat varmistaneet itselleen ainakin yhden äänen äänestämällä ennakkoon. Kuva Pekka Rautiainen

23-vuotias Jonni Levaniemi ja 19-vuotias Aapo Warjovaara ovat harvinaisuuksia: nuoria miehiä, jotka ovat ehdokkaana seurakuntavaaleissa.

Molemmat haluavat saada kuuluviin paitsi oman äänensä myös nuorten äänen, sillä kirkossa päätöksiä tekevät enimmäkseen muut kuin nuoret.

Levaniemi ja Warjovaara tietävät toisensa ennestään, mutta tapaavat ensi kerran Hämeen Sanomien haastattelussa. Juttelun lomassa käy ilmi, ettei nuorten ääni suinkaan ole yhtenäinen.

Politiikka näkyväksi vai ei?

Tasa-arvoisesta avioliittolaista Levaniemi ja Warjovaara esimerkiksi ovat eri linjoilla. Warjovaaran mukaan jokaisella on oikeus kirkolliseen vihkimiseen, mutta papeille pitää jättää oikeus olla vihkimättä homopareja.

Levaniemi taas katsoo, että siviilivihkiminen riittää samaa sukupuolta oleville pariskunnille, eikä kirkkoa voi velvoittaa vihkimään heitä. Hänen mielestään pappien pitäisi myös kunnioittaa kirkon virallista linjaa eikä vihkiä homopareja omin päin, mutta muuten kirkon pitää huomioida vähemmistöt toiminnassaan.

Aapo Warjovaara on ehdokkaana Kokoava seurakunta – kokoomus ja sitoutumattomat -listalla, ja hän soisi politiikan näkyvän nykyistä avoimemmin myös seurakuntavaaleissa ja kirkon päätöksenteossa.

Nythän seurakunnan päättäjäksi pyritään monelta listalta, joista puoluepolitiikka tai ainakin puolueen nimi on häivytetty kokonaan.

– Seurakunnissa päätetään isoista rahoista samalla lailla, kuin muussakin päätöksenteossa. Kirkollispolitiikka on politiikkaa siinä missä muukin, Warjovaara sanoo.

Jonni Levaniemi taas on ehtinyt olla ehdokkaana kunnallispolitiikassa, ja hän on tällä hetkellä muun muassa koulutuskuntayhtymä Tavastian yhtymähallituksessa perussuomalaisten mandaatilla.

Kirkkovaltuustoon hän pyrkii sitoutumattomana Seurakuntaväen listalta ja sanoo toivovansa, ettei seurakunnan toiminta politisoituisi ainakaan yhtään enempää. Hän toimii tällä hetkellä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan lapsi- ja nuorisotyön johtokunnassa.

– Alle 30-vuotiaita ei juurikaan ole seurakunnissa päättäjinä, olisi todella tärkeää, että joku meistä pääsisi läpi, Levaniemi sanoo.

Aapo Warjovaara kertoo, että vanhempi väki on ottanut hänet lämpimästi vastaan ehdokasporukkaan.

Seurakunta nuorten pariin

Mitä nuorten äänen kuuluminen sitten käytännössä tarkoittaisi?

Jonni Levaniemi sanoo, että seurakunnan pitäisi näkyä nykyistä enemmän esimerkiksi toisen asteen oppilaitoksissa. Se voisi hillitä kirkon jäsenmäärän pienenemistä, josta sekä Levaniemi että Warjovaara ovat huolissaan.

– Seurakunnalla ei myöskään ole nuorten vaikuttajaryhmää, kuten kaupungilla. Sellainen olisi hyvä olla, Levaniemi sanoo.

Aapo Warjovaara kertoo olevansa huolissaan esimerkiksi jengiytymisestä ja asuinalueiden eriarvoistumisesta Hämeenlinnassa.

– Seurakunnan pitäisi olla aktiivisempi yhteiskunnallinen toimija. Sen pitäisi näkyä esimerkiksi päihdeongelmaisten tai maahanmuuttajien parissa nykyistä vahvemmin. Enkä tarkoita nyt käännytystyötä vaan läsnäoloa.

Muita teemoja Warjovaaralla ovat ympäristöasiat ja esimerkiksi joukkoliikenteen ja pyöräilyn suosiminen. Hän sairastaa epilepsiaa eikä hänellä siksi ole ajokorttia. Hän opiskelee Kauniaisissa Työväen akatemiassa historiaa.

Jonni Levaniemi on kotoisin Kalvolasta mutta asuu nykyisin keskikaupungilla. Hän on merkonomi ja työskentelee tällä hetkellä Osuuskauppa Hämeenmaassa.

Kumpikin on käynyt äänestämässä seurakuntavaaleissa jo ennakkoon.

– Täytyyhän tässä varmistaa edes se yksi ääni, he toteavat. HÄSA

 

Nuoria ehdokkaita

Hämeenlinnassa seurakuntavaaleissa valitaan edustajat sekä koko seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon että kunkin seurakunnan omaan seurakuntaneuvostoon.

Ehdokkaana voi olla molempiin tai vain toiseen päätöselimeen.

Seurakuntavaaleissa äänioikeutettuja ovat 16 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18. marraskuuta.

Alle 30-vuotiaat

Kalvolan seurakunta (molemmissa vaaleissa): Elisa Hyvärinen, 19-vuotias, Yhteinen seurakuntamme -lista, Leevi Palo, 19, Yhteinen seurakuntamme.

Lammin seurakunta (molemmat vaalit): Veli-Antti Silpola, 26, Seurakunta, yhteinen asiamme – kokoomus.

Hauhon seurakunta (molemmat vaalit): Sari Salminen, 27, Turvallinen kotiseurakunta.

Hauho (seurakuntaneuvostoon): Ida Maula, 19, Kirkko kuuntelee, Minna Mäkinen, 18, Turvallinen kotiseurakunta.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta (molemmat vaalit): Julianna Koivu, 27, Seurakuntaväki, Jonni Levaniemi, 23, Seurakuntaväki, Emma Nurminen, 29, Seurakuntademarit, Aapo Warjovaara, 19, Kokoava seurakunta – kokoomus ja sitoutumattomat, Katri Riikonen, 28, Tulkaa kaikki.

Päivän lehti

22.1.2020