Kanta-Häme Riihimäki

Nuoret hyljeksivät näitä aloja turhaan – duuni voi olla myös "siistii ja coolii"

Alat eivät oikein innosta tämän päivän nuoria ammattia valittaessa.
Uuden traktorin mukana ostaja saa työkalut ja pakin, jonka valmistaja tilaa meiltä. Meillä kootaan valmistajalle valmis pakki, esittelee toimialajohtaja Kari Hakarauta Riihimäen 9.-luokkalaisille yhtä pientä osa-aluetta Würthin laajasta palvelukentästä.

– Iso robotti, joka tuo ja vie edestakaisin tavaraa oli tosi hieno. Kun tultiin tänne, en yhtään tiennyt, mitä Würthilla tehdään. Kyllä sitä voisi ajatella, että tulisin tänne joskus töihin vaikka tekemään noita ohjelmia roboteille, hehkutteli Wertti Kervinen vieraillessaan 9.-luokkalaisten kanssa Riihimäen Würthilla.

 

Wertti Kervoinen on yksi tuhannesta 9.-luokkalaisesta, joita Riihimäellä ja Hyvinkäällä on kierrätetty teknologiateollisuuden yrityksissä.

Teollisuus kärsii työvoimapulasta, joka näyttää jatkuvan, jollei nuorille näytetä, mitä isojen laitosten seinien sisällä tapahtuu.

Würthin tietävät lähes kaikki riihimäkeläiset, mutta harva on päässyt katsomaan, mitä valtavassa teknisen alan tukkuliikkeessä tapahtuu. Mielikuva ihmisistä pakkaamassa muttereita ja nauloja katosi nopeasti koululaisilta, kun toimialajohtaja Kari Hakarauta johdatteli joukkoa 11 metriä korkeiden tavarahyllystörivien lomassa.

Wertti Kervinen ei ollut ainoa, joka lumoutui 68 000 laatikon tavaroita hallitsevasta robotista. Tilatun tavaran keräily hoituu robotilla automaattisesti, muttei korvaa kokonaan ihmistyötä.

Käsipareja tarvitaan edelleen syöttämään robotin laatikot täyteen tavaraa, eikä robotti vielä ohjaudu itsenäisesti. Hakarauta vakuuttaa, ettei robotti ei ole syrjäyttänyt työntekijöiden tarvetta. Työntekijöitä on Riihimäen yksikössä lähes 300 ja koko Suomessa 1 200.

 

Würthilla, kuten kaikessa tekniikkateollisuudessa, tarvitaan laajaa ammatillista osaajajoukkoa.

– Meillä on trukinkuljettajia ja pakkaajia, mutta lisäksi myyjiä, koodareita, teknikoita, mainosalan ihmisiä ja hallintoväkeä. Myyjinä on insinöörejä, tradenomeja ja jopa sairaanhoitajia – tärkeintä on innostus tuotteeseen. Yrityksessä pääsee myös etenemään urallaan, kertoo Hakarauta.

Nousukausi käynnisti teknologiateollisuuden työvoimapulan. Nuoria ei yksinkertaisesti ole moneen vuoteen kiinnostanut hakeutua opiskelemaan tekniikan alalle. Ilmiö on valtakunnallinen, mutta Riihimäen ja Hyvinkään talousalueella kauppakamari tarttui jo kolme vuotta sitten ongelmaan.

 

Vaikkei talous vielä ollut nousussa, erityisesti talousalueen kone- ja metalliteollisuuden yrityksissä katsottiin jo tulevaisuuteen huolestuneena.

Kauppakamari ja yritykset käynnistivät yhdessä Teollisuus tutuksi -kampanjan 8.-luokkalaisille oppilaille.

– Näin haluttiin näyttää nuorille ja opettajille, mitä teollisuustyö nykyään on. Työtehtäviä on laidasta laitaan. Mielikuvat voivat olla pahasti vanhentuneita, kertoo Hyvinkää-Riihimäen kauppakamarin toimitusjohtaja Anne Pevkur.

Kauppakamari sai tänä vuonna Teollisuus tutuksi -tapahtuman vetovastuuseen Laurean, Hyrian ja Hamkin oppilaitokset.

 

Valtakunnallisesti kärsitään pulaa teknikoista, insinööreistä, koneistajista, koodareista ja yleensä kone- ja metallialan ammattilaisista.

– Erityisen polttavaa tarve on auto- ja ratikkateollisuuden paikkakunnilla Uudessakaupungissa ja Kajaanissa, mutta tarvetta ammattilaisista on koko maassa, kertoo johtava asiantuntija Anne Ahkola-Lehtinen Tekniikkateollisuus-yhdistyksestä.

Syy tuntuu olevan tiedon puutteessa.

– Äidit, isät, opot ja opettajat eivät tiedä, millaista teollisuustyö tänä päivänä on. He ovat avainasemassa ohjaamassa nuoria valitsemaan ammatin, joten heille on tärkeää näyttää, mitä yrityksissä tehdään, Ahkola-Lehtinen toteaa.

Vanhemmat ja opettajat kutsutaan nyt pitämään vanhempainiltoja isoissa teollisuusyrityksissä. Illan päätteeksi kierretään ja tutustutaan yritykseen. Tekniikkateollisuus-yhdistys ideoi ajatuksen yritysten kanssa, ja malli on herättänyt innostusta eri puolilla, mutta erityisesti Parkanossa.

Myös Hyvinkään-Riihimäen kauppakamaria ajatus kiinnostaa, ja Anne Pevkur uskoo sen sopivan hyvin talousalueen koulujen ja yritysten yhteistyöhön. HÄSA

TeTu2018

Teollisuus tutuksi -tapahtuma (TeTu2018) Hyvinkään ja Riihimäen seudun 9.-luokkalaisille.

Oppilaat kiertävät teollisuuden alan yrityksissä.

Oppilaita noin 1 000.

25 yritystä Riihimäeltä, Hyvinkäältä, Hausjärveltä ja Lopelta.

Mukana esimerkiksi Sako, Versowood, Trans Farm, Würth, Lopen rakennuspuu, Metsi, Konecranes, Hyvinkään lämpövoima ja Etteplan.

TeTu2018-tapahtumaa järjestämässä ovat ammattioppilaitokset Laurea ja Hyria sekä Hämeen ammattikorkeakoulu.

Taustalla työvoimapula

Kone- ja tuotantotekniikan alat eivät vedä ammattiopintoihin.

Hyriassa alan opiskelijoiden määrä on ollut laskussa.

Vuonna 2018

91 opiskelijaa.

Vuonna 2014 opiskelijoita oli 183.

Polku ammattikorkeakoulun konetekniikan insinööriopintoihin on lisäämässä hakeutumista.